Délnyugati-fok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Délnyugati-fok (Puhiwaero)
James Cook térképe a Déli-fokról
James Cook térképe a Déli-fokról
Közigazgatási adatok
Ország(ok) Új-Zéland
Földrajzi adatok
Kontinens Ausztrália
Sziget Stewart-sziget
Óceán Csendes-óceán
Elhelyezkedése
Délnyugati-fok (Új-Zéland)
Délnyugati-fok
Délnyugati-fok
Pozíció Új-Zéland térképén
d. sz. 47° 17′ 24″, k. h. 167° 32′ 16″Koordináták: d. sz. 47° 17′ 24″, k. h. 167° 32′ 16″
A Délnyugati-fok helyzete
A Délnyugati-fok helyzete

A Délnyugati-fok (South West Cape, maori nyelven Puhiwaero)[1] az Új-Zéland Stewart-szigetén az általában a szigetország „kontinentális” területének tekintett három fő sziget (Északi-sziget, Déli-sziget és Stewart-sziget) legdélebbi pontja. A foknak nagy tájékozódási jelentősége volt a vitorlás kereskedelmi hajózás korában, és ma is számon tartják a Csendes-óceán déli részén vitorlázó jachtok.

Története[szerkesztés]

James Cook volt az első európai, aki erre hajózott. 1770-ben látta meg a hegyfokot, de azt az új-zélandi Déli-sziget részének tartotta, Déli-foknak nevezte el és így is jelölte meg térképén. Cook téves térképéről számos másolat készült, 1798-ban Rómában is kiadták.[2]

Csak 1809 februárjában térképezte fel Eber Bunker kapitány Pegasus nevű hajójával a Déli-sziget és a mai Stewart-sziget közötti tengerszorost, ami később a Foveaux-szoros nevet kapta. Ugyanennek az évnek az augusztusában hajózott erre Samuel Rodman Chace kapitány, akinek az első tisztje, William Stewart a kor színvonalán pontosan feltérképezte a szigetet, amit később róla is neveztek el.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Új-Zéland hivatalos helynevei
  2. La Nuova Zelanda delineata sulle osservazion del Captain Cook (G263:1/8)
  3. Robert McNab (1909). Murihiku: A History of the South Island of New Zealand and the Islands Adjacent and Lying to the South, from 1642 to 1835. Wellington, Neuseeland: Whitcombe & Tombs Limited. (Chapter XIII. Stewart Island Exploited, 1809 and 1810. S. 155-162). Elektronische Kopie auf dem New Zealand Electronic Text Center (abgerufen 12. April 2007)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a South West Cape című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]