Rayman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Rayman
Fejlesztő Ubisoft
Kiadó Ubisoft
Tervező Michel Ancel (vezető dizájner) Alexandra Steible (karakterek) Vincent Grécó (vezető programozó)
Sorozat Rayman
Motor VGA
Platformok Atari Jaguar, PC, MS-DOS, Mac OS X, PlayStation, Sega Saturn, Game Boy Color, Game Boy Advance, Windows Mobile, PlayStation Network
Kiadási dátum 1995. szeptember 1.
Műfaj platformjáték
Játékmódok egyjátékos
Korhatár 3+
Adathordozó CD-ROM,
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Windows 95/98, 486SX, 33 MHz CPU, 4 MB RAM

A Rayman egy platformjáték, amit a Ubisoft adott ki 1995. szeptember 1-jén. A videojáték eredetileg Atari Jaguarra, és MS-DOS-ra volt fejlesztve, de novemberben megjelent a PlayStation és a Sega Saturn változat, és azóta minden konzolon debütált a játék első része.

A Rayman hagyományos, oldalnézetes mászkálós játék, ami a névadó karakternek a kalandjait kíséri végig. A játéknak azóta két folytatása született és több kiegészítő epizódja is született: Rayman 2: The Great Escape Rayman 3: Hoodlum Havoc, Rayman Origins és a Rayman Legends. Emellett több, leginkább versengős típusú, kiegészítő jellegű folytatása született. Rayman a Ubisoft kabala figurája.

Játékmenet[szerkesztés]

A Rayman egy hagyományos, kétdimenziós platform játék. A játékban a fő feladat a Mr. Dark által fogságba került electoonok kiszabadítása, és az ellenfelek legyőzése volt. A játékban hat világon kellett végigmenni, mielőtt még megütközhettünk volna Mr. Dark-al. Ezek pedig a következők: Dream Forest, Band Land, Blue Mountains, Picture City, Cave of Skops és végül Candy Chateau. Rayman csak akkor juthatott be Mr. Dark rejtekhelyére, ha már az összes electoont kiszabadította. A pályák végét egy tábla jelezte, amin egy felkiáltó jel volt látható. Azonban egy pálya sok mellékpályából tevődött össze.

A játékban lehetett kék gömböket gyűjteni, amiket Tingeknek hívnak. Ha ezekből Rayman összegyűjt 100 darabot, akkor kap egy extra életet. A Tingekkel lehetett fizetni a Mágusnak, aki így beengedte Raymant a bónusz pályára. Ha Rayman elhalálozik, akkor az összes Tingét elveszti, amit a pályán összegyűjtött.

Rayman képességei[szerkesztés]

Rayman a játék során több hasznos képességgel gyarapodik. Párat Betillától, a tündértől kap, pár pedig bizonyos pályák teljesítése közben jönnek elő, és utána el is múlnak.

Ezek a képességek: ellőhető ököl, kúszás, kapaszkodás (később ez fejlődik, ugyanis Rayman képes lesz az ellőhető öklei segítségével kötelet képezni a játék során fellelhető, szárnyas gyűrűkre), képes lesz futni, és helikopter módon repülni a hajával. Rayman helikopter képessége a karakter ismertető jegyévé vált, és egyben a játékmenetet is nagyban megkönnyítette.

Karakter fejlesztése[szerkesztés]

Rayman eredetileg egy 11 éves fiú, Jimmy lett volna, aki a számítógépében felfedez egy kitalált világot, Hereitscoolt. Mikor a gonosz fenyegeti Hereitscoolt, Jimmy átváltozik egy szuperhőssé, akit Raymannek hívnak. Az ötletet dobták, és Raymant magát helyezték a játékba, egy saját világgal a végleges változatban.

Egyéb változatok[szerkesztés]

Rayman Gold: 1997-ben jelent meg PC-re, ami magában hordozta az egész első részt. Azonban elhelyeztek benne egy pályaszerkesztőt is, a Rayman Designert. Azonban a játékból hiányzott néhány zene, ami az eredeti játékban szerepelt.

Rayman Forever: Egy évvel később kiadták a Rayman Forevert, ami lényegében a Gold változat volt, csupán + 50 pályát tettek rá. Ezen sem volt megtalálható az összes zene ami a játékban felcsendült.

Rayman Collector: 1999-ben kiadták a Rayman Collectort, ami 60 új pályát tartalmazott. A rajongói visszajelzések alapján ezek a pályát bugyuták és rövidek voltak. Emiatt egy nagyon ritka játéknak tekinthető. Ezt a változatot csak Franciaországban adták ki, ezért csak franciául szerezhető be.

Game Boy Color verzió: A Ubisoft Game Boy Colorra is kiadta a Raymant, a Rayman 2 zenéivel, de az első rész cselekményeivel.

Rayman Advance: A Rayman Game Boy Advance-en is megjelent, a PC és PlayStation változat minőségéhez hasonló grafikával. Azonban a zenék a Game Boy korlátoltságai miatt rosszabb minőségűek voltak.

Atari Jaguar verzió: Ebben a verzióban sok pálya volt ami nem volt fellelhető a PlayStation/MS-DOS/Sega Saturn változatokban, de sok más pályát és karaktert eltávolítottak belőle, valamint Rayman nem tudott csúszni a jégen és a csengőkön.

Mac OS X verzió: A Learning Company letölthetővé tette a játékot, és átdolgozta az Apple operációs rendszerre. Ez volt az első Rayman játék, ami futott ezen az operációs rendszeren.

PSP és PlayStation 3 "verzió": 2008. május 29-én az Egyesült Királysági PlayStation üzletben árulták, amit emulátort használva futott a PSP-n. PlayStation 3-on is fut, ahogy egy sima PlayStation játék.

Rayman 2: 2000-ben jelent meg. Sok új pálya található, viszont hősünk most kalózok ellen harcol.

Fogadtatás[szerkesztés]

A Rayman megnyerte a legjobb játékzene és a legjobb animációs díjat is az Electronic Gaming Monthlyban.[1]

A Rayman az Egyesült Királyság legjobban eladott PlayStation játéka. Maga mögött hagyott az eladási listákon olyan címeket, mint a Gran Turismo és a Tomb Raider 2.

Forrás[szerkesztés]

  1. (1996) „Electronic Gaming Monthly's Buyer's Guide”. (Hozzáférés ideje: 2009. január 9.)  

A Rayman szócikke az angol wikipédián.