S3 Graphics

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
S3 Graphics Inc
0
Típus leányvállalat
Alapítva 1989
Székhely Fremont, Kalifornia
USA USA
Vezetők Dado Banatao, Ronald Yara
Alapító Dado Banatao
Iparág Hardver
Tulajdonos HTC[1]
Forma leányvállalat
Termékek Videókártyák
Anyavállalata VIA Technologies

A S3 Graphics Inc weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz S3 Graphics Inc témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az S3 Graphics Inc. (röviden S3) egy éveken át sikeres grafikai chipeket gyártó és fejlesztő amerikai cég volt. Az 1990-es évek közepén, a saját területén a cég piacvezetővé vált. Ebből a pozícióból azonban a feljövő 3D-képességekkel rendelkező chipek (főleg a 3dfx) letaszították.

Termékei[szerkesztés]

Az S3 az S3 VIRGE-, S3 TRIO és S3 VISION chipset-jeivel számos kártyán megtalálható volt, és ezzel igen elterjedtté vált a felhasználók körében. Első hanyatlása a 3dfx Voodoo Graphics grafikus chipset-nek köszönhető, majd később ezt az NVIDIA által fejlesztett Riva 128-cal meginduló grafikus 3D-gyorsító technológia követte, mellyel az S3 hosszú távon már nem tudott lépést tartani. Bár a Savage-sorozatban (Savage 3D, Savage 4 és Savage 2000) még egész jó grafikai chipeket gyártottak és adtak el, ennek ellenére a felhasználók driver-problémákkal küszködtek, így a felsőbb kategóriás kártyáinál a teljesítmény nem nőtt. Végül az újra és újra visszatérő szállítási késések végleg bezárták kaput a cég előtt.

Az S3 technikai megoldásait elutasították, mint pl. az S3TC textúra-tömörítő technikát, mely végül a Microsoft által fejlesztett DirectX standard csomagba került.

Az S3 közösen a Diamond Multimedia-val összefogva grafikus kártyák gyártásába kezdtek, - innentől összemosódnak a két cég termékei - ezzel biztosítva, hogy adott grafikus chip adott kártyába kerülve jusson piacra. Sajnos azonban konstrukciós hibák miatt - többek közt az integrált T&L egység nem úgy működött, mint ahogyan az várható volt - az akkori NVIDIA GeForce 256-osával már nem tudta felvenni a versenyt.

Átalakulása[szerkesztés]

A sorozatos hibák következményeként az S3-at átnevezték SonicBlue-ra és ezek után főleg Rio-termékeket adtak el. Ez az új irányvonal főleg a digitális média és információt megjelenítő készülékekre fókuszált, s melyek szintén a Diamond Multimediá-tól származtak. A FireGL-termékvonalat (mely szintén a Diamond Multimediához tartozott) pedig eladták az ATI Technologies-nek. Ez a vonal egyébként nem az S3-as termékeken alapult, hanem az IBM nagy teljesítményű grafikus félvezetőiben alkalmazták, ezzel a technikával a Windows-alapú professzionális közép- és csúcskategóriás OpenGL gyorsítói a piacra kerülve vezetőnek számítottak. (pl: CAD-CAM)

A grafikai chippel foglalkozó terület felosztották, és 2001-ben a VIA Technologies-szel közös vállalatba apportálták S3 Graphics néven.[2] A vállalat először Savage4 grafikus magot integrált VIA chipsetekre. Ennek eredményeként különféle integrált chipsetek készültek, például az Apollo ProMedia 133 vagy az AMD processzorokhoz szánt Twister-K sorozat.

2011. július 6-án aztán a VIA eladta az S3 Graphics-ben birtokolt részvényeit a HTC-nek, mely teljesen bekebelezte a céget, így az S3 ma már mint leányvállalat működik csupán.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Crunchbase (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. január 7.)
  2. a b VIA Technologies Announces Sale of Stake in S3 Graphics (angol nyelven), 2011. július 6. [2021. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 7.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a S3 Graphics című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.