„Kötél” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
egy bájt hozzáadva ,  6 évvel ezelőtt
a
árbóc
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a (→‎Története: Hiv.: J. A. Roebling)
a (árbóc)
A hagyományos kötelek természetes [[szálasanyag]]okból készülnek, anyaguk leggyakrabban [[kender]], de lehet [[manilakender]], [[pamut]], [[Kókuszpálma|kókuszrost]], [[szizál]] vagy [[Juta (növény)|juta]] is. Ritkán más szerves szálakat is használnak kötélgyártásra, gyapjút, selymet és emberi hajat. A kötélgyártásban használt mesterséges szálasanyagok közé tartozik a [[polipropilén]], a [[nejlon]], a [[poliészter]], a [[polietilén]] és az [[aramid]]ok. Egyes kötelek többféle anyag felhasználásával készülnek. Rugalmas kötelek gyártásához [[gumi]]- vagy gumirugalmas szintetikus (elasztán-) fonalakat is felhasználnak.
A kötelek másik nagy csoportját a ''sodronykötelek'' (hétköznapi szóhasználatban ''drótkötelek'') alkotják. A sodronykötelek egy része a hajózásban, [[emelőgép]]eken és [[szállítóberendezés]]ekben teheremelésre és vontatásra szolgál, ezeket futóköteleknek hívják és alapvetően kötéldobokon és kötélkorongokon átvezetve dolgoznak. Más részük tartókötél, ilyeneket használnak a kábelhidaknál, karcsú, magas építmények ([[Torony (építmény)|tornyok]], [[árbocárbóc]]ok, [[daru (emelőgép)|daru]]k) tartására.
 
A kötelek felerősítésére sok megoldás született, a hagyományos kötelek rögzítésére és toldására változatos csomókat találtak ki, a sodronyköteleknél pedig ugyanerre a célra kötélszívek, kötélvég-hüvelyek, kötélékek és szorító kengyelek használatosak.

Navigációs menü