„Kibuc” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
32 bájt hozzáadva ,  8 évvel ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
a (r2.7.3) (Bot: következő hozzáadása: sk:Kibuc)
{{nincs forrás}}
A '''kibuc''' ([[héber nyelv|héber]]ül קיבוץ ) a "csoport"„csoport” ill. "összegyűjteni"„összegyűjteni„ szavakból ered.
 
A kibuc olyanOlyan kollektív település, ahol a vagyon egy jelentős része közös. A mozgalom a [[szocializmus]] és a [[cionizmus]] egyfajta kombinációjaként egy gyakorlatias, munkaalapú cionizmust hozott létre Izraelben[[Izrael]]ben olyan időkben, amikor a gazdálkodás független formái nem alakulhattak ki. A szükségből erényt kovácsolva, saját zsidó/szocialista ideológiájuk alapján a kibucok tagjai a közösségi élet olyan letisztult módját honosították meg, mely az ország határain kívül is komoly érdeklődésre tarthatott számot. Az első néhány generáció utópikus közösségei után a maiak alig különböznek a kapitalista vállalkozásoktól és a hagyományos városoktól, melyek mellett a kibucok alternatívát szerettek volna nyújtani.
 
Az eredetileg főleg mezőgazdaságból élő kibucok mára bevételük jelentős részét ipari tevékenységből és turisztikából szerzik.
== Történelem ==
=== Eredet ===
Az [[1880-as évekbenévek]]ben [[Oroszország]] déli részéről mintegy 15 000 [[Zsidók|zsidó]] vándorolt ki [[Palesztina]] területére
 
Az 1880-as években Oroszország déli részéről mintegy 15 000 zsidó vándorolt ki [[Palesztina]] területére
amit ők [[Eretz Izrael]]nek (ארץ ישראל) hívtak. Ez az [[első alija|első alijának]] is nevezett kivándorlás két jelentős dologban tért el a korábbi kivándorlásoktól. Egyrészt nem idős emberek mentek életük utolsó éveire, hanem fiatalok, akik ott akartak élni, másrészt pedig a tanulás helyett földműveléssel akartak foglalkozni. A csoport tagjait Biluim-nak is nevezték.
 
 
=== Második alija ===
 
A [[20. század]] elején újból [[pogrom]]ok voltak Oroszországban. [[1903]]-ban a [[Kisinyov|kishinyevi]] parasztokat egy [[vérvád]]dal heccelték a zsidók ellen. Az [[orosz-japán háború]]ban elszenvedett vereség és a [[1905-ös orosz forradalom]] kapcsán újból zavargások voltak. A pogromok újabb kivándorlás hullámot gerjesztettek az oroszországi zsidók között.
 

Navigációs menü