Richard Dix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Richard Dix
Jane Wyatt és Richard Dix az 1943-as The Kansanban
Jane Wyatt és Richard Dix az 1943-as The Kansanban
Életrajzi adatok
Születési név Ernst Carlton Brimmer
Született 1893. július 18.
Saint Paul USA
Elhunyt 1949. szeptember 20. (56 évesen)
Los Angeles USA
Sírhely Forest Lawn Memorial Park
Házastársa Winifred Coe (1931–1933)
Virginia Webster (1934-1949)
Pályafutása
Iskolái University of Minnesota
Aktív évek 19211947

Richard Dix az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Richard Dix témájú médiaállományokat.

Richard Dix (született:Ernst Carlton Brimmer) (1893. július 18.1949. szeptember 20.) amerikai színész.

Népszerű színész volt a némafilm és a korai hangosfilm korszakban egyaránt. Leggyakrabban rendíthetetlen hősként volt látható a mozivásznakon.

Fiatalkora[szerkesztés]

1893-ban született a minnesotai Saint Paulban, ahol tanulmányait is végezte, és az apai elvárások szerint sebészdoktornak készült. Nyilvánvaló színészi tehetsége már az iskolai színjátszó körben feltűnt, ahol leggyakrabban ő kapta a főszerepeket. Sportos testalkatának köszönhetően amerikai futballban és baseballban sem volt utolsó. Az egyetem után egy bankban kezdett el dolgozni, de az estéket színórákkal töltötte. Az apja halála után rá hárult a feladat, hogy gondoskodjon édesanyjáról és lánytestvéréről. Később Los Angelesbe ment, ahol szerződést kapott a Paramount Picturestől.


Karrierje[szerkesztés]

Miután Hollywoodba költözött pályafutása westernfilmekkel kezdődött. Egyik legemlékezetesebb korai szerepe Cecil B. DeMille Tízparancsolatában volt 1923-ban. Később egyike volt azon kevés színészeknek, akik sikeresen át tudtak váltani a némafilmről a hangosfilmre. 1931-ben Oscar-díjra jelölték legjobb férfi főszereplő kategóriában a Cimarronban nyújtott alakításának köszönhetően.

Szintén emlékezetes szerepe volt a The Tunnel című 1935-ös brit futurisztikus filmben, melynek eredeti posztere egy dallasi aukción 2000-3000 dollár között kelt el 2006-ban. A '40-es évektől kezdve hangjátékokban is szerepelt. A színészkedéstől 1947-ben vonult vissza.

Magánélete[szerkesztés]

Első házasságát 1931. október 20-án kötötte Winifred Coeval. A kapcsolatból egy lány született Martha Mary Ellen néven. 1933-ban elvált, majd feleségül vette Virginia Webstert 1934. június 29-én, akitől ikrei születtek: Richard Jr. és Robert, és egy lányt is örökbe fogadtak: Sara Sue.

Halála[szerkesztés]

1949. szeptember 12-én súlyos szívinfarktust kapott egy New Yorkból Los Angelesbe tartó vonaton. Ennek következményében hunyt el nyolc nappal később 56 évesen. A glendale-i Forest Lawn Memorial Parkban helyezték örök nyugalomra.

A filmiparban betöltött szerepének köszönhetően csillagja megtalálható a Hollywood Walk of Fame-en.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Richard_Dix című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.