Szalay A. Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szalay A. Sándor
Született1949. június 17. (74 éves)
Debrecen
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
SzüleiSzalay Sándor
Foglalkozásaasztrofizikus,
kozmológus,
egyetemi tanár,
akadémikus
Iskolái
Kitüntetései

A Wikimédia Commons tartalmaz Szalay A. Sándor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szalay A. Sándor (Debrecen, 1949. június 17. –) Széchenyi-díjas magyar asztrofizikus, kozmológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Az asztrofizika, a galaxiskeletkezés és a kozmológia nemzetközi hírű tudósa.

Életpályája[szerkesztés]

1967-ben érettségizett, majd felvették a Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Kar fizikus szakára. 1969-ben átment az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar fizikus szakára, ahol 1972-ben szerzett diplomát. Ennek megszerzése után az ELTE TTK atomfizikai tanszékén kezdett el dolgozni, eközben hosszabb időt töltött az Amerikai Egyesült Államok több egyetemén (például a berkeleyi Kaliforniai Egyetemen vagy a chicagói Illinois-i Egyetemen). 1987-ben kapott egyetemi tanári kinevezést az ELTE atomfizikai tanszékére. Az egyetemen 2007-ben alakult nemzetközi asztrofizikai kutatóiskola oktatója. Ezenkívül a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem professzora is lett.

1986-ban védte meg a fizikai tudomány kandidátusi, majd akadémiai doktori értekezését. Az MTA Űrkutatási Komplex Bizottságának lett tagja, később elnöke, valamint a Csillagászati és Űrfizikai Bizottságba is bekerült. 1990-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává. Az Amerikai Tudományos és Művészeti Akadémia is felvette rendes tagjai sorába. Tagja emellett a Nemzetközi Elméleti és Alkalmazott Fizikai Szövetség (IUPAP) magyar nemzeti bizottságának, valamint igazgatója a Amerikai Nemzeti Virtuális Obszervatóriumnak.

Tudományos pályája mellett fiatalkora óta foglalkozik az elektronikus zenével. Saját együttesében, a Panta Rheiben gitáros.

Munkássága[szerkesztés]

Fő kutatási területe az asztrofizika, a galaxisok keletkezése és a kozmológia.

Kutatásaiban a csillagászat számítástudományi alkalmazásaival is foglalkozik: nevéhez fűződik például az egyik legnagyobb kozmológiai adatbázis, a Sloan Digital Sky Survey tudományos archívumának megalkotása. A Virtual Observatory vezetőjeként arra törekszik, hogy általánosítsa, illetve standardizálja a csillagászatban az új generációjú terabájt-méretű adatbázisokat, a kezelés és az adatgyűjtés hatékonyságának javítása érdekében. Számos munkát adott ki a galaxisok keletkezése terén, ahol az eloszlás és a tágulás, bővülés témakörével foglalkozik.

Több mint háromszáznegyven tudományos publikációs szerzője vagy társszerzője, amelyek elsősorban külföldi folyóiratokban jelentek meg. E munkák az elméleti kozmológiától a megfigyelési csillagászaton át számítástudományi kérdéseket ölelnek fel. Munkáit elsősorban angol nyelven adja ki, de publikál magyarul is.

Családja[szerkesztés]

Nős, házasságából egy fiúgyermek született. Édesapja Szalay Sándor atomfizikus, az MTA tagja volt.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Főbb publikációi[szerkesztés]

  • The Collisionless Damping of Density Fluctuations in an Expanding Universe (1983)
  • The Statistics of Peaks of Gaussian Random Fields (1986)
  • Matematikai lapok és a magyar csoda (1987)
  • Lyman-alpha Clouds as a Relic of Primordial Density Fluctuations (1988)
  • Large-scale Distribution of Galaxies at the Galactic Poles (1990)
  • A galaxisok eloszlása az univerzumban (1991)
  • Bias and Variance of Angular Correlation Functions (1993)
  • Spectral Classification of Galaxies: an Orthogonal Approach (1995)
  • The Evolution of the Global Star Formation History as Measured from the Hubble Deep Field (1997)
  • Quantifying the Bimodal Color-Magnitude Distribution of Galaxies (2004)
  • Measuring the Baryon Acoustic Oscillation scale using the Sloan Digital Sky Survey and 2dF Galaxy Redshift Survey (2007)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]