Rayman Legends

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rayman Legends
FejlesztőUbisoft Montpellier
KiadóUbisoft
RendezőMichel Ancel
ProducerAbdelhak Elguess Pierre-Arnaud Lambert
TervezőÉmile Morel
ProgramozóMichel Ancel
ZeneszerzőChristophe Heral, Billy Martin
SorozatRayman
MotorUbiArt Framework
PlatformokPlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360, Wii U, Windows
Kiadási dátum2013. augusztus 29.
Legfrissebb kiadás
Stabil1.3.140380
MűfajPlatform játék
JátékmódokEgyjátékos mód, többjátékos videojáték
USK-besorolásUSK 6
Adathordozó
A Rayman Legends weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Rayman Legends témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Rayman Legends egy 2013-ban kiadott platform videojáték, amit az Ubisoft és annak leányvállalata, az Ubisoft Montipellier fejlesztett ki.

Ez a Rayman sorozat ötödik fő címe és a 2011-es Rayman Origins játék közvetlen folytatása. A játék 2013 augusztusában és szeptemberében jelent meg Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, Wii U és PlayStation Vita platformokra. A PlayStation 4 és az Xbox One verziói 2014 februárjában jelentek meg. [1] A Nintendo Switch port Rayman Legends Definitive Edition címmel jelent meg Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában 2017. szeptember 12-én. [2]

A Rayman Legendst az Electronic Entertainment Expo (E3) 2012-en jelentették be a Wii U számára, és azt a konzol indító ablakában tervezték kiadni. A játék azonban késett, és több hónappal később több platformon is megjelent a ZombiU pénzügyi kudarca miatt.

A Rayman Legends kritikus elismerést kapott a kiadáskor. A kritikusok dicsérték a játék látványvilágát, szinttervét, vezérléseit, filmzeneit, az általános játékmenetet és a nagy mennyiségű tartalmat. Néhány kritikus odáig jutott, hogy a Rayman Legends-t az egyik legjobb platforming videojátéknak nevezte, és a játék számos díjat nyert videojáték-kiadványokból. A játék megjelenése elején lassú volt az értékesítés, de jól értékesítették, és alig egy évvel később hozzájárultak a társaság eredményéhez.

A játék a Rayman Origins játékstílusát folytatja, amelyben akár négy játékos (a formátumtól függően) egyszerre jut át a különböző szinteken. Az összegeket úgy lehet összegyűjteni, hogy megérintjük őket, legyőzzük az ellenséget vagy kiszabadítjuk az elfogott tizenéveseket. A Teensies gyűjtése új világokat nyit meg, amelyeket tetszőleges sorrendben lehet játszani, amint rendelkezésre állnak. Rayman, Globox és a játszható karakterként visszatérő Teensies-ekkel együtt a játékosok most irányíthatják Barbara és nővérei új női karakterét, miután kimenekítik őket bizonyos szakaszokból. [3]

A főbb játszható karaktereken kívül segítő karakterként Murfy a greenbottle, aki először a Rayman 2: The Great Escape című filmben jelent meg. Murfy különféle műveleteket hajthat végre, például kötelek átvágását, mechanizmusok aktiválását, az ellenségek megragadását és segítséget a Lums összegyűjtésében. Ezek olyan szintek széles skáláját kínálják, amelyeken az együttműködés előrehaladásához szükség van. [4] A játék Wii U, PlayStation Vita és PlayStation 4 verzióiban egy további játékos érintésvezérlőkkel közvetlenül vezérelheti a Murfyt, a Wii U GamePad, a Vita elülső érintőképernyője, illetve a Dual Shock 4 érintőpad segítségével. [5] Egyjátékos módban a vezérlés egyes szakaszokban Murfy-re vált, míg a számítógép vezérli a játékos karakterét. [6] A játék PlayStation 3, Xbox 360, Xbox One és PC verzióiban Murfy automatikusan elmozdul, és gombok vezérlésével megkérhetik bizonyos objektumokkal való interakcióra. [7] További újdonságok: olyan részek, ahol a játékosok lövedék ököllel lőhetnek ellenségekre, és olyan ritmus alapú szinten, amely olyan dalok borítójára áll, mint a " Black Betty ", " Eye of the Tiger " és " Woo-Hoo ".

