Ugrás a tartalomhoz

Richard Arkwright

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Richard Arkwright
Mather Brown festménye (300) New Britain Museum of American Art
Mather Brown festménye (300)
New Britain Museum of American Art
Született1732. december 23.[1][2][3][4]
Preston[5]
Elhunyt1792. augusztus 3. (59 évesen)[1][2][3][4][6]
Cromford
Állampolgárságabrit
Házastársa
Gyermekei
 • Richard Arkwright junior
 • Susanna Arkwright
SzüleiEllen Hodgkinson
Thomas Arkwright
Foglalkozása
SírhelyeDerbyshire

Richard Arkwright aláírása
Richard Arkwright aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Richard Arkwright témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sir Richard Arkwright (Preston, Lancashire, 1732. december 23.[Jegyzet 1]Cromford, Derbyshire 1792. augusztus 3.) angol vállalkozó, a mai szárnyas orsóval működő előfonógép elődjének feltalálója és a kártológép tökéletesítője.

Életpályája[szerkesztés]

Richard Arkwright, egy szabómester fia, a család tizenharmadik gyermekeként született az angliai Prestonban, Lancashire grófságban. Szülei nem engedhették meg maguknak, hogy iskolába járassák, unokatestvérétől tanult meg írni és olvasni. Kitanulta a borbélymesterséget és a parókakészítést, és az 1750-es években saját üzletet nyitott. Feltalált egy eljárást a parókák vízálló színezésére, aminek révén szép vagyonra tett szert. Ebből volt pénze arra, hogy a fonógéppel kísérletezzen. John Kay órásmesterrel társulva 1769-ben szabadalmaztatta a gépét, amely voltaképpen a rokka szárnyas orsóját gépesítette[9] és egyúttal két hengerpár között megvalósította a fonal nyújtását (vékonyítását) is.[10] Gépével a kézi fonáshoz képest sokkal olcsóbban tudta előállítani a fonalat az akkoriban nagyon keresett pamutvásznak készítéséhez.

Arkwright tökéletesítette a Lewis Paul által 1748-ban szabadalmaztatott kártológépet,[9] amellyel a pamutszál-halmazt elemiszálaira bontotta és párhuzamosította, ezzel nagymértékben megjavítva az ebből készült fonal minőségét.

Arkwright, néhány más vállalkozóval társulva, Nottinghamben, a harisnyagyártás központjában egy fonalgyárat alapított, ahol saját szerkesztésű fonógépeit lovakkal hajtotta. 1771-ben Cromfordban alapított gyárában már vízikerék-hajtást alkalmazott (innen ered ennek a gépnek „water frame” – a magyar szakirodalomban „water-orsó” – elnevezése), majd további, ugyancsak vízhajtásra berendezett fonógyárakat alapított az ország több városában, sőt Skóciában is. Őt tekintik a modern gyári munka megteremtőjének és találmányait az ipari forradalom “katalizátorának”.[11]

Arkwright a fonalgyártással összefüggésben számos megoldást szabadalmaztatott, amelynek eredetiségét azonban már akkor is vitatták. Emiatt különböző perekbe bonyolódott, amelyeket azonban elveszített és végül 1785-ben valamennyi szabadalmát érvénytelenítették.[11]

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. Egyes források R. Arkwright születési adatát az Angliában 1752-ig használt Julianus-naptár szerint adják meg ("Old Style") és születési dátumát 1732. december 23-ban jelölik meg.

Források[szerkesztés]

 1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
 2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 13.)
 6. Brockhaus (német nyelven)
 7. a b Kindred Britain
 8. p4553.htm#i45528, 2020. augusztus 7.
 9. a b Endrei Walter. A textilipar története.. Tankönyvkiadó, Budapest (1974) 
 10. Richard Arkwright. (Hozzáférés: 2010. július 27.)
 11. a b Richard Arkwright. (Hozzáférés: 2010. július 27.)

További források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]