Séta a napsütésben (novella)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Séta a napsütésben
SzerzőGeoffrey A. Landis
Nyelvangol
Műfajsci-fi
DíjakHugo-díj a legjobb novellának (1992)
Kiadás
Kiadás dátuma1991. október
SablonWikidataSegítség

A Séta a napsütésben (A Walk in the Sun) Geoffrey A. Landis science fiction-novellája, amely 1992-ben elnyerte a Hugo-díjat. Az elbeszélés magyarul a Galaktika 151. számában jelent meg, 1993 áprilisában.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy térképészeti expedíció során a Holdárnyék űrhajó műszaki hiba miatt kényszerleszállást hajt végre a Holdon. Háromtagú személyzetéből csak a főiskolás lány, Patricia Jay Mulligan, azaz Trish marad életben. Minden berendezés tönkrement, Trish űrruhája azonban sértetlen maradt. Napelemei ellátják árammal a létfenntartó rendszerét; lesz levegője és vize ameddig a Nap süt.

A baleset az alkonyvonal közelében történt, és Trish látja, hogy vészesen közeleg a kéthetes holdi éjszaka, ami a halálát jelentené. A mentőexpedíció csak harminc nap múlva érkezik, így nincs más hátra, a lánynak el kell indulnia, hogy megpróbáljon, egy hónap alatt tizenegyezer kilométert megtéve, a napon maradni: hogy megpróbálja ezalatt körbejárni a Holdat és tanúbizonyságot téve végleges felnőtté válásáról, elengedje végre halott nővére, Karen emlékét is.

Források[szerkesztés]

  • Galaktika 151, 1993 (ford. Sóvágó Katalin)