Schlei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Schlei
OrszágokNémetország
Földrajzi adatok
Hossz42 km
Elhelyezkedése
Térkép
A Schlei szerepe Hedeby közlekedésében
A Schlei szerepe Hedeby közlekedésében
A Wikimédia Commons tartalmaz Schlei témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Schlei térképe

A Schlei (alnémet nyelven Slie vagy Schlie, dán nyelven Slien) a Balti-tenger 42 kilométer hosszú keskeny öble a Jylland félsziget déli részén, Németország Schleswig-Holstein tartományában. A legutóbbi jégkorszak végén a gleccserek olvadó vizei alakították ki. A korai középkorban nagy közlekedési szerepet kapott, a védett öböl nyújtott lehetőséget Hedeby viking kereskedőváros kialakulásához, majd Schleswig városának megerősödéséhez is. A 21. század elején inkább turisztikai szerepe jelentős.

Földrajza[szerkesztés]

A Schlei medre a legutóbbi jégkorszak idején, a 115 000 és 11 000 év előtti időszakban alakult ki a Skandinávia felől előretörő gleccserek révén. Létrejöttének pontos módja vitatott, de általában az a nézet az uralkodó, hogy nem tekinthető sem igazi fördének, sem fjordnak, ahogy az a turisztikai zsargonban gyakran elhangzik. Nem a mozgó jégtakaró koptatta ki a medrét, hanem a gleccserből kiolvadó víztömegek, valószínűleg még a gleccser alatt, úgynevezett alagútvölgyként.[1][2][3]

A Schleswig-Holstein dombvidékébe 42 kilométer mélyen benyúló öböl választja el a tartomány két kisebb történelmi régióját, földrajzi kistáját, az Angelnt és a Schwansent, amelyek így félszigeteknek tekinthetők. A Schlei öble kanyargós, szűkületek és tágabb szakaszok váltogatják rajta egymást. Átlagos szélessége 1,3 kilométer, átlagos mélysége 3 méter. Az egész öböl vízfelülete 54,6 négyzetkilométer, víztömege 163,8 millió köbméter. Vize brakkvíz, sótartalma a tengertől távolodva egyre csökken. Az öböl fő ágától csaknem teljesen lefűződött melléköblök helyi neve noor (alnémet; dánul nor). A dán eredetű nor szó olyan tengeröblöt jelöl, amely csak szűk átjárón át érintkezik a tengerrel, vize brakkvíz vagy sós, és a hasonló haffoknál kisebb, maximum néhány négyzetkilométeres felületű. A Schlei hosszában számos ilyen noor található (például az Ornumer Noor, Holmer Noor, Haddebyer Noor, Selker Noor).

Története[szerkesztés]

A Schlei a Wikinger Museum Haithabu területéről
Világítótorony a Schlei torkolatánál

Az öböl belső végénél a Haddebyer Noor nyújtotta a korai vikingek számára azt a kikötőhelyet, ami aztán Hedeby néven a 8. és 11. század között jelentős várossá, kereskedelmi központtá fejlődött. A nagy hullámzástól védett hajózási útvonal ideális volt a vikingek hajói számára. Elsősorban e város és az onnan induló szárazföldi kereskedelmi útvonal védelmére építették, fejlesztették a Danevirke sáncrendszert. Ennek egy szakasza a Schwansen félszigetet védi a déli behatolástól, és így megakadályozta a támadókat abban, hogy a Schlei egyes szűk szakaszain a szárazföldről fenyegessék a hajózást. Hedebyt ugyan egy szláv támadás megsemmisítette, de szerepét átvette Schleswig, és még évszázadokig folyt a távolsági kereskedelem a Jyllandot itt átszelő útvonalon.

A 14. századtól szerepe visszaszorult, mert a hajózás fejlődésével a Schlei mélysége már nem volt elegendő a korszerű teherszállító vitorláshajók – akkor a koggék – számára. Az öböl fokozatosan elvesztette közlekedési jelentőségét, amit a Hanza-szövetség városai vettek át, a közelben konkrétan Lübeck, valamint az akkor Dániához tartozó Flensburg.

A Schlei sokáig halászati szempontból is fontos volt. A halfajták közül jelentős volt a coregonus, egy lazacféle, valamint a hering, az angolna, a sügér és a dévérkeszeg halászata. A 21. században már csak néhány hivatásos halász maradt a víz mentén, helyüket átvették a sporthorgászok.

A turizmus egyik fontos összetevője a Schlei vidékén a vitorlázás. A közeli nagyvárosokból, Kielből és Hamburgból sokan járnak ide mint közeli pihenőhelyre vitorlázni és kikapcsolódni. 2007-re a Schlei mindkét partján tematikus kerékpárutat építettek ki viking-fríz útvonal néven, ami innen a régi dán vikingek kereskedelmi útvonalát követve a Treene és az Eider mentén egészen az Északi-tengerig folytatódik.

A Schlei látképe Schleswig Holmen városrészéből

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ostseefjord Schlei GmbH
  2. Liedtke, H. (1981): Die nordischen Vereisungen in Mitteleuropa. – Forschungen zur Deutschen Landeskunde 204.
  3. Schmidtke, K.-D. (1993): Die Entstehung Schleswig-Holsteins. Neumünster. 128 S.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Schlei című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Elsner: Hildegard Elsner: Wikinger Museum Haithabu: Schaufenster einer frühen Stadt. Schleswig: Archeologisches Landesmuseum. 2004.  

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]