Roque Joaquín de Alcubierre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Roque Joaquín de Alcubierre
Pompeii főutcája
Pompeii főutcája
Született1702. augusztus 16.[1][2][3]
Zaragoza
Elhunyt1780. március 14. (77 évesen)[1][2][3]
Nápoly[4][5]
Állampolgárságaspanyol
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Roque Joaquín de Alcubierre (Zaragoza, 1702. augusztus 16.Nápoly, 1780. március 14.) újkori katalán mérnök és régész, aki Pompeii, Herculaneum és Stabiae a Vezúv 79-es kitörése során eltemetett ókori itáliai városok feltárásában vett részt.

Élete[szerkesztés]

Roque Joaquín de Alcubierre Zaragozában született (vagy keresztelkedett meg) 1702. augusztus 16-án. Szülővárosában tanult, majd önkéntesként csatlakozott a hadmérnöki alakulathoz, és Geronában, Barcelonában, Madridban és más spanyolországi városokban szolgált.[6]

III. Károly nápolyi (spanyol) király portici új palotájának építése közben Alcubierre néhány ókori római műtárgyra bukkant, és ezért 1738-ban[7] engedélyt kért és kapott az uralkodótól ásatások elvégzésére. Ezek során Hercules szobra és egy amfiteátrum került napvilágra Herculaneum romjai közül. Ezután több mint kétszáz freskó és szobor került elő, amelyeket a Nápolyi Nemzeti Múzeumban őriznek.

1748-ban új ásatási kampányt kezdett egy olyan területen, amelyen megérzése szerint Stabiae-nek kellett volna lennie, de amelyet később Pompeiiként azonosítottak.[8] 1749-ben asszisztensével, Karl Jakob Weber svájci német mérnökkel napvilágra hozták az igazi Stabiae-t,[9] majd feltárásokat végzett Sorrento környékén (ahol a Villa Pollio romjait tárta föl), Capriban, Cumae-ban és Pozzuoliban.

1755-től ismét Pompejiben folytak ásatások. Alcubierre két asszisztensére, Karl Jakob Weberre (1764-ig) és Francesco La Vegára (1764-től) hagyta a tudományos munkát, például az ásatási napló vezetését vagy a rajzok készítését. Kettejüknek köszönhetően Alcubierre munkássága nem vált teljes katasztrófává. Alcubierre korlátozott látásmódja és brutális, sokat romboló módszerei már az ő idejében is sok kritikát váltottak ki. Egyik híres kritikusa például Johann Joachim Winckelmann volt.

Nápolyban halt meg 1780. március 14-én.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b BnF források (francia nyelven)
  2. a b Diccionario biográfico español (spanyol nyelven). Real Academia de la Historia, 2011. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Gran Enciclopedia Aragonesa (spanyol nyelven), 1977
  4. Francia Nemzeti Könyvtár
  5. Diccionario biográfico español (spanyol nyelven). Real Academia de la Historia, 2011
  6. Museos y Exposiciones – Roque Joaquín de Alcubierre (spanyol nyelven)
  7. (De Vos p. 261)
  8. (Longobardi p. 39).
  9. Castellammare di Stabia nel periodo borbonico. Giuseppe D'Angelo

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Roque Joaquín de Alcubierre című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Bibliográfia[szerkesztés]

  • Pompei, Ercolano, Stabia. Roma: Editori Laterza (1982). ISBN no 
  • Pompei sostenibile (2002). ISBN 88-8265-189-4 
  • Franco Strazzullo: Alcubierre – Weber – Paderni. Un difficile „tandem“ nello scavo di Ercolano – Pompei – Stabia (= Memorie dell’Accademia di Archeologia, Lettere e Belle Arti in Napoli 12. kötet). Accademia di Archeologia, Lettere e Belle Arti, Nápoly, 1999