Seelbach (Baden-Württemberg)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Seelbach (Schutter) szócikkből átirányítva)
Seelbach
Seelbach címere
Seelbach címere
Közigazgatás
Ország Németország
TartományBaden-Württemberg
KerületFreiburg
JárásOrtenau járás
Irányítószám77960
Körzethívószám07823
RendszámOG
Népesség
Teljes népesség4930 fő (2022. dec. 31.)[1]
Népsűrűség165,21 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság286 m
Terület29,84 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Térkép
é. sz. 48° 18′ 51″, k. h. 7° 56′ 29″Koordináták: é. sz. 48° 18′ 51″, k. h. 7° 56′ 29″
Seelbach (Baden-Württemberg)
Seelbach
Seelbach
Pozíció Baden-Württemberg térképén
Elhelyezkedése Ortenau járás térképén
Elhelyezkedése Ortenau járás térképén
Seelbach weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Seelbach témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Seelbach település Németországban, azon belül Baden-Württembergben, a Fekete-erdő középső részén. Lakosainak száma 4930 fő (2022. december 31.).[1]

Földrajz[szerkesztés]

Földrajzi elhelyezkedés[szerkesztés]

Seelbach államilag elismert gyógylevegős üdülőhely a Fekete-erdő középső részén, a Schutter völgyében, Lahr-tól délkeletre és Schuttertaltól északra, a Hohengeroldseck vár lábánál fekszik.

Szomszédos települések[szerkesztés]

A település északon Friesenheim, keleten Biberach, délen Schuttertal és Ettenheim városa, nyugaton pedig Kippenheim és Lahr városa határolja.

Története[szerkesztés]

Hohengeroldseck grófság

Seelbach[szerkesztés]

Seelbachot először 1179-ben említi III. Sándor pápa egy oklevél, amelyben számos birtokot, köztük az Ecclesia Sellebachot is megerősíti a Szent György kolostornak. Az első földesurak a lützelhardti urak voltak. Később a geroldsecki urak vették át a földbirtokot. A falu 1455 óta mezőváros. 1634-ben a Geroldseck család kihalt, és különböző más tulajdonosok révén Seelbach 1697-ben a Leyen grófok birtokába került. 1711-től 1806-ig Seelbach volt Hohengeroldseck grófság székhelye. Ezt követően a Rajnai Szövetségről szóló szerződés (n.: Rheinbundakte) következtében a város a von der Leyen-i Hercegséghez tartozott, amely azonban már 1819-ben beolvadt a Badeni Nagyhercegségbe. Itt is, mint a von der Leyensek alatt, Seelbach kezdetben hivatali székhely volt. 1834-ben a település elvesztette közigazgatási székhely státuszát, és beolvadt az Oberamt Lahrba, amely 1939-ben Lahr járássá változott. Amikor ezt 1973-ban feloszlatták, Seelbach az Ortenau járás része lett.

Település egyesülések[szerkesztés]

Az idők folyamán számos kisebb települést csatoltak Seelbachhoz.

  • 1859: Dautenstein, Litschental, Hasenberg, Steinbach
  • 1971. július 1.: Schönberg
  • 1975. január 1.: Wittelbach

Település részek[szerkesztés]

Schönberg[szerkesztés]

A Hohengeroldseck vár romjai alatt, a hágóúton fekvő Schönberg falut először 1444-ben említik egy oklevélben. Abban az időben a Geroldsecki urak uralma alatt állt. Egészen addig, amíg birtokaikat 1486-ban el nem vesztették. Közvetlenül a hágó teteje alatt található a Herberge zum Löwen, amelyről 1231 óta van dokumentum, és állítólag Németország legrégebbi fogadója.

Wittelbach[szerkesztés]

A név jelentése "Witilo patakja" (vagy "Witilin" vagy "Witolin"). A dokumentumokban is szereplő "Mittelbach" (középső patak) tájnyelvi elnevezés etimológiailag félrevezető.

