Reinga-fok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Reinga-fok (Te Rerenga Wairua)
Közigazgatási adatok
Ország(ok)Új-Zéland
Földrajzi adatok
KontinensAusztrália
SzigetÉszaki-sziget
ÓceánCsendes-óceán
Elhelyezkedése
Reinga-fok (Új-Zéland)
Reinga-fok
Reinga-fok
Pozíció Új-Zéland térképén
d. sz. 34° 25′ 15″, k. h. 172° 40′ 47″Koordináták: d. sz. 34° 25′ 15″, k. h. 172° 40′ 47″
A Reinga-fok helyzete
A Reinga-fok helyzete
A Wikimédia Commons tartalmaz Reinga-fok témájú médiaállományokat.

A Reinga-fok, (hivatalos neve angol és maori nyelven Cape Reinga/Te Rerenga Wairua),[1] az Aupouri-félsziget északnyugati csúcsa, Új-Zéland Északi-szigetén. A legközelebbi település Kaitaia, 100 kilométerre délre.

Maori hagyomány[szerkesztés]

Maori nevének jelentése körülbelül: „a szellemek ugróhelye az alvilágba”.[2] (A reinga szó jelenti az alvilágot.)[3] A maori hitvilág szerint a holtak szellemei itt hagyják el a földi világot.

A hatalmas turistaforgalom miatt erősödtek a maori őslakosság tiltakozásai a szent helyük megsértése miatt. 2007-ben ennek nyomán áthelyezték a gépkocsi-parkolót és a nyilvános illemhelyeket a szent helyektől és magától a foktól távolabb, lezárták az autóút végső szakaszát, és újra betelepítették növényzettel a forgalom miatt lepusztult környéket.[4]

Turizmus[szerkesztés]

A Tasman-tenger (balra) és a Csendes-óceán (jobbra) vizeinek találkozása

A Reinga-fokot tekintik a Tasman-tenger és a Csendes-óceán találkozási pontjának. A világítótorony mellől jó kilátás nyílik a két víztömeg hullámainak találkozására, ami különösen dagály idején feltűnő, mivel a két tengeren a dagály ideje eltér egymástól.

A Reinga-fokot jelölték az UNESCO világörökségi listájára.[5] A fokot évente több mint 120 000 turista keresi fel, a főszezonban napi 1300 autó érkezik ide[4]

Gyakran nevezik a fokot, tévesen, az új-zélandi „szárazföld” – azaz a három fő sziget – legészakibb pontjának. Ez a kitüntetett földrajzi pont azonban harminc kilométerrel keletebbre, az Északi-fok közelében lévő Surville-szikláknál van.

Az új-zélandi egyes számú országos főútvonal (State Highway 1) egészen a Reinga-fok közeléig visz.[6] Terepjáró járművekkel Ninety Mile Beach homokos tengerpartján illetve a Te Paki dűnevidéken keresztül is megközelíthető.

Éghajlat[szerkesztés]

A Reinga-fok és környékének éghajlat enyhe, csapadékos, csekély évszakonkénti különbségekkel. A nyári középhőmérséklet 19, a téli 12,5 Celsius-fok körül van.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1] Deed Of Settlement, Ngati Kuri and the Crown. Retrieved 10 February 2014
  2. Te Rerenga Wairua - Leaping Place of the Spirits - Te Ao Hou, No. 35, June 1961)
  3. History of Cape Reinga
  4. a b Gee, Tony: Three-year Cape Reinga road upgrade under way. The New Zealand Herald, 2007. szeptember 3. (Hozzáférés: 2011. szeptember 23.)
  5. All Tentative Sites. [2013. január 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 31.)
  6. Cape Reinga improvements to restore mana of spirits' highway - New Zealand Herald, Thursday 23 August 2007
  7. Climatological Information for Cape Reinga, New Zealand. Hong Kong Observatory. [2016. január 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 31.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cape Reinga című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]