Rozsdavörös bokorcsiga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Rozsdavörös bokorcsiga
Pseudotrichia rubiginosa2.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Puhatestűek (Mollusca)
Altörzs: Héjasok (Conchifera)
Osztály: Csigák (Gastropoda)
Öregrend: Heterobranchia
Rend: Pulmonata
Alrendág: Stylommatophora
Öregcsalád: Helicoidea
Család: Hygromiidae
Nem: Pseudotrichia
Tudományos név
Pseudotrichia rubiginosa
Rossmässler, 1838
Szinonimák

Perforatella rubiginosa

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rozsdavörös bokorcsiga témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rozsdavörös bokorcsiga témájú médiaállományokat és Rozsdavörös bokorcsiga témájú kategóriát.

A rozsdavörös bokorcsiga[1] (Pseudotrichia rubiginosa) Kelet- és Észak-Európában honos, a tüdőscsigákhoz tartozó szárazföldi csigafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A csiga háza 4,5–5 mm magas és 6–8 mm széles, 4,5-5,5 domború kanyarulatból áll. A héj halványbarna színű, vékony és áttetsző, egyenetlenül rovátkolt. A fiatal csigák háza ritkásan rövid szőrökkel borított. A kanyarulatok varratai közepesen bemélyedők, szájadékán ajakduzzanat nincs. Köldöke kicsi, részben takarja a szájadék pereme. A Trochulus-fajokkal összetéveszthető, de míg azoknak kettős "szerelemnyila" van, a rozsdavörös bokorcsigáé szimpla.

Az állat sötétszürke, lába világosabb, talpa fehéres.

Előfordulása és életmódja[szerkesztés]

Kelet-Európai faj, Oroszországban, Ukrajnában, a balti államokban és a Kárpát-medencében viszonylag gyakori. Észak-Európában (Észak-Németország, Hollandia, Svédország balti szigetei), valamint a Rajna-völgyben is előfordul. Elszigetelt populációi ismertek Finnországban, Olaszországban és Angliában a Temze völgyében (utóbbi helyen feltehetően jégkorszaki maradványfaj). Németországban és Angliában védett. Bulgáriában 900 méteres magasságig található meg.

A rozsdavörös bokorcsiga "szerelemnyila"

Folyó- és patakvölgyekben, ártereken, vízzel időnként elárasztott élőhelyeken található, melyet iszapos talaj és tápanyagigényes fű- és kórótársulás jellemez. A telet és az áradásokat az iszapba ásva vészeli át. Június-augusztusban rakja le 2-3 petecsomagját (mindegyikben 2-6 darab 1,2-1,6 mm-es petével) mintegy 1 cm mélyen a talajba. A fehéres színű kiscsigák 15-20 nap múlva kelnek ki és négyhetes korukra sötétednek be.

Magyarországon nem védett.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Domokos Tamás, Pelbárt Jenő:A magyarországi recens puhatestűek (Mollusca) magyar köznyelvi elnevezései Archiválva 2013. október 19-i dátummal a Wayback Machine-ben (2011) Malakológiai Tájékoztató, 25–39, 2011.