Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2020-14-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A négyszeres Oscar-díjas rendező: Pong Dzsunho
A négyszeres Oscar-díjas
rendező: Pong Dzsunho
A film rendezője és szereplői
A film rendezője és szereplői

Az Élősködők (eredeti címén: Kiszengcshung, 기생충; angol címén: Parasite) 2019-ben bemutatott dél-koreai vígjáték-thriller, melyet Pong Dzsunho rendezett. A filmet 2019. május 21-én a cannes-i fesztiválon mutatták be, ahol elnyerte az Arany Pálma-díjat. Bemutatása óta 180 díjat nyert, az Arany Pálma mellett többek között a BAFTA, a Screen Actors Guild, a Blue Dragon Film Awards, a New York-i Filmkritikusok Egyesülete vagy a BIFA is jutalmazta.

A film főszereplői Szong Gangho, aki gyakori visszatérő színész Pong filmjeiben, Csang Hjedzsin, Cshö Usik, Pak Szodam, I Szongjun, Cso Jodzsong és I Dzsongun. A történet egy szegénységben tengődő családról szól, akik ármánykodás és csalás segítségével beférkőznek a gazdag Pak család bizalmába, azonban nem könnyű fenntartaniuk a hazugságokra épülő új életüket.

Dél-Korea ezt a filmet küldte a 92. Oscar-gálára is. Az alkotást hat Oscar-díjra jelölték. Az Oscar-díjátadók történetében az Élősködők előtt csupán tíz idegen nyelvű filmet jelöltek a legjobb film díjára, és ezek közül csak a Tigris és sárkány volt ázsiai. A film négy díjat vihetett haza és filmtörténelmet írt azzal, hogy nem angol nyelvű filmként először nyerte el a legjobb film díját. A legjobb nemzetközi játékfilm (korábban legjobb idegen nyelvű film) kategóriájában is győzött, koreai film itt sem nyert korábban. Emellett Pong Dzsunho a legjobb forgatókönyv társdíját, valamint a legjobb rendező díját is elnyerte.