Cumbia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cumbia

StíluseredetAfrikai zene, esetleg guineai cumbe
Kulturális eredetAfrikai és indián rabszolgák zenéje, Kolumbia és Panama.
HangszerekÜtőhangszerek, fafúvósok, dob, claves, güiro, fuvola, maracas. Egyéb: szaxofon, trombita, billentyűs hangszerek, harsona, gitár, harmonika
Népszerűség1920-as-1970-es években Kolumbiában, 1950-es évektől napjainkig jelen van a többi latin-amerikai országban és az Amerikai Egyesült Államokban is.
Társműfajok
Cumbia villera – cumbia ranchera - perui cumbiatecnocumbia
Alműfajok
Cumbia rap
Alműfajok régiók szerint
Columbia - Argentína - Mexikó - El Salvador - Bolívia - Peru - Chile

A cumbia (ejtsd: ’kumbja’) vagy cumbiamba kolumbiai eredetű, páros ütemű latin tánc és zenéje. Kolumbiában alakult ki, majd egész Latin-Amerikában elterjedt, ahol az egyik legnépszerűbb tánccá vált egyszerű ritmusának és könnyű táncolhatóságának köszönhetően.

Elnevezése és eredete[szerkesztés]

Elnevezésének eredete, bár nem teljesen tisztázott, valószínűleg az afrikai cumbé táncra vezethető vissza, amelyet a spanyol hódítások és a rabszolgaság időszakában afrikai rabszolgák vittek Kolumbiába. Az egyes latin-amerikai országok saját népzenéjével keveredve számos variánsa alakult ki, főleg a hangszereket illetően.

Jellemzői[szerkesztés]

A cumbia zenéje 4/4 ütemű, ritmusa általában 90–92 BPM. Eredetileg páros tánc: a nő hosszú szoknyát visel, és égő gyertyát tartva az egyik kezében a csípőjét ringatja, miközben a férfi a háta mögött táncol. Mint modern táncot azonban, főleg nők szokták egyedül táncolni; jellemzője a csípőringatás, és közben – a 4. ütemben – egyhelyben történő megfordulás.[forrás?]