„Szabadság, szerelem” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Magyar történelmi filmek kategória eltávolítva (a HotCattel))
a
| PORT.hu =76067}}
 
A '''''Szabadság, szerelem''''' [[2006]]-ban készült magyar [[film]]. Az [[Andrew G. Vajna]] és [[Joe Eszterhas]] nevével fémjelzett, 2006-ban készült magyar film az [[1956-os forradalom|1956-os forradalmiforradalom eseményeketeseményeiről]]. mutatjaA be.címet [[Petőfi Sándor]] ars poeticájából („költői hitvallás”) vették, ami így hangzik:
 
A címet [[Petőfi Sándor]] ars poeticájából („költői hitvallás”) vették, ami így hangzik:
:'''''Szabadság, szerelem'''!''
:''E kettő kell nekem.''
A film az eseményeket az ugyanebben az időben zajló [[1956. évi nyári olimpiai játékok|melbourne-i olimpián]] versenyző [[Magyar férfi vízilabda-válogatott|magyar vízilabda-válogatott]] sorsán keresztül mutatja be.
 
[[1956]].-ban [[Magyarország]] csupán egy kis csatlósállam a [[Keleti blokk|szovjet blokkban]], de nagyhatalom is: vízilabda válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a [[vasfüggöny]] mögött is az élet császárainak érzik magunkat: élvezik a sikert, a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlenegyszer veszítettek: [[1955]]-ben, amikor egy [[moszkva]]i mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian visszavágásra, az 1956. novemberi [[1956. évi nyári olimpiai játékok|Melbourne-i olimpiára]] készülnek. De a történelem alaposan összekavarja a terveiket. [[Budapest]]en kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme egy harcias műegyetemista lányon, Falk Viktórián, és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színtereire: ott van a [[Kossuth Lajos tér (Budapest)|Kossuth tér]]en, majd a [[1956-os forradalom#A Magyar Rádió ostroma|Rádió ostrománál]] is. Ez már nem játék. A forradalom magával sodorja őt. Az edzésnél, a sportsikernél már fontosabbnak tartja, hogy az igazság oldalán harcolhasson. Kénytelen elárulni csapatát, de új, hű társakat talál: a pesti utca hőseit; és ami a legfontosabb számára, Vikit.
 
Október végén a forradalmárok azt hiszik, harcuk és áldozataik nem voltak hiábavalók, ezért a lány rábeszéli Karcsit, hogy utazzon mégis a többiekkel, képviselje az olimpián az új [[Magyarország]]ot. Mire rájön, hogy a forradalom kudarcra van ítélve, már nem tud visszafordulni. Kénytelen sorsára hagyni szerelmét, és ha már nem harcolhat, teszi, amihez a legjobban ért: a medencében szerez dicsőséget a hazájának. Így kerül sor [[1956]]. [[december 6.|december 6]]-án az [[Melbourne-i vérfürdő|elődöntőre]]. Otthon [[T–34]]-esek rombolják le a barikádokat, itt a magyar vízilabdások néznek szembe a szovjetekkel. Karcsi és csapattársai most megmutathatják a világnak, hogy ez a kicsiny nép nem hagyja magát legyőzni.

Navigációs menü