„Szerkesztővita:EniPort” változatai közötti eltérés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Balint36 3 évvel ezelőtt a(z) Wikitanácsi indítvány témában
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
123. sor: 123. sor:


[[Szerkesztő:Szefato|Szefato]] <sup>[[Szerkesztővita:Szefato|vita]]</sup> 2021. február 2., 13:08 (CET)
[[Szerkesztő:Szefato|Szefato]] <sup>[[Szerkesztővita:Szefato|vita]]</sup> 2021. február 2., 13:08 (CET)

== Wikitanácsi indítvány ==

Szia! Gyimhu szerkesztői tevékenységéről és magatartásáról nyújtottam be [[Wikipédia:Wikitanácsi indítványok/Gyim|Wikitanácsi indítványt]]. Ehhez hasonló ügyben, jogmegvonás során te voltál az intézkedő bürokrata, ezért úgy gondoltam, részben te is érintett lehetsz az ügyben. – [[Szerkesztő:Balint36|balint36]] <sup>[[Szerkesztővita:Balint36|utaspanasz]]</sup> 2021. február 23., 16:44 (CET)

A lap 2021. február 23., 17:44-kori változata

Verdana
vitalap eszmecsere

IDE KATTINTVA új üzenetet kezdhetsz

Ez az oldal szándékaim szerint nem viták helyszíne, hanem a segítő célú eszmecserék egyik lehetséges felülete.

A vitalap áttekinthetőségének megőrzése érdekében a lezárult szakaszokat – élve a Wikipédia szabályai adta lehetőséggel ("A szerkesztők saját vitalapjuk tartalmát szabadon törölhetik...") – idővel törlöm az oldalról.

Amennyiben egy korábbi beszélgetésfolyam érdekel, úgy a vitalap előzményeinek megtekintéséhez kérlek használd az oldal laptörténet gombját.

Mivel a laptörténet a Wikipédia automatikus funkciója, így jóval pontosabb, részletesebb és hitelesebb, mint egy szerkesztő által kézzel összemásolt archívum lehetne. A laptörténetben jól nyomon követhetőek az oldal változásai, és egyetlen gombnyomással bármely tetszőleges időpontra vissza tudod nézni a vitalap tartalmát.






Átnevezés utáni teendők

Szia! Nemrég, november 11-én átnevezted a Szilveszter szócikket Szilveszter (keresztnév)-re. A Szilveszter alakot pedig az új egyértelműsítő lapra irányítottad. Az átnevezés során szerepel a további kérés:

"Neked, az átnevezőnek kell a régi címre mutató átirányításokat a „Mi hivatkozik erre” eszköz segítségével felderíteni és javítani."

Jelenleg is több mint ötven hivatkozás van, ami javításra vár. Ezt neked vagy a botgazdákat megkérve kell javítatnod. Köszönöm és BUÉK, Csurla vita 2020. december 31., 09:06 (CET)Válasz

@Csurla: Nyomatékos felszólításodat megértettem, ugyanakkor mint Te is látod, a linkelés korábban sok szócikkben rossz helyre mutatott (pl. számos esetben egy ország ünnepei közé a keresztnévről szóló cikk volt belinkelve), így a kékítés során szócikkenként egyenként kell eldönteni, hogy mi a helyes link: ez egy kézi munka, a botgazdák ezt nem tudhatják megoldani, nekem viszont most sajnos nincs erre kapacitásom.
Bár úgy gonolom, hogy a korábbi hibás kék linkek zöldítésével még mindig inkább javítottam a helyzeten, de sajnálom, hogy hozzányúltam a kérdéshez, ha utána úgy érzed, hogy a javító szándékú szerkesztéssel egyben egy kötelességszegést is elkövettem.
Nyugodtan állítsd vissza az eredeti állapotot, ha azt jobbnak érzed, sajnos nem tudom megígérni, hogy az 50+ szócikket egyhamar végigbogarászom. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2021. január 2., 06:13 (CET)Válasz

Elvégeztem az átnevezéseket a szócikknévtérben. A többi névtérben van még 22 hivatkozás, de azokhoz elvi meggondolások alapján nem nyúltam.

