Richard Arkwright

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Richard Arkwright
Sir Richard Arkwright. Mather Brown festménye, New Britain Museum of American Art
Sir Richard Arkwright. Mather Brown festménye, New Britain Museum of American Art
Született 1732. december 23.[1][2][3][4]
Preston[5]
Elhunyt 1792. augusztus 3. (59 évesen)[1][2][3][4][6]
Cromford
Állampolgársága brit
Házastársa
Gyermekei
 • Richard Arkwright junior
 • Susanna Arkwright
SzüleiEllen Hodgkinson
Thomas Arkwright
Foglalkozása
Sírhelye Derbyshire

Richard Arkwright aláírása
Richard Arkwright aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Richard Arkwright témájú médiaállományokat.

Sir Richard Arkwright (Preston, Lancashire, 1732. december 23.[Jegyzet 1]Cromford, Derbyshire 1792. augusztus 3.) angol vállalkozó, a mai szárnyas orsóval működő előfonógép elődjének feltalálója és a kártológép tökéletesítője.

Életpályája[szerkesztés]

Richard Arkwright, egy szabómester fia, a család tizenharmadik gyermekeként született az angliai Prestonban, Lancashire grófságban. Szülei nem engedhették meg maguknak, hogy iskolába járassák, unokatestvérétől tanult meg írni és olvasni. Kitanulta a borbélymesterséget és a parókakészítést, és az 1750-es években saját üzletet nyitott. Feltalált egy eljárást a parókák vízálló színezésére, aminek révén szép vagyonra tett szert. Ebből volt pénze arra, hogy a fonógéppel kísérletezzen. John Kay órásmesterrel társulva 1769-ben szabadalmaztatta a gépét, amely voltaképpen a rokka szárnyas orsóját gépesítette[9] és egyúttal két hengerpár között megvalósította a fonal nyújtását (vékonyítását) is.[10] Gépével a kézi fonáshoz képest sokkal olcsóbban tudta előállítani a fonalat az akkoriban nagyon keresett pamutvásznak készítéséhez.

Arkwright tökéletesítette a Lewis Paul által 1748-ban szabadalmaztatott kártológépet,[9] amellyel a pamutszál-halmazt elemiszálaira bontotta és párhuzamosította, ezzel nagymértékben megjavítva az ebből készült fonal minőségét.

Arkwright, néhány más vállalkozóval társulva, Nottinghamben, a harisnyagyártás központjában egy fonalgyárat alapított, ahol saját szerkesztésű fonógépeit lovakkal hajtotta. 1771-ben Cromfordban alapított gyárában már vízikerék-hajtást alkalmazott (innen ered ennek a gépnek „water frame” – a magyar szakirodalomban „water-orsó” – elnevezése), majd további, ugyancsak vízhajtásra berendezett fonógyárakat alapított az ország több városában, sőt Skóciában is. Őt tekintik a modern gyári munka megteremtőjének és találmányait az ipari forradalom “katalizátorának”.[11]

Arkwright a fonalgyártással összefüggésben számos megoldást szabadalmaztatott, amelynek eredetiségét azonban már akkor is vitatták. Emiatt különböző perekbe bonyolódott, amelyeket azonban elveszített és végül 1785-ben valamennyi szabadalmát érvénytelenítették.[11]

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. Egyes források R. Arkwright születési adatát az Angliában 1752-ig használt Julianus-naptár szerint adják meg ("Old Style") és születési dátumát 1732. december 23-ban jelölik meg.

Források[szerkesztés]

 1. a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 27.)
 2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 13.)
 6. Brockhaus (német nyelven)
 7. a b Kindred Britain
 8. p4553.htm#i45528, 2020. augusztus 7.
 9. a b Endrei Walter. A textilipar története.. Tankönyvkiadó, Budapest (1974) 
 10. Richard Arkwright. (Hozzáférés: 2010. július 27.)
 11. a b Richard Arkwright. (Hozzáférés: 2010. július 27.)

További források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]