RuneScape

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
RuneScape
Fejlesztő Jagex Ltd.
Kiadó Jagex Ltd.
Tervező Andrew Gower
Motor Védjegyezett motor
Platformok Platform-független (Java)
Kiadási dátum RuneScape Classic:
2001. január 4.
RuneScape 2:
2004. március 29.
Legfrissebb kiadás
Stabil 3, RuneTek 7 (2013)[1]
Műfaj fantasy, MMORPG
Játékmódok Többjátékos
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
56k vagy jobb Internet kapcsolat
"Standard" Felbontás: 128 MB RAM, 500 MHz CPU
Magas "High" felbontás: 256 MB RAM, 1,5 GHz CPU és legalább Nvidia Gforce 3 vagy jobb videokártya
A RuneScape weboldala

A RuneScape interneten keresztül játszható, Java-alapú MMORPG (Massive Multiplayer Online Role-Playing Game - Masszív Többjátékos Online Szerepjáték); fejlesztője a Jagex Ltd. A játék ingyenes felhasználóinak száma meghaladja a hatmilliót,[2] míg az előfizetőké az egymilliót.[3]

A RuneScape-et Andrew Gower hozta létre. A fejlesztést 1998-ban kezdte meg a RuneScape előfutárán, a DeviousMUDon. A játék 2001. január 4-én jelent meg, népszerűsége köszönhető ingyenességének, egyszerű kezelőfelületének, illetve a böngészőablakban történő futásának.

A játék egy meseszerű, fantasy birodalomban, Gielinorban játszódik, mely számos királyságra, régióra és területre bomlik.[4] A játékosok a gyalogláson kívül akár teleportálhatnak is, vagy a nemjátékos karakterek által kínált szolgáltatásokkal meggyorsíthatják az utazást. A különböző vidékek más-más szörnyeket, nyersanyagokat és küldetéseket kínálnak.

Hasonlóan sok más MMORPG-hez, a játékmenet nem kötött, a játékosoknak nem kell megszabott utat követnie. Minden felhasználóhoz egy karakter társul, a játékosok maguk irányíthatják az eseményeket. A közösség tagjai akár egymással, vagy nemjátékos karakterekkel is harcolhatnak, tapasztalati pontot gyűjthetnek, és küldetéseket teljesíthetnek. A játékosok ezenkívül egymással beszélgethetnek, kereskedhetnek és minijátékokkal is játszhatnak, akár egymással, vagy egymás ellen. A játék két minőségben érhető el: magas, illetve alacsony felbontásban. A magas felbontás természetesen jobb rendszerkövetelményeket igényel, és ha ez nem teljesül,vagy nem lehetséges a magas felbontás elérése, vagy a játék nem megfelelő gyorsasággal működik.

Fejlesztés[szerkesztés]

A DeviousMUDot, a RuneScape előfutárát Andrew Gower kezdte fejleszteni 1998-ban. A játék - mely hivatalosan nem jelent meg -, izometrikus nézőpontot használt. 1999-ben, Gower újraírta a játékot, azonban a grafikán nem változtatott. A játék e verziója hivatalosan is megjelent, de egy héttel később visszavonták sajnos.[5]

Gower, a Cambridge-i Egyetem hallgatójaként továbbdolgozott a játékon, és testvére Paul segítségével, teljesen újraírta azt.[6] Az izometrikus nézőpontot felcserélték egy egyszerre három-dimenziós és két-dimenziósra. A játék új neve RuneScape lett, hivatalos béta verziója 2001. január 4-én jelent meg, és eredetileg szüleik Nottinghami házából működtették azt. 2001 decemberében a Gower fivérek Constant Tedderrel megalapították a Jagex Limitidet, hogy kezelésbe vegyék a RuneScape futtatásának üzleti ügyeit.[7] A Jagex kifejlesztett egy programozási nyelvet, a RuneScriptet, mellyel a játékot kódolják.[8]

2002. február 27-én elérhetővé vált a havi előfizetés, mely több lehetőséget kínál a játékosoknak.

A RuneScape népszerűsége részben köszönhető annak, hogy a legtöbb Internetes böngészőn keresztül játszható, függetlenül a platformtól (Windows XP, MAC OS, Linux, stb.), a lényeg a Java környezet megléte.[9]

Ahogy a RuneScape játékosai gyarapodtak, a Jagex nagyobb változtatásokat tervezett.[10] A fejlesztők teljesen újraírták a játék motorját, a grafikát teljesen három-dimenziósra cserélték ezzel egy újabb verziót alkotva, melyet RuneScape 2-nek neveztek. Az előfizetők 2003. december 1-jétől játszhattak a béta verzióval, míg a végleges verzió 2004. március 29-én vált elérhetővé.[11] Az új játék megjelenésétől, a RuneScape 2-t átnevezték RuneScape-re, míg a régi játékot RuneScape Classic néven továbbra is futtatták. 2006. január 12-én a Jagex majdnem 5000 RuneScape Classic felhasználót törölt szabálysértés miatt, majd lezárta a játékot, így új játékosok nem regisztrálhattak arra. A játékot csak azoknak tartotta fenn, akik 2005. augusztus 3-a óta legalább egyszer bejelentkeztek, és akik attól fogva hathavonta legalább egyszer ismét megteszik.[12]

