II. Artatama

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Artatama
Mitanni királya
Uralkodási ideje
i. e. 14. század
ElődjeTusratta
UtódjaIII. Suttarna
Életrajzi adatok
Születetti. e. 14. század
Elhunyti. e. 14. század
ÉdesapjaII. Suttarna(?)
GyermekeiIII. Suttarna
SablonWikidataSegítség

II. Artatama Mitanni királya volt az i. e. 14. század második felében, nagyjából i. e. 1330 után. Apja talán II. Suttarna, így egy lehetséges álláspont szerint bátyját, Tusrattát követte a trónon. Nem tudni azonban biztosat a származásáról. Tusratta egy lázadás során halt meg, de nem világos, hogy Artatama lázadt fel, vagy elfoglalta a Hettita Birodalomba menekülő trónörökös, Sattivaza helyét, mivel az nem volt az országban. Talán a hurri uralkodóházban megoszlottak a vélemények arról, hogy az asszír vagy hettita orientációt válasszák az állam erejének hanyatlása idején. Az is elképzelhető, hogy Artatama inkább Artasumara leszármazottja volt, akit Tusratta távolított el a trónról.

E belviszályokkal terhes időszakról nagyon kevés forrás áll rendelkezésre, ezek is többnyire asszír vagy hettita nyelvűek, és kevés információt tartalmaznak Mitanni viszonyairól. Annyi bizonyos – ami a datálás szempontjából fontos –, hogy I. Szuppiluliumasz és I. Assur-uballit dokumentumai említik a nevét. Artatama vereségeket szenvedett a hettitáktól, ami tovább gyengítette az országot, és belső válságot is okozott. Trónbitorlók sora tűnt fel, akik Mitanni egyes részein királynak kiáltották ki magukat, illetve királyként viselkedtek.

A trónon valószínűleg fia, III. Suttarna követte, Asszíria szövetségese, akit végül a hettiták űztek el, és helyére Sattivazát ültették.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Tusratta
Mitanni királya
i. e. 14 század
Következő uralkodó:
III. Suttarna
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap