Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2011-16-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marija Jurjevna Sarapova 2010-ben
Marija Jurjevna Sarapova 2010-ben

Marija Jurjevna Sarapova (oroszul: Мария Юрьевна Шарапова; Nyagany, 1987. április 19.) korábbi világelső, háromszoros Grand Slam-győztes orosz hivatásos teniszezőnő.

Eddig összesen tizenhét héten át vezette a világranglistát, és ő volt az első orosz világelső a női teniszben. Mindössze 17 évesen megnyerte a wimbledoni teniszbajnokságot, és ő lett Wimbledon harmadik legfiatalabb női bajnoka (Lottie Dod és Martina Hingis után). 2006-ban aratta élete második Grand Slam-győzelmét a US Openen, majd – miután 2007-ben döntőt játszott – 2008-ban megnyerte az Australian Opent is úgy, hogy az egész tornát szettveszteség nélkül játszotta le. Ő az eddigi egyetlen orosz teniszezőnő, aki nyerni tudott Wimbledonban és az Australian Openen. Eddig összesen 22 WTA-címet szerzett.

2007-től kezdődően Sarapova a sérült jobb vállával bajlódott, és 2007 októberében – három év után először – kiesett a ranglista legjobb öt játékosa közül. 2008-ban átesett egy műtéten, ami miatt 2009 májusáig nem teniszezhetett versenyszerűen. Sérülése miatt visszacsúszott a 126. helyre a WTA ranglistáján, de 2009-ben visszakapaszkodott az élvonalba, és az évet a ranglista 14. helyén zárta.

Népszerűségét jelzi, hogy 2005-ben és 2008-ban a sportolók közül Sarapovára kerestek rá a Yahoo! honlapján a legtöbben. 2008 júliusában a pályán és azon kívül elért sikerei miatt ő volt a legjobban fizetett női sportoló 26 millió dolláros éves keresetével. A tenisz mellett Sarapova modellként leszerződött az IMG modellügynökséghez, és több alkalommal is megbízták, például a Sports Illustrated is. Szerződése van többek közt a Nike, a Canon, a TAG Heuer, a Land Rover, a Colgate, a Gatorade, a Tropicana, a Prince és a Sony Ericsson multinacionális cégekkel.