Sisak Ernő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sisak Ernő
Született1916
Csávos
Elhunyt1986 októbere előtt
Temesvár
Foglalkozásamérnök
SablonWikidataSegítség

Sisak Ernő (Csávos, 1916Temesvár, 1986 októbere előtt[1]) erdélyi magyar elektromérnök, műszaki író.

Életútja, munkássága[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait a temesvári piarista főgimnáziumban végezte 1933-ban; elektromérnöki oklevelet a temesvári Politechnikai Intézetben szerzett. 1940-től 1949-ig a nagyszebeni villamos­műveknél dolgozott. 1953-ban Harkovban doktorált. Miután a Szovjetunióból visszatért, a Román Akadémia temesvári műszaki kutatóközpontjába került, s egyúttal oktató- és kutatómunkát végzett a temesvári Politechnikai Intézetben is. 1968-tól a Magyar Nemzetiségű Dolgozók Temes Megyei Tanácsának elnöke volt.

Kutatótevékenysége a kavitáció és a szárnyszelvények áramlásának kérdéseire s azoknak a vízgépekre való alkalmazására összpontosult. Foglalkozott a szélerőgépek áramlástanával is. Új eljárású szélerő­berendezést szabadalmaztatott. Több romániai és külföldi tudományos ülésszakon szerepelt dolgozataival. Tanulmányokat közölt a Román Akadémia és a temesvári Politechnikai Intézet kiadványaiban. Szakdolgozatainak száma (közlemények, szakcikkek, szerződéses kutatások, szabadalmak) meghaladja a százat. Ismeretterjesztő írásai a Szabad Szóban, A Hétben, a TETT-ben, Kilátóban és a Karpathen Rundschauban jelentek meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A fizikus sokoldalúsága című cikkben néhai Sisak Ernőként említik, A Hét, 1986. október 9. Online hozzáférés Archiválva 2022. március 5-i dátummal a Wayback Machine-ben

Források[szerkesztés]