2006. május 16-án a Jagex megújította a RuneScape motorját, azonban a játék grafikáját ez nem befolyásolta. A RuneScape memóriaigénye lényegesen csökkent, ami megengedte, hogy a játék, a betöltés idejének meghosszabbodása nélkül bővülhessen. A motort még egyszer felújították, 2007. június 26-án, hogy a jövőben bonyolultabb tartalommal gyarapodhasson a játék.

Szerverek[szerkesztés]

A RuneScape szerverei

Több mint 130 szerver van világszerte, melyeket a játékosok és a Jagex, (1-től felfelé) számozva, világnak (a játékosok körében world, vagy általában csak "w"-nek mondják) nevez. Szerverek találhatók az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Hollandiában, Ausztráliában, Svédországban és Finnországban. A szerverek olyan területeken vannak, ahol a legjobb kapcsolatot biztosítják a játékosoknak, a leggazdaságosabb módon. Szervereket áthelyeznek, vagy újakat indítanak, ha szükséges.

Az összes szerver 2000 játékost enged egyszerre csatlakozni, így az összkapacitás több mint 260 000 játékos. A szerverek nagy része ingyenes, melyen mindenki játszhat, a többi pedig csak az előfizetők (member játékosok) számára elérhető.

Előfizetők[szerkesztés]

Akik előfizetnek a játékra, azok 9 új képességet, továbbá rengeteg új minijátékot, küldetést, területet, várost, tárgyakat (köztük páncélokat, fegyvereket) fedezhetnek fel, illetve szerezhetnek meg. Ára 5,95 - 9.99 USD a fizetés módjától függően(bankkártya vagy SMS). A bankkártyás fizetés erősen ajánlott, hiszen ez a legbiztonságosabb fizetési mód, és az online tranzakció után azonnal megkapod a prémium tagságot (membership).

(Lehet forintbankszámláról is utalni a díjat, csak a napi átváltási rátát fogják alkalmazni. A te számládról forintban emelik le, a Jagexnél pedig dollárban írják jóvá.)

Más nyelvek[szerkesztés]

2007. február 14-én elindult a RuneScape német nyelvű verziója.[13] Jelenleg öt német nyelvű szerver üzemel: három az ingyenesek számára (122, 139, 146) és kettő az előfizetőknek (140, 147).

2008-ban megjelent a RuneScape francia nyelvű változata, amely nyelven három szerver üzemel: kettő az ingyenesek számára (72, 128), egy pedig az előfizetőknek (150).

2009-ben a Jagex megalkotta az elsősorban brazilok számára tervezett portugál nyelvű Runescape változatot. Jelenleg öt brazil szerver üzemel: három az ingyenesek számára (101, 125, 126) és kettő az előfizetőknek (127, 133).

Játékmenet[szerkesztés]

Az új játékosok egy elzárt területen kezdik meg kalandjukat, melyen csak ők vannak (és az NPC-k). A régi bevezetőben a Tutorial Islanden (Oktató Sziget) a játékosokat oktatók kalauzolták; a megadott utat követve a játékos megismete az alapokat. A sziget elhagyása után a játékosok találhattak egyéb oktatókat, akik szükség esetén ellátják őket alapvető felszereléssel és tájékoztatják őket bizonyos képzettségekről, most ezt a Lumbridgeban található Roddeck teljesíti, és a kezdő felszerelést ingyen meg lehet kapni bizonyos boltokban. Az új bevezető kaland neve: Unstable foundations. Itt az új játékosok megtanulnak harcolni, fát vágni vagy bányaszni és összetett dolgokat készíteni.

Zene[szerkesztés]

A RuneScape hangjai három csoportra oszthatók: zene, hangeffekt és a környezet hangjai. A zene Gielinor különféle kultúrái, vidékei meghatározására szolgál. Ha a játékosok egy általuk addig be nem járt területre mennek, vagy küldetés részeként kapják meg a zenét, új zene válik elérhetővé, melyet a játékos bármikor lejátszhat. A hangok, mint a csobbanás, a tűzgyújtás hangja vagy a fegyverek, hangjai a képességek fejlesztése közben hallhatóak. A környezet hangjait, mint a madarak csiripelése, mindenfelé hallani lehet. A játékosok a három hangtípus hangerejét, egymástól függetlenül állíthatják be. 2008. március 18-ától a zenék felett látható a lejátszható (unlocked), zeneszámok mennyisége. Ha ez meghaladja az 500-at, elérhetővé válik az "Air Guitar" (Léggitár) emote.