A Gasthaus zum Löwen fogadó épülete Schönbergben

Az alemannok főként a termékeny, erdőmentes és száraz előhegységi övezetben telepedtek le, és alig hatoltak be a Fekete-erdő völgyeibe. A frankok viszont már a 9. században megkezdték az első Schutter-völgy tervszerű fejlesztését. A felső Schutter-völgyben az Ettenheimmünsteri kolostor birtokai jöttek létre. Hatásköre a 12. században egészen a Wolfersbach - Kambach vonalig terjedt. A wittelbachi bánság nagy részét nemes urak, a Zähringerek hűbéresei birtokolták, mint például Konrad von Lützelhardt, akit 1108 és 1122 között említenek. Egy kis része a Szent Trudpert kolostor szétszórt birtokaihoz tartozott. A Szent Péter és Pál templom 1132-es építése és az 1250-es átépítés valószínűleg az Ettenheimmünsteri és a Szent Trudpert kolostoroknak köszönhető.

Wittelbach első megbízható okleveles említése egy 1144-es pápai bullában található, amelyben II. Luciusz pápa megerősíti Eberhard Szent Trudpert apátnak a Szent Trudpert kolostor jogait és birtokait, beleértve a wittilunbach-ot is. 1185-ben III. Luciusz pápa megújította ezt a megerősítést.

A 13. században Wittelbach a Dautenstein urakhoz tartozott. A 14. században a birtok az ettenheimmünsteri kolostorra szállt, amely az 1803-as Reichsdeputationshauptschluss miatti szekularizációig gyakorolta a földesúri jogokat. Ezután a Badeni Nagyhercegség része lett.

Népesség[szerkesztés]

A település népessége az elmúlt években az alábbi módon változott:

A népesség alakulása 1961 és 2022 között
Lakosok száma
3640
4055
4162
4609
4478
4742
5206
5185
4919
4930
1961196719721979198619911998200520112022
Adatok: Wikidata

Vallás[szerkesztés]

Seelbachban van a Szent Nikolaus római katolikus plébánia a wittelbachi Szent Péter és Pál filiával, amely 2015. január 1. óta a lahri székhelyű "Kirche an der Schutter" (Egyház a Schutterben) lelkipásztori egységhez tartozik, valamint egy evangélikus plébánia. A Szent Miklós-templomban Johann Ferdinand Balthasar Stieffell(wd) orgonája található.

Kultúra és látnivalók[szerkesztés]

Építészeti emlékek[szerkesztés]

Seelbachot az "öt vár helyének" is nevezik, amelyek közül három nagyrészt megmaradt. Ezek a régió nevezetességének számító Hohengeroldseck várának romjai, a falu fölött található Lützelhardt várának romjai, valamint az egykori dautensteini várrom komplexuma. Alt-Geroldseck várának és Seelbach várának maradványai alig vagy egyáltalán nem maradtak fenn. További látnivalók a történelmi Glatzenmühle malom és a Litschental-völgyben található vízzel hajtott kalapácsmalom.

A falu központjában található a Klosterplatz, amely az egykori ferences kolostorról kapta a nevét, és kolostorkútja van. A 13. századi Szent Péter és Pál kórustornyos templom Wittelbach nevezetességének számít. A Schönbergben található a történelmi Herberge zum Löwen is.

Seelbachon kívül található a történelmi Tretenhof, amelyről már a 15. században említést tettek, és amelynek története igencsak hányatott.

Hohengeroldseck várának látképe a faluból

Rendszeres rendezvények[szerkesztés]

Az 1455-ben kapott vásárjog alapján a Katharinenmarkt minden év novemberében kerül megrendezésre. A történelmi látványossággal kezdődő piac a három piaci napon akár 20 000 látogatót is vonz Seelbachba. A "Kätterlismärkt" különleges hangulatát különösen a seelbachi klubok és szervezetek standjai adják.

A Freilichtspiele Seelbach (Seelbachi szabadtéri játékok) 2004 óta meghatározzák a szeptemberi kulturális eseményeket. Bruno Thost kastélyszínész és lánya, Katja Thost-Hauser vezetésével a Schuttertal egész területéről érkező amatőr színészek és egy maroknyi hivatásos színész olyan ismert darabokat visznek színpadra a kolostorkertben, mint A három testőr, Tell Vilmos vagy Faust. Az éves előadásokat akár 2000 néző is megtekintheti.

2007 óta minden nyáron megrendezésre kerül a 10 km-es Seelbach-Schwarzwald-Sonnwend futás.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Seelbach (Schutter) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022 (német nyelven). Szövetségi Statisztikai Hivatal, 2023. szeptember 21. (Hozzáférés: 2023. október 7.)