Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-51-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sachertorta-szelet
Sachertorta-szelet
Az „Original Sacher-Torte” csokoládépecsétje
Az „Original Sacher-Torte” csokoládépecsétje

A Sacher-torta az osztrák gasztronómia egyik legismertebb süteménye, ami két réteg sűrű, nem túl édes csokoládés piskótatésztából és közöttük egy vékony réteg sárgabaracklekvárból áll. Tetejét és oldalát csokoládéval vonják be. A monarchia híres cukrászkülönlegességeinek egyike — a kor nevezetes süteményei még a dobostorta és az Esterházy-torta.

Nevét Franz Sacher (1816. december 19.1907. március 11.) bécsi cukrászról kapta — ő a városi legenda szerint 1832-ben, Metternich herceg kérésére alkotta meg. Bár Sacher ekkor mindössze 16 éves volt, süteménye azóta is az egyik legkedveltebb bécsi tortaspecialitás. A receptet fia, Eduard Sacher fejlesztette tovább, amikor Demel udvari szakácsnál volt tanonc. Később maga is vállalkozásba fogott; ez adott okot a pereskedésre, hogy ki készíthet eredeti Sacher-tortát. A felek peren kívüli megegyezése alapján a bécsi Hotel Sacher csokoládépecséttel ellátott, fadobozos tortája lett az „Original Sacher-Torte” védjegy.

Az „Original Sacher-Torte” védjegyet ma is csak a bécsi Hotel Sacher által készített tortákon használnak. A Sacher szállodát 1876-ban alapította Franz Sacher fia, Eduard Sacher és a torta receptjét is vitte magával családi örökségként. A torta és az üzleti vállalkozás sikerében nagy szerep jutott Eduard feleségének, Annának is, aki, amikor valaki a hotel igazgatójával akart beszélni, csak ennyit mondott: „Én vagyok a ház ura!” 1887-ben naponta 200 és 400 darab közötti tortát sütöttek és az Osztrák–Magyar Monarchián kívül is szállítottak belőle például Berlinbe, Londonba, Párizsba, de még az Amerikai Egyesült Államokba is. A szálloda olyan hírnévre tett szert, hogy a Monarchia egyik szállóigéje lett az a mondás, hogy „Ausztria házában” uralkodik a császár, „Ausztria szállodájában” pedig a Sacher.

A jelentős keresletnek köszönhetően a „sütiháború” már a múlté. A torta értékesítésére Cafe Sacher néven bolthálózatot hoztak létre; sokat szállítanak Ausztrián kívülre is. A Demel Kávéház is készít „Demel’s Sachertorte” néven tortát, és természetesen más cukrászdákban is kapható, házilag otthon is elkészíthető az osztrákok nemzeti büszkesége. A két legnagyobb osztrák forgalmazó közel félmillió tortát értékesít évente. Népszerűsége mai napig töretlen, és már napja is van — december 5-e.