„Magasság” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎[[Geometria]]: Pontosítás, hétköznapi jelentés kiszedése bevezetőbe
→‎Geometria: Azt hiszem így precíz
3. sor: 3. sor:


== Geometria ==
== Geometria ==
A [[geometria|geometriában]] egyes síkidomok és testek esetén jól definiált dolgot nevezünk magasságnak: a [[háromszög]]nél, a [[gúla|gúlánál]] és a [[kúp]]nál az alapra bocsátott [[merőleges]] síkidomba/testbe eső szakasza. [[Négyzet]]nél, [[trapéz]]nál, [[hasáb]]nál és [[henger]]nél az alap távolsága a szemben fekvő oldaltól vagy laptól.
A [[geometria|geometriában]] egyes síkidomok és testek esetén jól definiált dolgot nevezünk magasságnak: a [[háromszög]]nél a csúcsból a szemközti oldalhoz húzott merőleges szakasz hosszát, [[trapéz]]nál a [[párhuzamos]] oldalak [[távolság]]át, [[gúla|gúlánál]] és a [[kúp]]nál a csúcsból az alaplapra bocsátott merőleges szakasz hosszát. [[Hasáb]]nál és [[henger]]nél az alaplapok távolságát.


== [[Földrajz]] ==
== [[Földrajz]] ==

A lap 2005. május 6., 16:25-kori változata

A magasság (latinul altitudo) a hétköznapi életben a távolság mértéke valamely álló alakzatnak az aljától a tetejéig. Csak függőleges értelemben szokás használni, egyéb esetben hosszúságnak, szélességnek, mélységnek (stb.) nevezik. Mértékegységéül a hosszúság mértékegysége használatos; mely az SI mértékegységrendszer-ben a méter.


Geometria

A geometriában egyes síkidomok és testek esetén jól definiált dolgot nevezünk magasságnak: a háromszögnél a csúcsból a szemközti oldalhoz húzott merőleges szakasz hosszát, trapéznál a párhuzamos oldalak távolságát, gúlánál és a kúpnál a csúcsból az alaplapra bocsátott merőleges szakasz hosszát. Hasábnál és hengernél az alaplapok távolságát.

Földrajz

Az abszolút magasság valamely pont (többnyire a földfelszínen; például egy hegycsúcs) távolsága egy bizonyos referencia felülettől, ami legtöbbször a tengerszint feletti magasság. A relatív magasság egy domborzati alakzat kiemelkedése a földfelszínből.

Csillagászat

Egy égitestnek vagy általában az éggömb valamely pontjának magassága ( latinul elevatio) a megfigyelt pont felé mutató egyenes és a megfigyelési pont horizontja által bezárt szög, a horizontális koordinátarendszer egyik koordinátája. Mérésére a teodolit szolgál. Mértékegysége a fok. Régebben mérték asztrolábiummal és kvadránssal.

Források