Grafika[szerkesztés]

Korábban a RuneScape-et alacsony, vagy magas felbontásban lehetett játszani. Míg a magas felbontásban részletesebbek voltak a textúrák, az alacsony felbontás kevesebb részletet tartalmazott, így gyenge számítógépeken sem akadozott a játék. A RuneScape grafikája két nagyobb fejlesztésen esett át, ezek közül a második még nem fejeződött be. Az első a RuneScape 2 - azaz a mai RuneScape - megjelenése volt. A második 2005-ben kezdődött, az ingyenes játékrész néhány városának felújításával. Miután 2006. május 16-án a motort felújították, a grafikai frissítések meggyorsultak. Eddig az ingyenes játékrészt szinte teljesen, néhány csak előfizetőknek elérhető várost, és rengeteg nemjátékos karaktert újítottak fel.

2008. május 8-án a Jagex egy újabb grafikai frissítés közeledtét hirdette ki.[14] Május 29-én egy „Fejlesztési Naplóban” (Developement Diary) részletesen bemutatták, képekkel illusztrálták, melyek egyike dinamikus árnyékokat bemutató animált kép. Ez a frissítés 2008 júliusában jelent meg. Így most elérhető a RuneScape-nek szabadon választható normal detail verziója, és egy HD verziója, ami magas felbontású játékélményt biztosít a játékosoknak, illetve full screen-t (teljes képernyőt) az előfizetőknek.

A RuneScape-ben lehetőség van a karakter testreszabására. A játék elején a játékosok nemet, hajtípust és hajszínt, arcszőrzetet, testalkatot illetve bőrszínt választhatnak, és a játék során ezeket mind megváltoztathatják, pénzért. A játékban azonban különféle fegyverek, páncélok vagy egyéb tárgyak viselésével, az eredeti ruha nem látszik. Az alapvető fegyverek, mint a kardok, ugyanazt az animációt használják harc esetén, viszont néhány fegyvernek van speciális animációja.

A játékosok ideiglenesen átváltozhatnak tárgyakká, növényekké vagy állatokká a körülményektől függően. Ezek az átalakulások megvédik a játékosokat, elérést biztosítanak másképp elérhetetlen területekre, azonban az általános tevékenységek többségét gátolják.

A játékosok speciális animációk segítségével képesek érzelmeket kifejezni (sírni, nevetni, stb.), ezek közül néhány minden karakternek kijár, viszont akadnak olyanok is, amelyek a játék során, vagy ünnepekkor nyílnak meg.

Képességek (skillek)[szerkesztés]

A képességek különféle tevékenységek elvégzésére szolgálnak. A játékosok tapasztalati pontot kapnak, ha gyakorolnak egy képzettséget, például az ércbányászat a bányászat képességet növeli. Ahogy a játékos tapasztalati pontokat gyűjt, szinteket lép, egészen 99-ig. Magasabb szinteken, a játékosok jobb nyersanyagokat tudnak kinyerni, és jobb termékeket tudnak előállítani, melyekért több tapasztalati pont jár, és több pénzt kaphatnak érte. A játékos össz-szintje részben jelzi a játékos fejlettségét a játékban. A RuneScape eredménytábláját (Hi-score) bárki megtekintheti, itt fel van sorolva minden képességből, és néhány minijátékból a legjobb kétmillió játékos. A legmagasabb össz-szinttel rendelkezőket a legtöbb játékos - névről - tiszteli. A lehető legmagasabb szint elérésével (99), az előfizetők beszerezhetnek egy speciális köpenyt, a Teljesítmény Köpenyét, mely ad egy bónusz szintet, így viselője 100-as szintű lesz egy kis időre a megadott képzettségből, valamint előadhat egy rövid mozdulatot, jelenetet a képzettséggel kapcsolatban.

A képességek:

Ingyenes képességek Tag képességek
 • Attack (támadás)
 • Defence (védekezés)
 • Strength (erő)
 • Constitution (életerő)
 • Ranged (íjászat)
 • Magic (mágia)
 • Prayer (imádkozás)
 • Mining (bányászat)
 • Smithing (kovácsmesterség)
 • Fishing (halászat, horgászat)
 • Cooking (sütés-főzés)
 • Firemaking (tűzgyújtás)
 • Woodcutting (favágás)
 • Crafting (kézügyesség)
 • Runecrafting (Runekészítés)
 • Dungeoneering (Alagútkutatás)
 • Agility (mozgékonyság)
 • Herblore (gyógynövénytan)
 • Thieving (tolvajlás)
 • Fletching (íjkészítés)
 • Slayer (szörnyvadászat)
 • Farming (növénytermesztés)
 • Construction (építkezés)
 • Hunting (vadászat)
 • Summoning (idézés)

