Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, épült 1984-ben

Az 1879-es szegedi nagy árvíz során Szeged városának nagy része elpusztult. Somogyi Károly (1811-1888) esztergomi kanonok 1880. április 26-án felajánlotta könyvtárát Szeged városának. Előrelátóan arra is gondolt, hogy Szegeden hamarosan tudományegyetem létesül, s az ő rendszerezett, 43 701 kötetes gyűjteménye alapját képezheti majd az egyetem működésének. Felajánlásában leszögezte, hogy a könyvtár Szeged város örök és elidegeníthetetlen tulajdonát képezi, feladata a nemzeties irányú közművelődést és tudományosságot az ország nagy terjedelmű déli vidékén terjeszteni. A közművelődés és a tudományosság együttes szolgálatát fogalmazta meg az 1881. február 15-én kelt Alapítványi oklevélben is. 1883. október 16-án Ferenc József császár nyitotta meg és adta át a Somogyi-könyvtárt, amely azóta is folyamatosan szolgálja Szeged olvasóközönségét.

A könyvtár – anyagi lehetőségei függvényében – következetesen fejlesztette tovább az alapítványi gyűjteményt. Emellett, Somogyi példáját követve, jelentős ajándékokkal, hagyatékokkal is gazdagodott. A könyvtárban a könyveket eleinte csak helyben lehetett olvasni. A II. világháború után indult meg a kölcsönzés.

Ideiglenes elhelyezések után kétszer is épült új otthon a könyvtár számára. 1897-ben a millennium tiszteletére készült el a Közművelődési Palota, amelyben 1984-ig működött (egy ideig a múzeummal megosztva) a Somogyi-könyvtár.

Szeged Panoráma kép előtérben a Somogyi-könyvtár 1984-ben emelt épületével

Nagy változást jelentett a könyvtár életében az 1984. június 6-án átadott Dóm téri, új könyvtárépület. A könyvtár épület-szintenként más-más (gyermekkönyvtár, művészeti könyvtár és kurrens folyóiratok, kölcsönzés, helybenolvasás és különgyűjtemények), elkülönült funkciójú szolgáltatásokkal várja az olvasókat. Földszinten az adminisztráció (regisztráció, kölcsönzés, visszavétel, hosszabbítás) és a gyermekkönyvtár. Az első emeleten van a művészeti könyvtár. A második emeleten van az általános könyvtár. A harmadik emeleten vannak a folyóiratok, és a zárt raktári kézikönyvtári állomány.

1998 jelentős mérföldkő a könyvtár működésében: a Corvina (Voyager)-rendszerhez kapcsolódva új beszerzéseinek feldolgozása kizárólag elektronikus úton történik. Folyamatos a kölcsönözhető állomány adatbevitele is, előkészítve ezzel a kölcsönzés nyilvántartásának teljes elektronizálását. Emellett retrospektív feldolgozás is folyik: a muzeális gyűjtemény könyvtörténeti szempontú adatbázisainak építésével tulajdonképpen a Corvina -rendszerbe konvertálható rekatalogizálás is megtörténik.

A Somogyi-könyvtár 1973 óta megyei könyvtári funkciót is ellát és fontos szerepet vállal a könyvtárosképzésben.

Híres igazgatói voltak: Reizner János, Tömörkény István és Móra Ferenc.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]