Sharpe tigrise

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sharpe tigrise
Borító
Borító
Szerző Bernard Cornwell
Eredeti cím Sharpe's Tiger
Ország Egyesült Királyság
Nyelv magyar
Téma Történelmi regény
Műfaj Történelmi regény
Sorozat Sharpe történetek
Következő Sharpe diadala
Kiadás
Kiadó Harper Collins
Kiadás dátuma 1997
Magyar kiadó Gold Book
Magyar kiadás dátuma 2005. november 25.
Fordító Körmendi Ágnes
Média típusa könyv
Oldalak száma 380
ISBN 963 425 048 3

A Sharpe tigrise (Sharpe's Tiger) Bernard Cornwell Sharpe sorozatának első (kronológiailag) kötete. Az indiai Majszur városában zajlik és Sharpe Széringapatam ostroma alatti kalandjairól szól. A könyv először az Egyesült Királyságban jelent meg 1997. június 2-án a Harper Collins kiadó gondozásában. Magyarországon 2005. november 25-én a Gold Book kiadó adta ki.

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Történet[szerkesztés]

Miközben a brit hadsereg egy ördögi csapda felé tartva átvágja magát Indián, a fiatal Sharpe közlegénynek emberrel és állattal is meg kell küzdenie a harcvonalak mögött.

1799-ben Richard Sharpe csak egy írástudatlan, fiatal közlegény őfelsége seregében. Része annak az expedíciónak, melynek le kellene taszítania Majszur gátlástalan szultánját, Tiput a trónjáról, a zsarnok francia szövetségeseit pedig kiverni Indiából.

Sharpe azt a feladatot kapja, hogy katonaszökevénynek álcázva jusson be Tipu városába, és lépjen kapcsolatba a foglyul ejtett skót kémmel. Ha sikerül, megnyerheti magának az őrmesteri stráfot, ha elbukik, Tipu kegyetlen kivégzői kezébe kerül – vagy az uralkodó emberevő tigrisei elé vetik. Óvatosan halad előre ebben az egzotikus és idegen világban, ahol egyetlen ballépés is katasztrófához vezethet, mikor megtudja, egykori bajtársai ellen kell harcolnia, ha életben akar maradni. Útközben nem kerülik el a figyelmét Majszur gyönyörű örömlányai sem, arra is mindig van ideje, hogy a kallódó zsákmányt zsebre tegye, és nekilásson elsajátítani a betűvetés alapjait. De mikor a várost elszánt ostrom alá veszik a brit csapatok, Sharpe-nek magának is olyan vadul és ravaszul kell harcolnia, mint egy tigrisnek, hogy romba döntse Tipu jól felépített csapdáját – és hogy elkerülje, hogy a tulajdon bajtársai öljék meg.

Szereplők[szerkesztés]

 • Richard Sharpe – főhős.
 • William Lawford főhadnagy – Sharpe főhadnagya, aki segít neki kiszabadítani McCandless ezredest.
 • Mary Bickerstaff – egy megözvegyült fél-indiai katonafeleség.
 • Arthur Wellesley ezredes – később Wellington első hercege.
 • Hector McCandless ezredes – a Brit Kelet-indiai Társaság skót ügynöke, akit Tippu szultán Seringapatam börtönében tart fogva.
 • Tippu szultán – Indiai király, akit Sharpe meggyilkolt és számos ékszerét ellopta.
 • Jean Gudin – ezredes, Tippu szultán francia tanácsadója.
 • Obadiah Hakeswill őrmester – Sharpe ellensége.
 • Címzetes Fitzgerald hadnagy – Széringapatam ostroma alatt Hakeswill meggyilkolta.
 • Hicks zászlós - a zászlóalj fiatal tisztje.
 • Morris százados - a 33. zászlóalj tisztje.
 • Shee őrnagy - a 33. zászlóalj tisztje.
Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Források[szerkesztés]

OTRS Wikimedia.svg
E mű speciális használati engedélyét (és/vagy a jogtulajdonos licencnyilatkozatát) a Wikimedia OTRS rendszerében archiváltuk ([1] 2009112710044731] ügyszám] alatt). Ha meg szeretnél bizonyosodni az engedély/licenc valódiságáról, lépj kapcsolatba az OTRS-eléréssel rendelkező szerkesztők egyikével. English language.svg Permission has been archived at the e-mail ticketing system of Wikipedia.