Néhány képesség, mint az Attack(támadás) vagy a Constitution(életerő), növeli a harcban való hatékonyságot. A nem-harci képességek közül némely, mint a Fishing(halászat-horgásztudomány) vagy a Woodcutting(favágás) nyersanyagok gyűjtésére alkalmas, melyekből más képzettségek által, a játékosok használható tárgyakat készíthetnek, ilyen a Cooking(főzés;sütés) és a Fletching(íj-,és nyílkészítés). Az elkészített tárgyakat a játékosok pénzért eladhatják. A képességek által a játékosok speciális nemjátékos karaktereket ölhetnek meg, megépíthetik saját házukat, hatékonyabban járhatják a világot, lophatnak a piacokról, vagy nemjátékos karakterektől, megfőzhetik saját ételüket, készíthetnek speciális italokat, rúnákat - melyekkel később varázsolnak -, kovácsolhatnak fegyvereket, termeszthetnek növényeket, vadászhatnak állatokra és idézhetnek maguk mellé követőt, mely harcban, vagy nem-harci képességek fejlesztésében segít.[15]

Harc[szerkesztés]

A RuneScape harci rendszere valós idejű. A harc egy nagyon fontos része a játéknak, ugyanis a megölt szörnyek által elejtett tárgyak vagy arany összegyűjtése az egyik legjobb út a meggazdagodásra. A harc a küldetések teljesítése során is fontos szerepet játszik. A harci szint (Combat Level) elárulja, milyen erős a másik játékos, vagy nem játékos ellenfél (NPC), ha küzdelemre kerülne sor. A játékosok nyolc harci képesség fejlesztésével növelhetik harci szintjüket. A játékosok egy másik játékosra, vagy nemjátékos karakterre jobb gombbal kattintva, majd az Attack (támadás) opciót kiválasztva harcolhatnak. A karakterek automatikusan harcolnak, addig, amíg megölik ellenfelüket, meghalnak vagy elfutva, elteleportálva kiszállnak a harcból.

A harc, három nagyobb csoportba osztható: közelharc, mágia, illetve távolharc. Közelharcban az ellenfelek egymás mellett, fegyverekkel vagy anélkül harcolnak, mágia esetén a rúnákkal varázsolnak ellenfeleikre, míg a távolharcban különféle távolharci fegyverekkel - főként íjjal - harcolnak. E harctípusok alkotják a "harci háromszöget". A közelharc a távolharc ellen a leghatékonyabb, a távolharc a varázslók ellen, míg a varázslatok a közelharcosok ellen. A játék legtöbb fegyvere középkori jellegű (kardok, csatabárdok, íjak) vagy fantasy-ihletésűek. A harc egy másik módja, hogy a játékosok szörnyet idéznek csatlósként a Summoning képesség segítségével.[16]

Ellentétben a legtöbb MMORPG-vel, a RuneScape-ben nem lehet kasztot választani és a játékosok az összes típusú harcmódot fejleszthetik. Szabadon változtathatnak a három típus közül, a fegyvereik és vértjeik, páncéljaik cserélésével. A játékosok akár mindhárom harctípus kellékeit magukkal vihetik. Sok játékos használ pure - azaz tiszta - karaktert, melyek alacsony harci szinten is erősek, ugyanis általában csak két-három harci képességet fejlesztenek a nyolcból. Ezáltal, a hasonló szintű hagyományos karaktereket könnyűszerrel megölik.

Ha a játékosok harcban, méregtől, vagy egy akadályban való fennakadás következtében megsérülnek és elfogynak az életerőpontjaik, meghalnak. Az elvesztett pontokat evéssel és ivással lehet visszanyerni - akár harc közben is. A harci képességek ideiglenes fokozása érdekében, a játékosok varázsitalokat ihatnak. Ha egy játékos mégis meghal, újjáéled a három újraszületési pont egyikén, minden átok, vagy erősítés eltűnik, és a három legértékesebb nála lévő tárgyon kívül mindet elveszti - az egyik ima segítségével még egy negyediket is védelem alá helyezhet. Ha a játékosok az alvilágba (Abyss) mennek (egy labirintus melyet rúnakészítéskor használnak), a karakter, halál esetén egy tárgyat sem tart meg - ha imádkozott, akkor egyet. Az elejtett tárgyak, helyén egy sírkő jelenik meg; ha a játékosok visszajutnak mielőtt a sírkő eltűnik, visszaszerezhetik az összes tárgyat. A játékosok vehetnek drágább és több ideig álló sírkövet, a többi játékos javítással, vagy áldással megnövelheti azok élettartamát.[17]

Játékos játékos elleni harc[szerkesztés]

A játékos-játékos elleni harc (gyakran PvP az angol player versus player-ből), a Wildernessben (Vadon) ismét szabadon gyakorolható 2011. február 1. óta. A Wilderness lecserélésére anno 2007-ben azért volt szükség, mert azok a játékosok, akik valódi pénzért vettek tárgyakat a játékba - többnyire online aukciókon -, feltűnés nélkül átadhatták azt. Azóta számos biztonsági funkció került a játékba, így a Wilderness újra a pvp színtere lett. Míg a Wilderness nem volt elérhető (legalábbis pvp hely ként), a Bounty Hunter (fejvadász), a Clan Wars (klán háború), a Fist of Guthix (Guthix ökle) és a Duel Arena (párbaj aréna) minijátékok jelentették az ingyenes játékosok számára is elérhetőpvp helyeket. A Wilderness újranyitásakor a Bounty Hunter ismét előfizetős minijátékká vált, de a többi megmaradt az ingyenesen játszó játékosok részére is.

