Vita:Ramassetter Vince

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 14 évvel ezelőtt a(z) Külső hivatkozások témában
Valaki cisnált egy Ramasetter (egy s!) Vince szócikket. A rossz írásmódú formáról redireket hagytam, a szöveget pedig ide másolom:

" (Sümeg, 1806- Sümeg, 1878) iparos és kereskedő sümegi polgár. Eötvös Károly írta le életének nagyszerű vállalkozásait az Utazás a Balaton körül és a Balataoni utazás vége című könyvében.

Életpályája[szerkesztés]

Édesapja Németalföldről települt Magyarországra. Iskoláit Kőszegen és Győrött járta ki, majd követte apját a kékfestő mesterségben. Kezdetben ebben az iparágban fejlesztette magát az indigó, a vászon, és más alapanyagok kereskedésében, később azonban fokozatosan kiterjesztette tevékenységét előbb a szőlőtermesztésre (Badacsonyban szőlőbirtokot vásárolt) majd a borkereskedés területére is. Kádárműhelyt is fenntartott. A nyugateurópai országokba is szállított a jó magyar borokból. Sümegen megválasztották a város polgármesterévé s ekkor alapítványt tett egy iparostanodára, majd egy reáliskolára is. Elhalálozván, vagyonát a város iskoláira és kórházára hagyta. Emlékére szobrot állítottak, iskolát, utcát neveztek el róla.

Irodalom[szerkesztés]

  • Eötvös K. (2008): Utazás a Balaton körül.
  • Eötvös K. (2008): A balatoni utzaás vége.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Egyébként tipikus copypaste, "elhalálozván" - ki fogalmaz így 2009-ben???--Linkoman vita 2009. július 5., 20:19 (CEST)Válasz