A Wikipédiában vissza-visszatér az a gondolat, hogy annak, aki valamilyen javítást elvégez, kötelessége mindenféle kapcsolódó javításokat is elvégezni. Az admin, aki töröl egy lapot, szüntesse meg a pirossá vált linkeket, aki a kezdőlapra kiír egy aktuális eseményt, az ezt könyvelje be az adott évről szóló cikkbe, és ilyen a fenti, átnevezéses-linkjavítós dolog is. Nyilván ideális esetben minden kapcsolódó javítást elvégzünk, de amikor a másikat az ilyesmiért egzecíroztatjuk, az a szememben olyan, mint ha az utcán eldobott flakont a szemétbe dobó járőkelőt azzal csesztetné a rendőr, hogy neki most már kötelessége az összes eldobott szemetet összeszedni. Az ilyen figyelmeztetések hatása az, hogy a szerkesztők vonakodnak szükséges javításokat elvégezni, mert aki nem javít, azt nem ugráltaják, aki meg javít azt igen. Ne csináljuk ezt! --Malatinszky vita 2021. január 2., 15:36 (CET)Válasz

@Malatinszky: Köszönöm szépen, hogy megcsináltad helyettem.
Teljesen igazad van, hogy - finoman szólva - nem motiváló a fenti típusú "figyelmeztetés", jómagam is megbántam a javításomat, és nyilván még visszafogottabb leszek a jövőben. Mondjuk engem inkább az üzenet hangvétele lepett meg: egy tapasztalt szerkesztőtársamtól én magam inkább érdeklődtem volna, hogy volt-e külön oka, hogy nem kékített, mint hogy több vastag kiemeléssel, "kell javítatnod" stílusban figyelmeztessem a kötelességére (ugyanakkor nem lehet nem észrevenni az üzenet végén a köszönetet és a jókívánságot).
Mivel a Wikipédia szerkesztése önkéntes, így általában igyekszünk elkerülni, hogy bárkire is kötelező feladatokat rójunk ki (pl. járőr nem köteles járőrözni, admin nem köteles TMB-t lezárni, senkire nem kényszeríthető hogy egy adott személyről/témáról írjon szócikket, stb.), szóval szerintem anno egy kicsit szerencsétlenül lett megfogalmazva az átnevezés űrlapja.  – EniPort eszmecsere eszmecsere 2021. január 3., 00:46 (CET)Válasz

Moderna

Kedves EniPort, Élnék múltkori bíztatásoddal és megkérnélek, hogy egyetértésed esetén a Moderna szókket állítsd vissza ellenörzött státuszba. Köszönöm szépen! Szefato vita 2021. január 11., 00:12 (CET)Válasz

Kész.  – EniPort eszmecsere eszmecsere 2021. január 11., 00:23 (CET)Válasz

Ez gyors volt! Köszönöm! Szefato vita 2021. január 11., 00:29 (CET)Válasz

Kedves EniPort, Kérlek, egyetértésed esetén, a BioNTech és a Moderna szócikkeket állítsd vissza ellenőrzött állapotba. Köszönöm szépen! Szefato vita 2021. január 13., 02:37 (CET)Válasz

Kész.  – EniPort eszmecsere eszmecsere 2021. január 13., 09:17 (CET)Válasz
Köszönöm! Szefato vita 2021. január 14., 03:32 (CET)Válasz

Vakcinák

Kedves EniPort,

Kérlek, egyetértésed esetén a Novavax, a Moderna és a BioNTech szócikkeket tedd ellenőrzötté.

Köszönöm kedvességed!

