Sota Rusztaveli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Sota Rusztaveli
(შოთა რუსთაველი)
Shota rustaveli qartuli.jpg
Született 1172
Rusztavi
Elhunyt 1216 (44 évesen)
Jeruzsálem
Álneve Meskhian poet
Állampolgársága Grúz Királyság
Nemzetisége grúz
Foglalkozása költő
író
Sírhely Monastery of the Cross
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sota Rusztaveli témájú médiaállományokat.

Sota Rusztaveli (grúzul შოთა რუსთაველი), (11721216) grúz költő, a középkori irodalom kiemelkedő alakja. A grúz nemzeti eposznak is tekintett mű, A tigrisbőrös lovag (más fordításokban: A párducbőrös lovag, grúzul Vepkhistqaosani) szerzője.

Élete[szerkesztés]

Sota Rusztaveli, Fliert francia művész festménye (1847), egy régi grúz kézirat alapján

Rusztaveli grúz nemes volt, I. Tamar grúz királynő kincstárnoka (Mechurchletukhutsesi). Ő rendelte meg a jeruzsálemi grúz Kereszt kolostor freskóit. A kolostor egyik oszlopán ma is látható egy portré, amely egyes vélemények szerint Rusztavelit ábrázolja.

Életéről szinte semmit nem tudunk. Neve azt jelenti: „Rusztavi ura”, vagy „rusztavi férfi”. Rusztavi a kelet-grúziai Alsó-Kartli régió székhelye.

Műve[szerkesztés]

Rusztaveli műve, A tigrisbőrös lovag számtalan nyelven olvasható a világban. Eredeti kézirata nem maradt fenn, csak jóval későbbi másolatok. A másolatok során az eredeti szöveget bővítették, néhol átalakították. Először 1712-ben nyomtatták ki a grúz fővárosban, Tbilisziben.

A mű rengeteg olyan elemet tartalmaz, melyek megelőlegezik a reneszánsz humanizmust: természetszeretet stb. Ez azzal magyarázható, hogy a középkori Grúziában mindvégig erősen élt az ókor öröksége, az ortodoxia nem mosta el azt.

A kézirat

A tbiliszi Grúz Kézirat Intézetben két 16. századi kéziratlapot őriznek, néhány fennmaradt sor 14. századi eredetű, a mű összes többi része 17. századi kéziratban maradt fent.

Sota Rusztaveli, a jeruzsálemi freskó

Emléke[szerkesztés]

Grúzia legrangosabb művészeti kitüntetése a Rusztaveli-díj. Tbiliszi főutcája, a főváros egy utcája és metró állomása Rusztaveli nevét viselik.

Zviad Chumburidze grúz nagykövet 2010. februári kérése nyomán a Kecskeméten felállított Rusztaveli szobrot áthelyezték Budapestre a XII. kerületbe, a Kútvölgyi út és Virányos út kereszteződésébe. A kereszteződés kis zöldterületét Rusztaveliről nevezték el. A szobor 2010. júniusában már a helyén volt, avatását korábbi hírek szerint a grúz elnök látogatásakor tartják. A szobrot és környékét a közeli Grúz Nagykövetség gondozza majd.

Sota Rusztaveli mellszobra Budapesten

Magyar vonatkozás[szerkesztés]

A grúzok „nemzeti festőjükként” tisztelik a magyar Zichy Mihályt, mert ő készítette azokat az illusztrációkat, amelyeket a Rusztaveli-mű grúziai és nemzetközi kiadásaiban máig leggyakrabban használnak. Tbilisziben Zichynek szobrot állítottak és utcát is neveztek el róla. Első magyar kiadása 1917-ben jelent meg, Vikár Béla fordításában, Zichy Mihály 26 rajzával. (Bp., Athenaeum, 1917). Második magyar fordítója Weöres Sándor volt. A kitűnő átültetést szintén Zichy Mihály 25 egészoldalas illusztrációja díszíti. (Új Magyar Könyvkiadó, 1954. 319 p.)

Magyarul[szerkesztés]

  • Tariel, a párducbőrös lovag; ford. Vikár Béla, ill. Zichy Mihály; Athenaeum, Bp., 1917
  • A tigrisbőrös lovag; ford. Weöres Sándor, ill. Zichy Mihály, utószó Csatlós János; Új Magyar Kiadó, Bp., 1954

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Angol nyelven:

Németül:

Magyarul: