Zell am Harmersbach

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zell am Harmersbach
Zell am Harmersbach címere
Zell am Harmersbach címere
Közigazgatás
Ország Németország
TartományBaden-Württemberg
Járás
Alapítás éve1218
Irányítószám77736
Körzethívószám07835
RendszámOG
Testvérvárosok
Népesség
Teljes népesség8227 fő (2022. dec. 31.)[1]
Népsűrűség225,95 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság223 m
Terület36,41 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Térkép
é. sz. 48° 20′ 48″, k. h. 8° 03′ 50″Koordináták: é. sz. 48° 20′ 48″, k. h. 8° 03′ 50″
Zell am Harmersbach (Baden-Württemberg)
Zell am Harmersbach
Zell am Harmersbach
Pozíció Baden-Württemberg térképén
Elhelyezkedése Baden-Württemberg térképén
Elhelyezkedése Baden-Württemberg térképén
Zell am Harmersbach weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Zell am Harmersbach témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Zell am Harmersbach egy város Németországban, azon belül Baden-Württembergben és az Ortenaui járásban. A település a Fekete-erdő nyugati szélén helyezkedik el. Zell a Német-Római Birodalom legkisebb szabad császári városa volt, de akkoriban nagyobb területű volt mint a nála népesebb Offenburg városa. Lakosainak száma 8227 fő (2022. december 31.).[1]

Földrajza[szerkesztés]

A Hirschturm, magyarul: szarvastorony

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A Zell a 16 km hosszú Harmersbach völgyének alsó végén található, amelytől balra indul a település nyugati szélén az észak-északkeletre fekvő 15 km hosszú Nordrach völgy.

A város területe magában foglalja az északi Nordrach völgy alsó részét, az északkeleti Harmersbach völgyét és a délnyugati Erlenbach és Entersbacher Dorfbach völgyeinek legnagyobb részét. Délkeleti és nyugati határa nagyjából a vízválasztó hegyvonulatokon fut a Kinzig-völgyben.

A város legmagasabb pontjai a délkeleti szélén helyezkednek el, itt található a 880 m magas Nills és a 890 m magas Brandenkopf csúcsai. A legalacsonyabb pontja az Erlenbach torkolatához közel helyezkedik el, valamivel több mint 190 méterrel a tengerszint felett.

Szomszédos települések[szerkesztés]

A város északon Nordrach, északkeleten Oberharmersbach, délkeleten Fischerbach, délen Haslach, délnyugaton Steinach, nyugaton Biberach míg északnyugaton Gengenbach településekkel határos.

A város részei[szerkesztés]

Zell am Harmersbach városa, a korábban független Unterharmersbach, Unterentersbach és Oberentersbach települések egyesítéséből jött létre, valamint Zell am Harmersbach városához tartozik további 50db a külterületen elhelyezkedő ház és további építmények.

Története[szerkesztés]

A császári Zell am Harmersbach egy 18. századi térképen.

A Zell a Gengenbach-kolostor birtoka volt. Először 1139-ben említik a várost. Később a Zähringer család kapta meg a települést, a család kihalása után a város Stauf-ház birtokába került. Ezek után a strasbourgi egyházmegyének a tulajdona volt, 1334-től a Badeni őrgrófság fennhatósága alá esett. A 14. század végén azonban Zell közvetlenül kapcsolódott a birodalomhoz, és császári várossá vált. Ekkoriban azonban folyamatosan ellen kellett állnia az osztrákok támadási kísérleteinek, hogy elfoglalják az Ortenaui térséget, hogy később beilleszthessék a Habsburg birodalomba. Zell itt támogatást kapott a szomszédos császári városoktól, Gengenbachtól és Offenburgtól a harchoz.

1718-ban a Zell körüli Harmersbach-völgy függetlenné vált a várostól. A Birodalom közigazgatásának az újraszervezésének köszönhetően Zell 1803-ban elvesztette Szabad Császári Város státuszát, és a badeni választókerületbe került.

1904-ben egy nagy tűzvész több favázas házat is elpusztított a város központjában. Az alsó főutca északi oldalát ezután az erre az időszakra jellemző szecessziós stílusban építették újra. Ez a házsor az egységességének szempontjából példaértékűnek tekinthető a 20. század elején. Zell am Harmersbach a Wolfach kerületbe tartozott hosszú ideig. Amikor feloszlott, a város az újonnan alakult Ortenaui járásba került 1973-ban. A mai várost 1975. január 1-jén alakították ki újból, Zell am Harmersbach városának Unterharmersbach-tal való egyesülésével. Ugyanakkor Unterentersbach települést is beépítették az új városba. Oberentersbach-ot a Zell am Harmersbachba történő beillesztésére 1974. január 1-jén került sor.

Településrészek[szerkesztés]

Oberentersbach[szerkesztés]

Oberentersbachot először 1111-ben említik. 1803-ban a települést egyesítették Unterentersbach-tal, hogy új közösséget hozzanak létre. A két falu 1851-ben újból függetlenedet egymástól.

Unterentersbach[szerkesztés]

Unterentersbachot először 1075-ben említik. A császári városi korban Unterentersbach Zell része volt. 1803-tól 1851-ig Unterentersbach és Oberentersbach egyesültek egymással. Ezekután Unterentersbach 124 évig önálló település volt, amíg 1975-ben egyesült a Zell városával.

Unterharmersbach[szerkesztés]

Unterharmersbachot először 1139-ben említik. 1200-ban a hely a bambergi egyházmegye része lett. Majd1367-től a Zähringenek később Fürstenberg grófokhoz végül a Geroldseck családtól került a Strasbourgi egyházmegyébe.

Népesség[szerkesztés]

A település népessége az elmúlt években az alábbi módon változott:

A népesség alakulása 1961 és 2022 között
Lakosok száma
5260
5628
6140
6335
6387
7499
7893
8063
7980
8227
1961196719721979198619911998200520112022
Adatok: Wikidata

Politika[szerkesztés]

Politikai közösség[szerkesztés]

A város a megállapodott három környező településsel, hogy Zell lesz ezeknek a településeknek is a közigazgatási székhelye, az érintett községek: Biberach, Nordrach és Oberharmersbach .

Választások[szerkesztés]

A Zell am Harmersbach önkormányzati tanácsának 18 tagja van. A 2019. május 26-i helyi választások a következő előzetes eredményhez vezettek. Az önkormányzati tanács a választott önkéntes képviselőkből és a polgármesterből, mint elnökből áll. A polgármester szavazati joggal rendelkezik az önkormányzati tanácsban.


Polgármester[szerkesztés]

Günter Pfundstein a polgármester 2015. júniusa óta. 2015. márciusában a szavazatok 61,99% -val választották meg. Hans-Martin Moll volt a korábbi polgármester aki a 32 évig töltötte be ezt a tisztséget.

Címer[szerkesztés]

Zell címere - "a címer alapszíne az arany, melyen egy fekete sas látható" - ez a Német-Római Birodalom címere is volt, és arra utal a címer, hogy hajdan ez egy szabad császári város volt.

Testvértelepülések[szerkesztés]

Baume-les-Dames , Franciaország

Frauenstein, Szászország, Németország

Tuggen, Schwyz Kanton, Svájc

Kultúra és Látnivalók[szerkesztés]

Látnivalók[szerkesztés]

  • A történelmi óváros Zell egyik nevezetességével, a Storchen (gólya) Toronnyal.
  • Számos szökőkút, köztük a bolond szökőkút Zellben és a St. Gallus szökőkút Unterharmersbachban.
  • A Szent Symphorian plébánia templom.
  • Zarándok templom Maria zu der Ketten Unterharmersbachban.

Múzeumok[szerkesztés]

  • A Villa Haissban található Kortárs Művészeti Múzeum.
  • Kerámiamúzem.
  • Storchenturm-Múzeum ami a nevét adó Storchenturmban található.
  • A Fekete-erdei Posta történelmi nyomdája.

Fasend[szerkesztés]

A Zell a sváb-alemannic karnevál helyszíne, amelyet ott Fasendnek hívnak. A helyi hordó éjszakájának első írásos emlékei a 17. századból maradtak fenn. Az 1923-ban alapított Zell am Harmersbachi bolond céh tagja a sváb-alemannic bolond céhek szövetségének (VSAN). A Zell-i bolond figuráknak a ruhái különösen bonyolultak és szokatlan anyagokból készülnek: a Bändelenarro papírszalagokkal díszített ruhát visel, a Welschkornarro kukoricacsutka leveleket, a Spielkartenarro játékkártyákat visel a fejétől a lábujjig körülbelül 1800 játékkártyával van borítva, és a Schneckenhüslinarro több mint 2000 valódi csigahéjjal van borítva. Ezt a négy alakot ábrázolja a Zell-i Bolondok kútja is.

Galéria[szerkesztés]

Híres személyek[szerkesztés]

A város szülöttei[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zell am Harmersbach című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit és forrásait annak laptörténete sorolja fel.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022 (német nyelven). Szövetségi Statisztikai Hivatal, 2023. szeptember 21. (Hozzáférés: 2023. október 7.)