Szefato vita 2021. január 29., 14:49 (CET)Válasz

Átnéztem, ellenőrzötté tettem.  – EniPort eszmecsere eszmecsere 2021. január 29., 16:11 (CET)Válasz

Még annyit hadd kérdezzek, hogy amint a laptörténetekből kiderül, mind a

Moderna szócikk esetében ("Grósznyó ellenőrizte"), mind a

Novavax esetében ("2021. január 24., 13:40‎ GhostDestroyer ... [automatikusan ellenőrzöttnek jelölve]")

nekem úgy tűnik, hogy NEM megerősítetlen szerkesztő szerkesztett a "szócikkeimbe".

Akkor miért lettek "ellenőrzésre várókká", mikor folytattam a szerkesztésüket?

(Ezt írtad korábban: "A laptörténetben az látszik, hogy egy megerősítetlen szerkesztő javított a szócikkben, ettől a szócikk ellenőrzésre váró lett, és ezek után egy járőr jóváhagyása kell, hogy a megerősített szerkesztők szerkesztései automatikusan ellenőrzöttnek legyenek jelölve.)

Szefato vita 2021. január 29., 15:19 (CET)Válasz

Sajnos nem tudok érdemben válaszolni a kérdésedre, mert ahogy én látom, mind a két esetben "automatikusan ellenőrzöttnek jelölve" státuszt kellett volna, hogy kapjanak a szerkesztéseid.
Korábban (talán másfél éve) voltak különböző jogosultsági problémák a szerkesztői csoportok körörül, de ez leginkább az adminokat (illetve a járőröket) érintette. Azt sem tudom, hogy azt javították-e azóta, de ez nekem kicsit hasonlónak, a szoftver hibájának tűnik. Lehet érdemes a technikai kocsmafalon rákérdezned.  – EniPort eszmecsere eszmecsere 2021. január 29., 16:10 (CET)Válasz
Köszönöm segítségedet és a válaszodat egyaránt.
Lehet, hogy akkor nem csak nálam adódnak elő olyan rendszerhibák is, hogy szerkesztés közben le/kidob bejelentkezett státuszomból.
A fenti, Neked szóló üzenetemet is az utolsó pillanatban kapcsolva nem IP címes aláírással küldtem el, már észre nem vetten kijelentkezett állapotba kerülve.
(Azóta 1 percen belül megismétlődött ugyanez. :( )
Ez azért nagyon kemény!
Nem sorolom tovább, tudom nem a Te asztalod, csak még annyit, most a te válaszodról sem kaptam értesítést.
Semmi, ehhez hasonló sem fordult elő, mióta wikis vagyok, másfél év alatt...
De ami Téged illet, köszönöm még egyszer!
Szefato vita 2021. január 29., 18:46 (CET)Válasz
Meg akartam keresni Neked a műszaki kocsmafal linkjét, hogy oda irányítsalak, hogy írd le a hibajelenségeket, de látom már a kijelentkeztetésre és az ellenőrizetlen szerkesztésekre is született szakasz. Az értesítések elmaradásáról eddig még nem írtak.
Szerintem érdemes leírnod ott a saját tapasztalataidat (körülményeket, futtatási környezetet), hátha segít a javításban.  – EniPort eszmecsere eszmecsere 2021. január 29., 21:28 (CET)Válasz

Kedves EniPort,

Újfent köszönöm segítőkészségedet, "megnyugtatott", hogy "nem az én készülékemben van a hiba".

(Azért reagálok csak most, mert nem jelezte a rendszer a válaszod.)

Szép délutánt!

Szefato vita 2021. február 2., 13:08 (CET)Válasz

Wikitanácsi indítvány

Szia! Gyimhu szerkesztői tevékenységéről és magatartásáról nyújtottam be Wikitanácsi indítványt. Ehhez hasonló ügyben, jogmegvonás során te voltál az intézkedő bürokrata, ezért úgy gondoltam, részben te is érintett lehetsz az ügyben. – balint36 utaspanasz 2021. február 23., 16:44 (CET)Válasz