Riobamba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Riobamba (San Pedro de Riobamba)
Riobamba címere
Riobamba címere
Riobamba zászlaja
Riobamba zászlaja
Közigazgatás
Ország Ecuador
TartományChimborazo tartomány
Alapítás éve1534. augusztus 15.
Polgármester Ángel Ignacio Yánez Cabrera
Irányítószám EC060150
Körzethívószám 593 3
Népesség
Teljes népesség177 213 fő (2022)[1]
Földrajzi adatok
Tengerszint feletti magasság2754 m
Időzóna ECT, UTC-5
Elhelyezkedése
Riobamba (Ecuador)
Riobamba
Riobamba
Pozíció Ecuador térképén
d. sz. 1° 40′, ny. h. 78° 39′Koordináták: d. sz. 1° 40′, ny. h. 78° 39′
Riobamba weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Riobamba témájú médiaállományokat.

Riobamba (teljes nevén San Pedro de Riobamba) Chimborazo tartomány székhelye Ecuador középső részén. Az Andokban lévő Chambo-folyó völgyében található város[2] a fővárostól, Quitótól 200 km-re található délre, a tengerszint fölötti 2754 m-es magasságban, az ún. vulkánok útján. A város jelentős regionális kereskedelmi központnak számít. Riobamba a középső Sierra vidék egyik legnagyobb települése, melyet átszel a pánamerikai főútvonal.

Története[szerkesztés]

Mielőtt a 15. század végén az inkák elfoglalták volna, a Riobamba körüli területek a puruhá nemzethez tartoztak. A puruhák nagy ellenállást jelentettek az inkák számára, akik szerették volna meghódítani az észak-ecuadori területeket. Ezért az inka Huayna Capac szövetséget kötött a puruhák vezérével, Condorazo-val. Ez így létrejött szövetség után kötött békét a Shyris konföderáció az inkák Duchicela dinasztiájával. 1534-ben alapították a várost a San Miguel fennsíkon, megalapítva ezzel a mai Ecuador első városát. 1563-ban a spanyol birodalom részévé vált hivatalosan. A települést teljesen elpusztította egy földrengés 1797-ben, azonban pár év alatt sikerült újjáépíteni, egy kicsit távolabb (egy Cajabamba falu közelében a San Antonio de Aguíscate fennsíkon). Riobamba építészete a mai napig megőrizte a spanyol időszak emlékeit.

Az ecuadori függetlenségi háborúban Riobamba először 1820. november 11-én kiáltotta ki függetlenségét, ám ezt rövidesen elvették tőle. Végül 1822-ben vált végleg függetlenné a Nagy-Kolumbia részeként.

2002. november 20-án egy lőszerraktár telepen történt rendkívül nagy erejű robbanássorozat következtében 8 ember halt meg.[3] Az első robbanás karbantartás során következett be, a katonaság szóvivőjének állítása szerint baleset történt.[4]

Földrajz és éghajlat[szerkesztés]

Riobamba az ország középső részén található, a Sierra vidéken, a Chimborazo vulkán közvetlen közelében. Sok ecuadori városhoz hasonlóan, Riobambában is szinte egész évben azonos a hőmérséklet. Két évszak létezik, egy esős és egy száraz. Tengerszint feletti magassága (2754 m) és a Chimborazo közelsége hűvös időt kölcsönöz a településnek, az átlaghőmérséklet 14-23 °C között van.

Gazdaság[szerkesztés]

Riobamba gazdasága főként a környező lakosság mezőgazdasági termelésére támaszkodik. Emellett a városban van egy piac, ahol a bennszülöttek árulják portékáikat, amik főleg kézimunkával előállított textíliák, bőráruk, sör és tejtermékek. Riobamba emellett fontos szarvasmarha kereskedési helyszínnek számít.

Oktatás[szerkesztés]

A városnak több felsőoktatási intézménye van: Universidad Nacional de Chimborazo,[5] Escuela Superior Politecnica de Chimborazo,[6] Universidad Politécnica Salesiana,[7] Universidad San Francisco de Quito[8] és az Instituto Tecnologico superior Isabel de godin.

Városkép[szerkesztés]

Riobamba az egyenlítői ország 10. legnépesebb városa. Tengerszint feletti magassága közepesnek számít Ecuadorban a maga 2754 méterével. A település Riobamba kanton központja, amelynek történelmi központjában számos templomot őriztek meg jó állapotban.

Fesztiválok[szerkesztés]

Riobamba legnagyobb fesztiválja a Fiesta del Niño Rey de Reyes, amely decembertől január 4-éig tart. Nagy ünnepet tartanak még április 21-én, amely a város függetlenségének a napja.[9]

Múzeumok[szerkesztés]

A Tungurahua vulkán (2003)
  • Ateneo de Chimborazo

Ők egy kulturális csoport, akiknek a központja egy magántulajdonban lévő múzeumban ("Córdoba Román") van. A csoportot Luis Alberto Costales költő alapította.

  • Armas

Az ecuadori történelem bizonyos időszakait mutatja be ez a kiállítás egyenruhákon, fegyvereken és vallási tárgyakon keresztül.

  • Arte Religioso de la Concepción

Ebben a múzeumban van egy arannyal kirakott ereklye, amely a 18. századi vallásos művészet egyik emléktárgya.[10]

  • Ciencias Naturales del Colegio Maldonado
  • Bolívar ház (Casa de Bolivar)
  • Córdova-Román
  • Antropológico del Banco Central
  • Etnográfico de la Casa de la Cultura

Sport[szerkesztés]

Riobamba Ecuador kiránduló és hegymászó fővárosa, ahonnan a sportolók a környező hegycsúcsok meghódítására indulnak (Carihuairazo, Chimborazo, Sangay, El Altar és a Puñay elveszett piramisa. Létezik Riobamba-ban egy "mamona" elnevezésű labdajáték, amelyet egy bőrlabdával játszanak. A helyiek általában minden délután ezt a játékot játsszák a Plaza Roján. A hegyi kerékpározás szintén nagyon népszerű sport a környéken. A CENAEST nevű fürdőhelyen úszásra, illetve gyógy- és termálvízben pihenésre van lehetőség. A riobambai fesztiválokon és hétvégeken a Gallera San Franciscóban kakasviadalokat is szoktak tartani.[11] A városban található a Centro Deportivo Olmedo, első osztályú labdarúgóklub.

Galéria[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Riobamba témájú médiaállományokat.