Sheila Scott Macintyre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sheila Scott Macintyre
Született 1910. április 23.
Edinburgh
Elhunyt 1960. március 21. (49 évesen)
Cincinnati
Állampolgársága skót
Foglalkozása
Iskolái

Sheila Scott Macintyre (Edinburgh, 1910. április 23.Cincinnati, 1960. március 21.) skót matematikus.

Tanulmányai[szerkesztés]

Sheila Scott édesapja az edinburghi Trinity Akadémia rektora volt, s ő is ezen intézmény hallgatója lett. 1926-1928 között volt a Edinburgh Ladies' College hallgatója, és matematikából osztályelsőként végzett.

Ugyanebben az évben az Edinburgh-i Egyetem-re került, ahol számos ösztöndíjat elnyert. Az MA diplomát matematikából és természeti filozófiából kitüntetéssel szerezte meg 1932-ben. Mint a skót egyetemek kiemelkedő diákjai általában, az első diploma megszerzése után ő is Cambridge-be ment, és három évet töltött el a Girton College-ben. Az ott töltött idő utolsó évében (1932) publikálta első cikkét abban a témában amelyben kutatást is vállalt, Cartwright felügyeletével. Cikkének címe: Az integrál függvény aszimptotikus periódusai.

Tanítás[szerkesztés]

Ezután visszatért Skóciába, ahol 5 éven keresztül tanított különböző iskolákban, köztük a St. Leonard lányiskolában. Ezalatt az idő alatt ismerkedett meg férjével, A. J. Macintyre-rel, aki matematikai előadó volt a Arberdeen-i Egyetemen. 1940-ben összeházasodtak, és a rákövetkező évben meghívták az Arberdeen-i Egyetemre tanársegédnek.

Doktori cím[szerkesztés]

Ezen az egyetemen fejezte be doktoriját is, majd 1947-1958 között újabb 10 cikket publikált, s eközben felnevelte két gyermekét (a harmadik 2 éves korában elhunyt).

Kitüntetései, tagságai[szerkesztés]

Aktív tagja volt az Edinburgh Mathematical Society-nek, és a Mathematical Association-nak. 1958-ban a Royal Society of Edinburgh tagjává választották, majd ugyanebben az évben ő és férje elvállaltak egy kutatóprofesszori állást a Cincinnati Egyetemen. Ott tanított egészen a korán bekövetkezett haláláig (rákban halt meg).

Források[szerkesztés]

  • John J. O'Connor és Edmund F. Robertson Macintyre életrajza [1] a MacTutor History of Mathematics archívumban. (angol)