S3 Graphics

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
S3 Graphics Inc
S3 Graphics logo.jpg
Típus leányvállalat
Alapítva 1989
Székhely Fremont, Kalifornia
USA USA
Vezetők Dado Banatao, Ronald Yara
Iparág Hardver
Tulajdonos HTC
Termékek Videokártyák
Anyavállalata VIA Technologies

A S3 Graphics Inc weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz S3 Graphics Inc témájú médiaállományokat.

Az S3 Graphics Inc. (röviden S3) egy éveken át sikeres grafikai chipeket gyártó és fejlesztő amerikai cég volt. Az 1990-es évek közepén, a saját területén a cég piacvezetővé vált. Ebből a pozícióból azonban a feljövő 3D-képességekkel rendelkező chipek (főleg a 3dfx) letaszították.

Termékei[szerkesztés]

Az S3 az S3 VIRGE-, S3 TRIO és S3 VISION chipset-jeivel számos kártyán megtalálható volt, és ezzel igen elterjedtté vált a felhasználók körében. Első hanyatlása a 3dfx Voodoo Graphics grafikus chipset-nek köszönhető, majd később ezt az NVIDIA által fejlesztett Riva 128-cal meginduló grafikus 3D-gyorsító technológia követte, mellyel az S3 hosszú távon már nem tudott lépést tartani. Bár a Savage-sorozatban (Savage 3D, Savage 4 és Savage 2000) még egész jó grafikai chipeket gyártottak és adtak el, ennek ellenére a felhasználók driver-problémákkal küszködtek, így a felsőbb kategóriás kártyáinál a teljesítmény nem nőtt. Végül az újra és újra visszatérő szállítási késések végleg bezárták kaput a cég előtt.

Az S3 technikai megoldásait elutasították, mint pl. az S3TC textúra-tömörítő technikát, mely végül a Microsoft által fejlesztett DirectX standard csomagba került.

Az S3 közösen a Diamond Multimedia-val összefogva grafikus kártyák gyártásába kezdtek, - innentől összemosódnak a két cég termékei - ezzel biztosítva, hogy adott grafikus chip adott kártyába kerülve jusson piacra. Sajnos azonban konstrukciós hibák miatt - többek közt az integrált T&L egység nem úgy működött, mint ahogyan az várható volt - az akkori NVIDIA GeForce 256-osával már nem tudta felvenni a versenyt.

Átalakulása[szerkesztés]

A sorozatos hibák következményeként az S3-at átnevezték SonicBlue-ra és ezek után főleg Rio-termékeket adtak el. Ez az új irányvonal főleg a digitális média és információt megjelenítő készülékekre fókuszált, s melyek szintén a Diamond Multimediá-tól származtak. A FireGL-termékvonalat (mely szintén a Diamond Multimediához tartozott) pedig eladták az ATI Technologies-nek. Ez a vonal egyébként nem az S3-as termékeken alapult, hanem az IBM nagy teljesítményű grafikus félvezetőiben alkalmazták, ezzel a technikával a Windows-alapú professzionális közép- és csúcskategóriás OpenGL gyorsítói a piacra kerülve vezetőnek számítottak. (pl: CAD-CAM)

A grafikai chippel foglalkozó terület felosztották, és a VIA Technologies-szel közös vállalatba apportálták S3 Graphics néven. A vállalat először Savage4 grafikus magot integrált VIA chipsetekre. Ennek eredményeként különféle integrált chipsetek készültek, például az Apollo ProMedia 133 vagy az AMD processzorokhoz szánt Twister-K sorozat.

Időközben az VIA az S3 Graphics-szet teljesen bekebelezte, ma már mint leányvállalat működik csupán.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a S3 Graphics című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.