Cserkészliliom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cserkészliliom a két csillaggal
Magyar cserkészliliom a Szent Koronával (1930-as évek)
A jelenlegi hivatalos változat

A cserkészliliom a cserkészet egyik alapvető jelképe, amely a legtöbb cserkészszövetség logójának alapját képezi.

A Cserkész Világszövetség jelvényében két ötágú csillag is megjelenik, amelyek a tíz cserkésztörvényre és az öt világrészre utalnak.[1] A liliomot körülvevő kötél az egységet, az egyszerű kettős csomó a segítőkészséget jelképezi. Ezek az elemek fehérrel jelennek meg lila alapon.[2] A két csillag ezen kívül a tíz cserkésztörvényre is utalhat. A liliom három ága a cserkészfogadalom három részét jelképezi: kötelességteljesítés (Isten, haza és embertárs iránt), segítőkészség, valamint a cserkésztörvény megtartása.

Ezt a szimbólumot Flavio Gioja óta gyakran használták az iránytűn az északi irány jelzésére. Baden-Powell magyarázata szerint a cserkészek innen vették a liliomot, mert „a helyes irányba (és fölfelé) mutat, nem fordulva sem jobbra sem balra, mivel ezek újra visszafelé vezetnek”.[3]

Hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Fleur-de-lis in Scouting
A Wikimédia Commons tartalmaz Cserkészliliom témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gergely, Ferenc. A magyar cserkészet története 1910-1948 (magyar nyelven). Budapest: Göncöl Kiadó, 16. o. (1989). ISBN 963-02-5760-2 „A három szirom közül kettőben egy-egy ötágú csillag a cserkésztörvény tíz pontjára és az öt világrészre emlékeztet. A liliom alatt Be Prepared (Légy résen!) felírású szalagról kötélcsomó lóg le, ami a napi jótettre figyelmeztet.” 
  2. The World Crest Badge…(and why do we *all* wear it?) (angol nyelven). Rose Walton, 1999. [2007. október 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. június 13.)
  3. Robert Baden-Powell: Lessons from the Varsity of Life (angol nyelven). The Pine Tree Web, 1998. [2006. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. június 13.)