Ramassetter Vince

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ramassetter Vince arcképe
Ramassetter Vince otthonában

Ramassetter Vince (Sümeg, 1806. február 8. - Sümeg, 1878. május 10.) kékfestő, iskolaalapító, városi tanácsnok.

Kőszegen és Győrött járt gimnáziumba, majd folytatva német-földről betelepült apja mesterségét, ő is kékfestő lett. Emellett foglalkozott borkereskedéssel, kádárüzemet működtetett, sőt még papírt is gyártott. Az 1840-es évek derekán vált közismertté és népszerűvé, amikor a Védegylet mozgalmat támogató hölgyek az ő kelméit hordták. 1848-ban Sümeg mezőváros polgármesterévé választották.

Kompanik Zsófiával kötött házasságából két gyermeke született, de mindkettőjük fiatalon meghalt. Szülővárosa gyermekeinek iskoláztatását alapítványokkal támogatta. Előbb (1846-ban) az iparostanoncok oktatását, majd 1855 áprilisában egy reáliskola létrehozását pártfogolta alapítványaival. Úttörő érdemei voltak a sümegi elemi iskola négy osztályossá szervezésében. Az 1850-es évektől fáradhatatlanul agitált az iskolafejlesztés mellett. 1864-ben az elemi leányosztályok, majd 1872-ben az óvoda számára ajándékozott telket és házat. Több alkalommal, így 1875-ben kelt végrendeletében is nagy összegeket áldozott Sümeg iskoláinak fejlesztésére.

Szülővárosa szobrot emelt, és díjat alapított a tiszteletére. A Ramassetter-díjat minden év augusztus 20-án adják át a Sümeg városért sokat tevékenykedő szerencséseknek.

Források[szerkesztés]

  • Egerszegi Ferenc, A Ramassetter család. Sümeg, Sümegi Fórum Alapítvány, Sümegi Városi Múzeum, 1998.
  • Eötvös Károly, A balatoni utazás vége. Vitis Aureus Kiadó, Veszprém, 2007.
  • Dr. Hőgyész László, Sümeg évszázadai. Veszprém, Eötvös Károly Megyei Könyvtár, 1989.