A Bounty Hunter minijátékban, a játékosoknak egy megadott célpontot kell megölniük, és ha sikerrel járnak, begyűjthetik, amit a célpont elejtett. Belépéskor, a játékosok feje fölött egy koponya jelenik meg, melynek színe a náluk lévő tárgyak piaci értékét jelzi. A játékosok kapnak egy megbízást, hogy öljenek meg egy másik játékost. Ha valaki másra támad, mint aki a megbízásában szerepel, egy három perces büntetést kap, és ez alatt nem hagyhatja el az arénát, és nem léphet ki a játékból. Ha mégis megpróbálja, akkor a három perc újraindul.[18]

A Duel Arena-ban a játékosok párbajozhatnak egymással. Az előfizetők itt játszhatnak egy másik játékot, a Duel Tournamentet (párbaj torna), mely során, hatvannégy játékos mérkőzik meg egymással páronként, addig, amíg csak egy marad, aki az összes feltett tétet megnyeri. A játékosok hagyományos párbajokat vívhatnak szórakozásból, vagy feltett tétért cserébe. Ha a játékosok tétre játszanak, legfeljebb 3000 aranyat, vagy azzal egyenértékű tárgyakat tehetnek fel tétként. A határt a küldetések teljesítéséért járó küldetés pontok gyarapításával lehet növelni, akár 30 000 aranyig. Ha egy játékos meghal a párbajban, az aréna mellett újjáéled, és nem veszít el semmi mást, mint amit feltett tétként. A párbaj előtt, a játékosok maguk szabhatják meg a szabályokat, mint a varázsitalok, bizonyos harctípusok, az imádkozás, a mozgás vagy az akadályok engedélyezése vagy tiltása. A tornán belépéskor fizetett pénz mennyisége az előző tornákon való sikeresség alapján dől el.[19]

A Clan Wars minijátékban klánok mérhetik össze erejüket, azonban csak azok játszhatnak, akik tényleg egy klán tagjai. Az összes csapattagnak össze kell fognia, hogy az ellenséges klán összes tagját megöljék. A játék során senki nem veszít el semmit és a játék akkor ér véget, ha az egyik csapat minden tagja meghal.[20]

A Fist of Gutixban egy mágikus követ kell az egyik játékosnak vinnie, a másiknak pedig bizonyos idő alatt elvenni úgy, hogy megöli a kövest. A meghalt karakterek nem vesztenek semmit el. A győztes agyag aranyat kap amelyet ott költhet el "Gutix" tárgyak vételére. Ez a pénz máshol nem használható. A játékosok a varázslók kedvéért végtelen rúnát kapnak, de ha kimennek a játékszobából le kell adnia. A követ vivő játékos nem harcolhat a kezét elfoglaló kő miatt. Ha lerakja a másik nyert.

Az előfizetőknek még egy játék áll a rendelkezésükre melyben játékosok ellen harcolhatnak, a Castle Wars (kastély harc). Ebben a játékban, a feladat, az ellenséges csapat zászlóját megszerezni, és a bázisra vinni húsz perc alatt minél többször. Mind a két csapat egy-egy kastélyt ural, tetején a zászlóval, melyet a saját váruk tetején lévő zászlóhoz kell elvinni. A nyertes csapat jegyet kap, melyet dekoratív páncélért cserébe lehet beváltani.[21]

A játékosok által birtokolt házakban az előfizetőknek több mód is áll a rendelkezésre, hogy összemérjék erejüket.

Küldetések[szerkesztés]

A küldetések (Quests) olyan történetek, melyeknek a karakter részesévé válhat. Egy küldetés teljesítéséhez - néhány esetben már az elkezdéséhez - különféle követelményeknek kell megfelelnie a játékosoknak, mint egy megadott szint egy vagy több képességből, minimális harci szint, bizonyos küldetések teljesítése, vagy megfelelő számú küldetés pont. Néhány küldetésben a játékosoknak együtt kell megküzdeniük. A RuneScape küldetéseit négy csoportba lehet felosztani. A kezdő küldetések, gyakorlásként szolgálnak az új játékosoknak. A haladó küldetések egy aránylag alacsony szinten teszik próbára a játékosokat, míg a tapasztalt és a mester küldetések nehéz próbák megtétele elé állítják a játékosokat, melyek megoldásáért gyakran nagy jutalom jár. Ha egy játékos elvégzi a játék összes küldetését, egy speciális Teljesítmény Köpenyt vásárolhat magának, melyet leggyakrabban "Küldetés Köpenynek" hívnak. Az ingyenes játékosok küldetéseinek száma korlátozott, míg az előfizetők minden hónapban legalább egy új küldetést teljesíthetnek.

