Ugrás a tartalomhoz

Eider

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eider
Közigazgatás
OrszágokNémetország
TelepülésekWattenbek, Kiel, Rendsburg, Friedrichstadt és Tönning
Földrajzi adatok
Hossz188 km
Vízgyűjtő terület3275 km²
ForrásWattenbek
TorkolatÉszaki-tenger
Elhelyezkedése
Térkép
Az Eider és a Treene folyók
Az Eider és a Treene folyók
A Wikimédia Commons tartalmaz Eider témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Eider (latinul: Egdor, dánul: Ejderen) Németország Schleswig-Holstein tartományának leghosszabb folyója. Bordesholm közelében ered és megközelíti Kiel városát a Balti-tenger partján, de innen nyugat felé folyik és végül az Északi-tengerbe torkollik. A folyó középső szakaszát felhasználták a Kieli-csatorna építésekor.[1]

A korai középkorban a folyó környékén éltek a jütök és az anglik, valamint a korai szászok, akik egy része később Angliában telepedett le. A folyó északi-tengeri szakasza részét képezte egy fontos óészaki, majd viking kereskedelmi útvonalnak, ami az Eider torkolatától a Schlei öbölig haladva összeköttetést képezett az Északi-tenger és a Balti-tenger között. Itt épült a Danevirke, a kialakuló dán királyság védelmét szolgáló falrendszer is. A középkor későbbi szakaszában a folyó határvonal volt szászok és a dánok között, amint arról Brémai Ádám is megemlékezett 1076-ban, majd évszázadokig Dánia és a Német-római Birodalom határát képezte.[2] A folyótól északra terül el a történelmi Schleswig, délen pedig Holstein, a mai Schleswig-Holstein tartomány két része.

Az Eider Mielkendorf és Achterwehr között a Westensee tavon keresztül folyik. A folyó a következő városokon folyik keresztül: Wattenbek, Kiel, Rendsburg, Friedrichstadt és Tönning. Tönning közelében torkollik az Északi-tengerbe. Torkolatát egy nagy védmű zárja le vihardagály esetén.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The History of the City of Kiel, 1243 – 1945. British Kiel Yacht Club. [2012. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. március 16.)
  2. Lawson, M.K.. Cnut, The Danes in England in the Early Eleventh Century. New York: Longman (1993). ISBN 0-582-05969-0 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Eider (river) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.