Ugrás a tartalomhoz

Sattivaza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sattivaza
Mitanni királya
Šattiwaza
Uralkodási ideje
i. e. 1325 után
ElődjeIII. Suttarna
UtódjaI. Sattuara
Életrajzi adatok
Születetti. e. 14. század
Elhunyti. e. 14. század
ÉdesapjaTusratta
ÉdesanyjaJuni
Testvére(i)I. Taduhepa
HázastársaSzuppiluliumasz leánya
Gyermekeileány (Pijaszilisz felesége)
SablonWikidataSegítség

Sattivaza (hurri 𒁹𒆳𒋾𒉿𒍝 mŠattiwaza, születési nevén Kili-Tešub) Mitanni királya az i. e. 14. század utolsó szakaszában. Nevének variációi még a Kurtiwaza (hettita Kur-ti-wa-za, hurri Krti-vāja) is, mivel a név kezdete a KUR logogrammal íródott, amit kur, šat és mat szótagként is lehet olvasni. Korábban Mattiwaza alakban is olvasták, ez a névforma is viszonylag elterjedt.

Tusratta fia – egyes elképzelések szerint az öccse, a CTH#51 „a király fia” megnevezést használja, de nem tudni, melyik királyé –, azonban apja belviszály áldozata lett. Tusratta helyére II. Artatama került, majd őt annak fia, III. Suttarna követte. A trónbitorló az asszírokkal szövetkezett, míg Sattivaza az ellene sikertelenül megkísérelt merénylet után a Hettita Birodalomba menekült. Itt feleségül vette I. Szuppiluliumasz egyik leányát, és feleségül adta egyik – valószínűleg korábbi házasságából született – leányát Pijaszilisz herceghez. A szövetséget szerződéssel is megerősítették, amelynek csak hettita változata maradt fenn (CTH#51, „A Sattivaza-szerződés”, forráskiadása a KBo 1.1).

A szerződés elkerülhetetlenül háborúhoz vezetett Mitanni ellen. A hettita seregben Kili-Tesub is ott harcolt. A HDT#6B szerint Szuppiluliumasz megígérte Kili-Tesubnak, hogy a „földeket rosszul kezelő Suttarna” helyett érvényt szerez az örökösödési jogának. Ilyen módon az a helyzet állt elő, hogy Mitanniban már két idegen hatalom prédált, egyfelől az asszírok, akik a Suttarnával kötött szövetség fejében jó néhány város megszerzését igyekeztek elérni – főleg Alzi területén –, másfelől a Pijaszilisz karkemisi alkirály által vezetett hettiták. Ez a háború azonban i. e. 1325 körül zajlott le, amikor I. Assur-uballit már halott volt, utódja, Enlil-Nirári pedig sokkal kevésbé volt szerencsés uralkodó.

Kili-Tesub követeit Vassukanniban nem fogadták jól, a lakosság valószínűleg Suttarnával rokonszenvezett inkább, mint a kemény kezű Tusratta fiával. Suttarna katasztrófával végződő ellenakciója azonban megfordította a hurri lakosság rokonszenvét, mivel az Eufráteszt átlépő hettiták ellen vonult, majd Irridu és Harrán mellett is vereséget szenvedett, mire a fővárosban lázadás tört ki ellene. Suttarna megsegítésére az asszírok Vassukanni ellen vonultak és megostromolták, ami végleg Suttarna ellen fordította a hurrik hangulatát.

Pijaszilisz oldalán Kili-Tesub bevonult Mitanniba, ahol a fővárost ostromló asszírok meghátráltak a hettiták elől. Kikiáltották királynak, majd felvette a Sattivaza nevet. III. Suttarna Taite városban még védekezett ez időben, későbbi sorsa azonban ismeretlen.

Sattivaza a kapott segítség fejében nem kerülhette el, hogy Mitanni teljes egészében hettita befolyás alá kerüljön, és tovább folytatódhatott Egyiptom kiszorítása Fönícia területéről. Uralkodása alatt Amurrú is fellázadt, erről tudósít a CTH#52 („Sattivaza kiáltványa”, akkád és hettita változat is) szöveg. Ezután Mitanni sosem nyerte vissza nagyhatalmi státuszát, amelyet kétoldali fenyegetettsége (Hatti és Asszíria részéről), valamint Egyiptom gyengesége miatt veszített el. A Hettita Birodalom nem volt képes e nyugat-mezopotámiai területet tartósan ellenőrizni, mert leginkább Szíriával és Egyiptommal foglalkozott, így azonban Sattivaza utódja, I. Sattuara már I. Adad-nirári vazallusa lett.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
III. Suttarna
Mitanni királya
i. e. 1325 után
Következő uralkodó:
I. Sattuara
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap