„UTC−12:00” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Állítás pontosítása
Sablon hozzáadása
23. sor: 23. sor:
== Fordítás ==
== Fordítás ==
{{fordítás|en|UTC–12}}
{{fordítás|en|UTC–12}}

{{Időeltolódások}}


[[Kategória:Időzónák]]
[[Kategória:Időzónák]]

A lap 2016. július 29., 22:15-kori változata

Az UTC-12-t használó területek: kék (december), narancs (június), sárga (egész évben), világoskék - tengeri területek

UTC–12:00 egy időeltolódás, amely tizenkét órával van hátrább a egyezményes koordinált világidőtől (UTC). Itt ünneplik utoljára az újévet.

Alap időzónaként használó területek (egész évben)

Óceánia

Az UTC–12 egy tengeri időzóna, amely a ny. h. 180° és ny. h. 172° 30 koordináták között található. Az egyezményes koordinált világidőből 12 órát kell kivonni, hogy megkapjuk. Azok a hajók használják, amelyek utoljára kezdik meg az egyes naptári napokat.

Az UTC–12-ben lévő időzónáról

Időzóna neve angolul Időzóna neve magyarul Rövidítése
Baker Island Time Baker-szigeti idő BIT

Több lakott sziget esik ennek az időzónának a területére, mégsem használja egyik sem az UTC–12 időzónáját. Helyette egy szomszédos időzónát használnak, mert általában politikailag egy szigetcsoporthoz tartoznak, amelynek többi tagja egy szomszédos időzónát használ.

Mióta a Nemzetközi dátumválasztó vonal időzónája jelenti az utolsó pontot a Földön, ahol minden dátum létezik, néha határidőkhoz használják és az Anywhere on Earth ("Bárhol a Földön"; AoE) szabálynál hivatkoznak rá. Ez azt jelenti, hogy ha a határidőnél nem jelölték meg a lejárati idő időzónáját, akkor az még nem múlt el, ameddig az UTC–12 időzónában nem múlt el.

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben az UTC–12 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.