„Szalay A. Sándor” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Családja: édesapa
19. sor: 19. sor:
== Családja ==
== Családja ==


Nős, házasságából egy fiúgyermek született. Édesapja [[Szalay Sándor (fizikus)|Szalay Sándor]] atomfizikus, az MTA tagja volt.
Nős, házasságából egy fiúgyermek született. Édesapja [[Szalay Sándor (magfizikus)|Szalay Sándor]] atomfizikus, az MTA tagja volt.


== Díjai, elismerései ==
== Díjai, elismerései ==

A lap 2009. augusztus 23., 20:00-kori változata

Szalay A. Sándor (Debrecen, 1949. június 17. –) Széchenyi-díjas magyar asztrofizikus, kozmológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

Tanulmányai

1967-ben érettségizett, majd felvették a Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Kar fizikus szakára. 1969-ben átment az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar fizikus szakára, ahol 1972-ben szerzett diplomát.

Tudományos pályafutása

Diplomájának megszerzése után az ELTE TTK atomfizikai tanszékén kezdett el dolgozni, eközben hosszabb időt töltött az Amerikai Egyesült Államok több egyetemén (például a berkeleyi Kaliforniai Egyetemen vagy a chicagói Illinois-i Egyetemen). 1987-ben kapott egyetemi tanári kinevezést az ELTE atomfizikai tanszékére. Ezen kívül a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem professzora is lett.

1986-ban védte meg a fizikai tudomány kandidátusi értekezését. 1990-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává. Az MTA Űrkutatási Komplex Bizottságának elnöke volt, ezen kívül a Csillagászati és Űrfizikai Bizottság tagja lett. Az Amerikai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagjává is megválasztották, valamint tagja lett az ELTE nemzetközi asztrofizikai kutatóiskolájának is.

Kutatási területei: az asztrofizika, a galaxisok keletkezése és a kozmológia.

Zenei pályafutása

Fiatalkora óta foglalkozott az elektronikus zenével. Saját együttesében, a Panta Rheiben lett gitáros.

Családja

Nős, házasságából egy fiúgyermek született. Édesapja Szalay Sándor atomfizikus, az MTA tagja volt.

Díjai, elismerései

Források

Külső hivatkozások