A játékosok a küldetések teljesítéséért különféle jutalmakat kapnak. A jutalom függ a küldetés nehézségétől, sokszor arany, egyedi tárgyak, tapasztalati pontok vagy új helyekre való eljutás, de minden esetben küldetés pont. A küldetések, a RuneScape történetét alakítják, és sok esetben egy olyan sorozat tagjai, melyben fokozatosan nehezednek az egyes részek. A leghosszabb és legrégebbi történetszál egy nyolcrészes, befejezetlen sorozat, a Plague City (Fertőzött Város), melynek legelső része 2002-ben jelent meg. A cselekmény során, a játékosok egy összeesküvés részesei és átélői lesznek, és egy elfek által lakott, elzárt területet nyit meg. A Jagex kijelentette, hogy ez a sorozat áll a legközelebb a RuneScape központi történetéhez.[22]

Interakciók[szerkesztés]

Gielinor birodalmát számos nemjátékos karakter lakja. Néhány nemjátékos karakter, mint a bolti eladó, nem bírható harcra, de a legtöbb nemjátékos karakter igen, és ezeket gyakran csak szörnyeknek, ellenségeknek nevezik a fajuktól függetlenül. A szörnyek skálája a mindennapi alacsony szintűektől, mint a csirkék és a medvék, az egyedi, gyakorta erős szörnyekig, mint a King Black Dragon (Fekete Sárkánykirály), vagy a Tz-Tok-Jad, váltakozik. Minden szörnynek megvan a maga erőssége és gyenge pontja. Például a démonok nagyon gyenge védelemmel rendelkeznek a mágikus támadásokkal szemben, míg a sárkányok nehezen sebezhetők mágiával. A szörnyek lehetnek agresszívak, vagy békések. A békés szörnyek nem foglalkoznak a játékosokkal, amíg azok meg nem támadják őket, míg az agresszív szörnyek mindenkit megtámadnak, akik nincsenek egy bizonyos harci szint fölött (Például a 44-es szintű Jungle Spider [Dzsungelpók] bárkit megtámad, kivéve a szintjénél több mint 2x magasabb szintű karaktert (44•2+1=89-es szint). Ezáltal, Gielinor néhány területe, igen veszélyes alacsony szintű játékosok számára.

A RuneScape-ben lehetőség van minijátékok játszására. A minijátékok általában egy előre megszabott területen folynak, és sok esetben egy képzettség köré épülnek. Az ilyen játékok során a játékosoknak együtt kell működniük.

Játékos-játékos elleni küzdelemre szintén minijátékok alatt kerülhet sor - lásd feljebb.

Véletlen események (visszavont)[szerkesztés]

Véletlen események (random event) általában hosszú ideig tartó, monoton tevékenység esetén következnek be (sok időn át ugyanazt a szörnyet ölik, sokáig fát vágnak vagy halásznak). A véletlen eseményekben a játékosok figyelmére van szükség, ugyanis a feladványokat egy robot (a játék felügyelet nélküli irányítására kifejlesztett speciális szoftver) nem képes megoldani.[23]

Bevezetésük azért volt szükségszerű, hogy kiszűrhessék az ilyen jellegű visszaéléseket. A robotok (más néven: botok, makrók) a karaktert felügyelet nélkül képesek irányítani, így a felhasználónak a gép mellett sem kell lennie a képességek növeléséhez, alapanyagok (például halak) összegyűjtéséhez. Ez a tevékenység nem fair a többi játékossal szemben és a RuneScape alapszabályába ütközik. A robotot használó játékos karakterét ideiglenesen lezárják(tehát nem lehet használni), de akár örökre is eltávolíthatják(bannolhatják) a játékból, ezért nem érdemes és nem szabad ilyen programokat használni!

A RuneScape fórumán, Paul Gower arra hívta fel a figyelmet, hogy a hosszabb ideig ugyanazon a képességen való munka egyhangúságát is csökkenti.[24]

Néhány véletlen esemény egyszerű, melynek során a játékosnak csak egy nemjátékos karakterre kell kattintania, de léteznek bonyolultabbak is, ahol gyorsan és helyesen kell cselekedni, hogy a játékosok elkerüljék a negatív hatásokat, ami akár a halál is lehet. A játékosok általában jutalmat kapnak, ha teljesítenek egy véletlen eseményt. Ha nem sikerül teljesíteniük,például túl sokszor elrontják,vagy direkt rosszul cselekednek,az az NPC(nem játékos karakter), aki elteleportálta a játékost nem jutalmazza meg,sőt,messzire elteleportálja a tartózkodási helyétől,de akár meg is ölheti.[25]

Miután Jagex sikeresen elindította Bot Nuke programját (melynek lényege a botok végleges kiirtása a játékból), a Véletlen események feleslegessé váltak, ezért el lettek távolítva a játékból. A Véletlen események egykori NPC-i megtalálhatók Gilenior különböző pontjain, az egykori jutalmak pedig megvásárolhatók Varrockban, az Iffie nevű NPC-től.

Ünnepi események[szerkesztés]

Minden húsvétkor, Halloweenkor, Hálaadáskor és karácsonykor, a Jagex rendez egy különleges ünnepi eseményt Gielinorban. Akik sikeresen teljesítik a megoldandó feladatokat, egy ajándékokat kapnak. A 2002 karácsonya után megjelent ünnepi tárgyak (holiday item) nem eladhatóak, visszakérhetőek ha a játékosok elveszítik őket. A korábbi ünnepi tárgyak, melyek nagyon értékesek, rendszeresen gazdát cserélnek a játékosok között, ezekkel lehet kereskedni. A legtöbb ünnepen a játékosok egy új „mutatvánnyal” is gazdagodnak, mely az adott ünnephez kapcsolódik.[26]

Wilderness: Az új kezdet[szerkesztés]

Wilderness egy nagy és veszélyes hely Gielinor északkeleti részén, északra Asgarnia és Misthalin királyságtól. A Jagex 2011. február 1-jén visszahozta a játékba a "régi Wilderness"-t. Így most már újra lehet, a Vadon (Wilderness) egész területén más játékosokat ölni. A "Protect Item" ima bizonyos világokban nem használható. Ezeket nevezzük "High-risk Wilderness" világoknak. F2P (Free to play, magyarul: ingyenes játék) High-risk világok 124 137, míg a P2P (Pay to play, magyarul: fizetős játék) High-risk világok az 57 és 136.

Közösség[szerkesztés]

A legtöbb játékos angol nyelven beszél, a publikus csatornán illendő angol nyelven megszólalni, ugyanis az angol a játék hivatalos nyelve (kivéve az öt német, a három francia, és az öt portugál [brazil] nyelvű szervert). Azok a játékosok, akik saját nyelvükön beszélnek, előfordul, hogy egy adott szerveren játszanak. Nem ritka azonban, hogy a játékosok egymás között anyanyelvükön beszélnek. A Clan-chat (Klán csatorna) segítségével kis "klubok" hozhatóak létre, amik akár anyanyelven is használhatóak, feltételezve, hogy az összes ottani játékos adott nyelvterülethez tartozik.

A Jagex programozói által készített fórumon, a játékosok megvitathatják a játék részleteit, különböző fórum-játékokkal játszhatnak, tárgyakat vehetnek és adhatnak el, ötleteiket megoszthatják a Jagex-szel a játék fejlesztésével kapcsolatban, szavazhatnak stb. Míg az ingyenes játékosok csak megtekinthetik a fórumot, az előfizetők írhatnak is bele - ezzel ők nagyobb befolyással bírnak a közösségre és a játékosok véleménye is nagyrészt az övék.

A játékosok e-mailben kérdéseket tehetnek fel Gielinor nemjátékos karaktereinek. Néhány kiválasztott levél megválaszolásra kerül minden hó végén melyet Postbag from the Hedge-nek hívnak (Sövénymenti Posta). A honlapnak ez a része 2005. szeptember 26-án indult útjára, és azóta az egyik leglátogatottabb részleg. 2002. szeptember 24-ei kezdettel, a játékosok az isteneknek írhattak levelet, azonban ez 2004. december 9-én megszűnt. A játékosok küldhetnek általuk készített, RuneScape-pel kapcsolatos képeket, melyek legjobbjai egy a honlapon keresztül elérhető galériában tekinthetők meg.[27]

A játékosok rengeteg RuneScape rajongói oldalt alapítottak, azonban ezek közül a Jagex egyet sem támogat - ezt egy nagyobb rajongói oldal kritizálta is.[28] Az alapvető és biztos információk a hivatalos oldalon érhetőek el, legyen szó a játékmenetről, a legfőbb szabályokról vagy a felhasználói biztonságról.[29]

Szabályok és azok megsértése[szerkesztés]

A 2007-es update után a szabályok egy része elévült, hiszen -mint később látszik is- a third party software-ek használata feleslegessé vált, mivel ha a játékosok nem tudtak többé ingyen cuccot szerezni a másik játékos megölésével, így a makrók által vezérelt karakterek feleslegessé váltak. A szabályok:

 • 1. Tilos a csúnya, illetve rágalmazó beszéd
 • 2. Tilos más játékosok meglopása játékon keresztül
 • 3. Tilos más játékosok jelszavának megkérdezése, és ellopása
 • 4. Tilos a bugok (hibák) kihasználása, ehelyett jelenteni kell őket
 • 5. Tilos Jagex-moderátort, vagy alkalmazottat megszemélyesíteni
 • 6. Tilos árulni a karaktereket
 • 7. Tilos makrókat használni, amik elvégzik helyetted a munkát
 • 8. Tilos két karakterrel egy időben játszani
 • 9. Tilos másokat biztatni a többi szabály megsértésére
 • 10. Tilos átverni a Jagex embereit
 • 11. Tilos reklámozni oldalakat
 • 12. Tilos a valóságban akármilyen tárgyért, vagy pénzért árulni tárgyakat, illetve karaktereket
 • 13. Tilos a személyes adatok megkérdezése

Sajnos a Jagex azt nem nagyon figyeli, hogy megszegik-e a szabályokat, ezért ha erről nem tudnak mások, nincs nagyon feljelentés.

Ha valaki megsérti az alábbiakat, a játékon belül egy erre kialakított gombbal (Report Abuse) bármelyik másik játékos aki szemtanúja volt, vagy bizonyos a szabálysértésben, feljelentheti őt. Ha egy játékos feljelent valakit, akkor csak 60 másodperc múlva tehet újabb feljelentést. Ekkor meg kell adni a szabálysértő nevét illetve azt, hogy miben vétkes. Minden játékosnak van egy ún. "tiltás-szintje" "és némítás-szintje". Amennyiben Jagex tetten ér valakit, vagy a megfelelő bejelentések alapján elítél valakit, nő az adott szintje és a következő büntetésekre számíthat:

 • 3-14 napig terjedő némítás (mute), ami mellett nem lehet játékon belül beszélni
 • 3-14 napig terjedő eltiltás (ban), ami mellett nem lehet belépni a felhasználóhoz

Ha egy játékos nem tartja jogosnak a büntetést, vagy van a védelmére szóló körülmény, az "Appeal an offence/ban" modulban küldhet üzenetet a szabálysértéssel kapcsolatban. Vannak bizonyos szabálysértések, melyekért a játékos automatikus és végleges tiltást/némítást kaphat, melyekre nem lehet Appealokat küldeni.

Ilyenek például:

 • Nagy mértékű makróhasználat.
 • Súlyos visszaélés játékhibákkal, nagy előny elsajátítása játékhibákkal.
 • Visszaeső szabálysértés.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://runescape.wikia.com/wiki/RuneTek
 2. A Wild Tangent a RuneScape-en reklámoz. GameDaily BIZ (angolul)
 3. Több mint egymillió RuneScape előfizető!. Jagex (angolul)
 4. A RuneScape térképe. Jagex (angolul)
 5. DeviousMUD DeviousMud. DeviousMUD.tripod.com (angolul)
 6. Egy Cambridge-i vállalat utolérte az óriásokat és egy népszerű online játékot hozott létre. The Guardian (angolul)
 7. Mi az a Jagex?. Jagex (angolul)
 8. A RuneScape utolérte a nagyokat. Internet Business News (angolul)
 9. Játssz tovább!. PlayStation Society (angolul)
 10. Az eddigi legnagyobb újítás…. Jagex (angolul)
 11. Megindult az RS2. Jagex (angolul)
 12. Közel 5000 RuneScape Classic felhasználó törölve. Jagex (angolul)
 13. A RuneScape német béta verziója elérhető. Jagex (angolul)
 14. Egy kép a jövőről. Jagex (angolul)
 15. Képzettségek. Jagex (angolul)
 16. Harc. Jagex (angolul)
 17. Halál a RuneScape-ben. Jagex (angolul)
 18. Bounty Hunter. Jagex (angolul)
 19. Duel Arena. Jagex (angolul)
 20. Clan Wars. Jagex (angolul)
 21. Castle Wars. Jagex (angolul)
 22. Előkészületben…. Jagex (angolul)
 23. Véletlenszerű események. Zybez Runescape Help (angolul)
 24. Véletlenszerű események. Tip.it RuneScape Help (angolul)
 25. http://runescape.salmoneus.net/random_events.html Véletlenszerű események (angolul)
 26. Ünnepek Útmutatói. Jagex (angolul)
 27. Levél Archívum. Jagex (angolul)
 28. Van egyáltalán szükség rajongói oldalra?. Tip.it RuneScape Help (angolul)
 29. Megjelent az új játékleírás!. Jagex (angolul)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Hivatalos honlapok[szerkesztés]

 • RuneScape – A hivatalos RuneScape honlap
 • Jagex – A Jagex Ltd. Hivatalos honlapja

Fontosabb oldalak kezdő, illetve haladó játékosoknak[szerkesztés]