A játék több mint százhúsz szintet tartalmaz, beleértve az eredeti Rayman Origins negyven újraszerkesztett szintjét, amelyeket a Lucky Tickets megszerzésével lehet kinyitni, amellyel további Lums és Teensies is nyerhető.[8] Bizonyos szintek tartalmazzák az újraszerkesztett 'Invaded' verziókat, amelyeket a lehető leggyorsabban el kell készíteni. A játék napi és heti kihívási szakaszokat is kínál, amelyek során a játékosok ranglistán keresztül versenyezhetnek más játékossal olyan kihívásokban, mint például bizonyos számú Lum rövid idő alatt történő összegyűjtése, vagy a leghosszabb túlélése a színpadon. További kihívási szakaszok érhetők el a játékos „félelmetes” minősítésének emelésével, amely növekszik a Teensies megmentésével megszerzett trófeák összegyűjtésével, minden szinten nagy számú összeg összegyűjtésével vagy a kihívás végén magas ranglistával. Egy helyi többjátékos focimeccs, a Kung Foot is szerepel, amely során a játékosok támadásokkal ütnek meg egy futballt az ellenfél kapujába.

Cselekmény[szerkesztés]

A cselekmény egy évszázaddal a Rayman Origins eseményei után játszódik. Rayman, Globox és a Teensies azóta alszik. Ezalatt az idő alatt a Bubble Dreamer rémálmai egyre erősebbé és számosabbá váltak, és a Bűvész (aki túlélte a Rayman Origins robbanását) is, aki öt "Dark Teensies" -re szakadt. Raymant és barátait Murfy barátjuk ébreszti fel, aki elmondja nekik a rossz híreket, és elmondja nekik, hogy a föld tíz hercegnőjét (Barbarát is beleértve) és a Tizenéveseket a rémálmok és a Sötét Tizenévesek elfogták. Rayman, Globox, a Teensies és Murfy nekiláttak, hogy legyőzzék ezeket az új fenyegetéseket. Miután legyőzte a Sötét Tizenéveseket, és a legrosszabb rémálmok ellen küzdött, Rayman és barátai az Olympus Maximushoz mennek, és óriási sötét energiafelhővel állnak szembe. Miután a lény megsemmisült, és az utolsó Dark Teensie-t a Holdra küldték, a kreditek gördülnek. Ha négyszáz tinédzsert megmentenek, a játékos kinyitja a játék utolsó világát, az Living Dead Party-t. A befejezés után a rémálmok legyőzhetők, a játékost tízezer összeggel és hat új inváziós festménnyel jutalmazzák. Amint a játékos megment mind a hétszáz (vagy nyolcszázhuszonhatot a Nintendo Switch változatban) tizenéveseket, kinyitják az arany Teensie-t.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 11/12/13 12:49pm 11/12/13 12:49pm: The fantastic Rayman Legends comes to non-Nintendo next-g. Kotaku.com. (Hozzáférés: 2014. február 11.)
  2. Rayman Legends Definitive Edition Coming to Nintendo Switch September 12. Ubisoft. [2017. július 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 25.)
  3. Caruana: Rayman Legends trailer introduces Barbara. CVG UK
  4. Post Blog: E3 2012: Debut Gameplay. Gametrailers. (Hozzáférés: 2012. június 28.)
  5. 12/11/13 2:30pm 12/11/13 2:30pm: Rayman Legends On PS4/Xbox One Will Be 10x More Awesome For One Reason. Kotaku.com. (Hozzáférés: 2014. február 11.)
  6. Nintendo Power, October 2012.
  7. Watch Us Play... Rayman Legends. Now With More Ram Jam. Kotaku.com. (Hozzáférés: 2013. augusztus 13.)
  8. Chieng: Rayman Legends Gets More Game With Remastered Origins Content | Side Mission. GameTrailers, 2013. július 17. (Hozzáférés: 2013. augusztus 13.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Rayman Legends című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.