Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-8-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robert Baden-Powell, a cserkészet alapítója
Robert Baden-Powell,
a cserkészet alapítója

A cserkészet vagy cserkészmozgalom (angolul: Scouting, ill. Scout Movement) egy önkéntes, politikamentes, származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, felekezettől függetlenül mindenki számára nyitott ifjúságnevelő mozgalom. Alapvető célja, hogy támogassa a fiatalok testi, lelki, társadalmi és szellemi képességeinek teljes kifejlesztését mind egyénként, mind felelős állampolgárként, helyi, nemzeti és nemzetközi közösségeik tagjaiként. A cserkészmódszer egy olyan, informális nevelési metódus, amely nagyban épít a szabadban végzett elfoglaltságokra, többek között a táborozásra, erdei és vízi életre, túrákra és sportra. A cserkészet széles körben ismert jellegzetessége a társadalmi egyenlőtlenségeket elfedni hivatott, keki színű egyenruha zöld nyakkendővel és cserkészkalappal vagy más fejfedővel. Megkülönböztető jelvényei a cserkészliliom és a lóhere, valamint más, az egyenruhán viselhető jelvények.

A cserkészet célját, alapelveit és nevelési módszereit alapítója, lord Robert Baden-Powell (1857. február 22.1941. január 8.), a brit hadsereg tábornoka határozta meg. Ő vezette az 1907-ben, az angliai Brownsea Islanden rendezett első cserkésztábort is. A cserkészet alapelveit 1908-ban megjelent Cserkészet fiúknak című könyvében fektette le, amely saját katonai kiképzési szakkönyvein túl más, hasonló kezdeményezésekből is merített. A 20. század első felében a mozgalom világszerte elterjedt, és mind a fiúk, mind a lányok számára három korosztályban (farkaskölyök, cserkész, rover) kínált programot. Az 1933-ban megrendezett 4. Cserkész Világdzsemborinak Magyarországon Gödöllő adott otthont. A rendezvényen 46 ország 26 000 cserkésze vett részt (kb. a felük volt magyar). Ez volt az első olyan nemzetközi találkozó, amelyen repülőscserkészek is részt vettek.

2007 volt a cserkészet alapításának centenáriumi éve. A jubileumi évfordulót a tagszövetségek világszerte rendezvényekkel ünnepelték meg 216 országban és területen 38 millió cserkésszel. A cserkészet a világ legnagyobb létszámú és legszervezettebb ifjúsági mozgalma. A két legnagyobb ernyőszervezet a Cserkészmozgalom Világszervezete (WOSM) és a Cserkészlány Világszövetség (WAGGGS). Magyarországon legjelentősebb képviselője a Magyar Cserkészszövetség, de a magyar cserkészet világszerte jelen van.