Parsatatar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Parsatatar
Mitanni királya
Paršatatar
Uralkodási ideje
i. e. 1450 i. e. 1440 körül
Elődje Parattarna
Utódja Saustatar
Életrajzi adatok
Született i. e. 1460
Elhunyt i. e. 1440 (19-20 évesen)
Édesapja Kirta(?)
I. Suttarna(?)
Gyermekei Saustatar
SablonWikidataSegítség

Parsatatar (Paršatatar) Mitanni uralkodója volt az i. e. 15. század közepén. Csak feltevés, hogy Kirta vagy I. Suttarna fia, és még az is előfordulhat, hogy azonos Parattarnával. A trónváltásról ugyanis nincs adat, de a források Parattarna neve helyett Parsatatarról beszélnek i. e. 1447 után. Olyan feltevés is létezik, miszerint az egymást követő I. Suttarna → Parattarna → Saustatar királynevek csak ismétlései az egy évszázaddal későbbre datált I. Artatama → II. Suttarna → Tusratta hármasnak.[1]

Parsatatar uralkodási ideje Mitanni fénykorára esik, vagy ő maga volt a nagy hódító (amennyiben azonos Parattarnával), vagy annak első utódja. Vitatott kérdés, hogy III. Thotmesz eufráteszi hadjárata alkalmával még Parattarna, vagy már Parsatatar volt az uralkodó. A megiddói csata azonban már Mitanni hanyatlásának kezdete, hiszen az általa támogatott kánaáni államszövetség vereséget szenvedett, és ettől kezdve hosszú ideig Egyiptom lett Szíria fő hegemónja. III. Thotmesz 8. szíriai hadjárata (uralkodásának 33. évében, körülbelül i. e. 1447-ben) a hurri haderő már nem is állt ki nyílt csatára az Eufrátesznél portyázó egyiptomi királlyal.

Egyiptom 1457 és 1442 között csak igen szórványos hurri ellenállással találkozott Szíriában. 1442-ben aztán a – Kádesen kívüli – utolsó hurri erőket is átkergette az Eufráteszen. Sőt Thotmesz át is kelt a folyamon, és partja mentén portyázva gyengítette Mitanni határvidékét. Ettől kezdve csak elszigetelt hurri csapattestek maradtak Szíriában - Kádesben még hét évig tartotta magát az ott rekedt 50 lovas és 700 gyalogos harcos.

Mitanni – talán hogy tekintélyét vazallusai között fenntartsa – 1460 körül még lerombolta Assurt és Ninivét, az egyik utolsó olyan katonai vállalkozás volt ez, melyben Mitanni sikeresnek mondható. Az is elképzelhető, hogy az asszírok fellázadtak, látván Egyiptom sikereit, s bízva Thotmesz segítségében, vagy abban, hogy az egyiptomi sereg feltartja Mitanni főerőit. Ugyanebben az időben Parsatatar még Tirka, azaz Hanna Királyság ura is volt. A mai délkelet-szíriai térség további sorsáról nem sokat tudunk egészen a későbbi újasszír hódításokig.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Mark William Chavalas: The Ancient Near East: historical sources in translation, GoogleBooks, 174-175. old.
  • Bryce, Trevor. The Kingdom of the Hittites, 2 (angol nyelven), Oxford University Press [1999] (2005). ISBN 0-19-928132-7 
  • Trevor Bryce: Letters of the Great Kings of the Ancient Near East, GoogleBooks, 40. old.
  • Komoróczy Géza (2002. 12). „Állam-történetek: az ókori Kelet és a Biblia világából”. Élet és Irodalom 46 (51-52), 16-17. o.  

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Parattarna
Mitanni királya
i. e. 1450 – 1440 körül
Következő uralkodó:
Saustatar
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap