Rozsdavörös bokorcsiga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rozsdavörös bokorcsiga
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Puhatestűek (Mollusca)
Altörzs: Héjasok (Conchifera)
Osztály: Csigák (Gastropoda)
Öregrend: Heterobranchia
Rend: Pulmonata
Alrendág: Stylommatophora
Öregcsalád: Helicoidea
Család: Hygromiidae
Nem: Pseudotrichia
Tudományos név
Pseudotrichia rubiginosa
Rossmässler, 1838
Szinonimák

Perforatella rubiginosa

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rozsdavörös bokorcsiga témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rozsdavörös bokorcsiga témájú médiaállományokat és Rozsdavörös bokorcsiga témájú kategóriát.

A rozsdavörös bokorcsiga[1] (Pseudotrichia rubiginosa) Kelet- és Észak-Európában honos, a tüdőscsigákhoz tartozó szárazföldi csigafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A csiga háza 4,5–5 mm magas és 6–8 mm széles, 4,5-5,5 domború kanyarulatból áll. A héj halványbarna színű, vékony és áttetsző, egyenetlenül rovátkolt. A fiatal csigák háza ritkásan rövid szőrökkel borított. A kanyarulatok varratai közepesen bemélyedők, szájadékán ajakduzzanat nincs. Köldöke kicsi, részben takarja a szájadék pereme. A Trochulus-fajokkal összetéveszthető, de míg azoknak kettős "szerelemnyila" van, a rozsdavörös bokorcsigáé szimpla.

Az állat sötétszürke, lába világosabb, talpa fehéres.

Előfordulása és életmódja[szerkesztés]

Kelet-Európai faj, Oroszországban, Ukrajnában, a balti államokban és a Kárpát-medencében viszonylag gyakori. Észak-Európában (Észak-Németország, Hollandia, Svédország balti szigetei), valamint a Rajna-völgyben is előfordul. Elszigetelt populációi ismertek Finnországban, Olaszországban és Angliában a Temze völgyében (utóbbi helyen feltehetően jégkorszaki maradványfaj). Németországban és Angliában védett. Bulgáriában 900 méteres magasságig található meg.

A rozsdavörös bokorcsiga "szerelemnyila"

Folyó- és patakvölgyekben, ártereken, vízzel időnként elárasztott élőhelyeken található, melyet iszapos talaj és tápanyagigényes fű- és kórótársulás jellemez. A telet és az áradásokat az iszapba ásva vészeli át. Június-augusztusban rakja le 2-3 petecsomagját (mindegyikben 2-6 darab 1,2-1,6 mm-es petével) mintegy 1 cm mélyen a talajba. A fehéres színű kiscsigák 15-20 nap múlva kelnek ki és négyhetes korukra sötétednek be.

Magyarországon nem védett.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Domokos Tamás, Pelbárt Jenő:A magyarországi recens puhatestűek (Mollusca) magyar köznyelvi elnevezései Archiválva 2013. október 19-i dátummal a Wayback Machine-ben (2011) Malakológiai Tájékoztató, 25–39, 2011.