Sharpe Trafalgarja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Sharpe Trafalgarja
Borító
Borító
Szerző Bernard Cornwell
Eredeti cím Sharpe's Trafalgar
Ország Egyesült Királyság
Nyelv magyar
Téma Történelmi regény
Műfaj Történelmi regény
Sorozat Sharpe történetek
Előző Sharpe erődje
Következő Sharpe zsákmánya
Kiadás
Kiadó Harper Collins
Kiadás dátuma 2000
Magyar kiadó Gold Book
Magyar kiadás dátuma 2007. szeptember 27.
Fordító Sándor Zoltán
Média típusa könyv
Oldalak száma 356
ISBN 978 963 426 043 1

A Sharpe Trafalgarja (Sharpe's Trafalgar) Bernard Cornwell Sharpe sorozatának negyedik (kronológiailag) könyve. A cselekmény a tengereken zajlik és Sharpe Trafalgarnál játszódó kalandjairól szól. A könyv először az Egyesült Királyságban jelent meg 2000. április 3-án a Harper Collins kiadó gondozásában. Magyarországon 2007. szeptember 27-én a Gold Book kiadó adta ki.

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Történet[szerkesztés]

1805-öt írunk, Richard Sharpe zászlós hazafelé tart Indiából. Az útnak nyugalmasan kellene telnie, ám egy árulás miatt hajóját a brit tengeri kereskedelmet és az Indiai-óceánt rettegésben tartó félelmetes francia hadihajó, a Revenant fenyegeti. Sharpe hajóján utazik egyik régi ellenfele is, és az út nyugalmát a gyönyörű és elérhetetlen Lady Grace Hale is felkavarja.

Sharpe ugyanakkor új barátra is szert tesz a Királyi Haditengerészet egyik neves kapitánya személyében, aki a Revenant-ra vadászik, és mikor már minden veszni látszik, megmenti a zászlóst. A vadászat könyörtelen hajszává válik, ahogy a francia hadihajó hazája felé menekül, fedélzetén egy olyan szerződést hordozva, amely újabb, angolok elleni háborúra sarkallhatja Indiát. Amikor a Revenant találkozik a Cádizból kihajózó, egyesült francia és spanyol hadiflottával, úgy tűnik, Sharpe ellenségei biztonságban vannak, míg ő maga csapdába esik.

Azonban a láthatáron feltűnik egy másik flotta is, élén Horatio Nelsonnal, és Sharpe könyörtelen bosszút állhat, amikor a két hajóhad egy nyugodt, októberi napon összecsap a Trafalgar-foknál.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

  • Richard Sharpe –a brit hadsereg zászlósa – főhős.
  • Lady Grace Hale – Lord Hale felesége és a Calliope utasa.
  • Lord William Hale – angol diplomata.
  • Horatio Nelson admirális – a brit flotta parancsnoka.
  • Joel Chase – Pucelle kapitánya és Sharpe indiai barátja
  • Peculiar Cromwell – a Calliope kapitánya.

Források[szerkesztés]

OTRS Wikimedia.svg
E mű speciális használati engedélyét (és/vagy a jogtulajdonos licencnyilatkozatát) a Wikimedia OTRS rendszerében archiváltuk ([1] 2009112710044731] ügyszám] alatt). Ha meg szeretnél bizonyosodni az engedély/licenc valódiságáról, lépj kapcsolatba az OTRS-eléréssel rendelkező szerkesztők egyikével. English language.svg Permission has been archived at the e-mail ticketing system of Wikipedia.