Sablon:KezdőlapKiemeltCikkek/2009-27

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Lunada egy 2008 nyarán megjelent spanyol nyelvű nagylemez címe, amely Thalía – egy többszörös arany- és platinalemezes mexikói énekesnő – tizenkettedik stúdióalbuma. Producere a kubai származású zeneszerző, Emilio Estefan, akivel az énekesnőnek ez volt a negyedik közös munkája – az áttörő sikereket hozó En éxtasis, Amor a la mexicana és Arrasando című lemezei után. Az album stílusát tekintve a megszokott latin pop, amelyen belül a reggae, a cumbia és a balladák kaptak főszerepet.

A Lunada magyarul megközelítőleg Holdünnepet jelent, a kifejezés a spanyol luna (vagyis hold) szóból származik. „Amikor elkezdtem előkészíteni ezt a lemezt a terhességem közepén, egyetlenegy gondolatom volt: a nyár. A kívánságom a tengerpartra való visszatérés és a nyári hőség élvezete volt. Lobogó tűz, barátok társaságában, zenét hallgatva a hold fénye alatt; egy igazi holdünnep.” – nyilatkozta az énekesnő.

Az album bemutatkozó kislemeze a Ten paciencia, amelyen kívül még öt vadonatúj dal, valamint öt nyári latin szám feldolgozása hallható, köztük az Európában jól ismert 1980-as évekbeli olasz sláger, a Ricchi e Poveri együttes Sarà perché ti amo című dalának spanyol nyelvű változata – Thalía előadásában. Az albumról egyetlen dalhoz készült videoklip, ez a Ten paciencia. Külön említést érdemel még a lemezről a Bendita („Áldott”) című dal, amelyet az énekesnő a kislányának írt.

Thalía a produkciót röviden így foglalta össze: „Ez egy ’feeling’-gel teli nyári lemez. Egy őszinte album… az eddigi legjobb közös munkánk [Estefannal].”