Sharpe Trafalgarja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sharpe Trafalgarja
Borító
Borító
SzerzőBernard Cornwell
Eredeti címSharpe's Trafalgar
OrszágEgyesült Királyság
Nyelvmagyar
TémaTörténelmi regény
MűfajTörténelmi regény
SorozatSharpe történetek
ElőzőSharpe erődje
KövetkezőSharpe zsákmánya
Kiadás
KiadóHarper Collins
Kiadás dátuma2000
Magyar kiadóGold Book
Magyar kiadás dátuma2007. szeptember 27.
FordítóSándor Zoltán
Média típusakönyv
Oldalak száma356
ISBN978 963 426 043 1
SablonWikidataSegítség

A Sharpe Trafalgarja (Sharpe's Trafalgar) Bernard Cornwell Sharpe sorozatának negyedik (kronológiailag) könyve. A cselekmény a tengereken zajlik és Sharpe Trafalgarnál játszódó kalandjairól szól. A könyv először az Egyesült Királyságban jelent meg 2000. április 3-án a Harper Collins kiadó gondozásában. Magyarországon 2007. szeptember 27-én a Gold Book kiadó adta ki.

Alább a cselekmény részletei következnek!

Történet[szerkesztés]

1805-öt írunk, Richard Sharpe zászlós hazafelé tart Indiából. Az útnak nyugalmasan kellene telnie, ám egy árulás miatt hajóját a brit tengeri kereskedelmet és az Indiai-óceánt rettegésben tartó félelmetes francia hadihajó, a Revenant fenyegeti. Sharpe hajóján utazik egyik régi ellenfele is, és az út nyugalmát a gyönyörű és elérhetetlen Lady Grace Hale is felkavarja.

Sharpe ugyanakkor új barátra is szert tesz a Királyi Haditengerészet egyik neves kapitánya személyében, aki a Revenant-ra vadászik, és mikor már minden veszni látszik, megmenti a zászlóst. A vadászat könyörtelen hajszává válik, ahogy a francia hadihajó hazája felé menekül, fedélzetén egy olyan szerződést hordozva, amely újabb, angolok elleni háborúra sarkallhatja Indiát. Amikor a Revenant találkozik a Cádizból kihajózó, egyesült francia és spanyol hadiflottával, úgy tűnik, Sharpe ellenségei biztonságban vannak, míg ő maga csapdába esik.

Azonban a láthatáron feltűnik egy másik flotta is, élén Horatio Nelsonnal, és Sharpe könyörtelen bosszút állhat, amikor a két hajóhad egy nyugodt, októberi napon összecsap a Trafalgar-foknál.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

  • Richard Sharpe – a brit hadsereg zászlósa – főhős.
  • Lady Grace Hale – Lord Hale felesége és a Calliope utasa.
  • Lord William Hale – angol diplomata.
  • Horatio Nelson admirális – a brit flotta parancsnoka.
  • Joel Chase – Pucelle kapitánya és Sharpe indiai barátja
  • Peculiar Cromwell – a Calliope kapitánya.

Magyarul[szerkesztés]

  • Sharpe Trafalgarja. Richard Sharpe és a trafalgari csata, 1805. október 21.; ford. Sándor Zoltán; Gold Book, Debrecen, 2007

Források[szerkesztés]