Rémálom a Facetime-on

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rémálom a Facetime-on
South Park
16. évad, 12. epizód
Eredeti címA Nightmare on FaceTime
ÍróTrey Parker
RendezőTrey Parker
Gyártási szám1612
Első sugárzás2012. október 24.
Első sugárzás Magyarországon2013. február 19.
Kronológia
ElőzőZabos őslakos
KövetkezőKügy ürügy
A South Park epizódjainak listája

A Rémálom a Facetime-on (A Nightmare on Facetime) a South Park című amerikai animációs sorozat 235. része (a 16. évad 12. epizódja). Elsőként 2012. október 24-én sugározták az Egyesült Államokban. Magyarországon 2013. február 19-én mutatta be a magyar Comedy Central.

A cselekmény a "Ragyogás" című film történetét figurázza ki[1], melyben Randy megvesz egy régóta elhagyatottan álló videotékát a Halloween előtt.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Randy bejelenti a családjának, hogy megvette tízezer dollárért a Blockbuster videotéka épületét, és úgy gondolja, hogy ebből meg fognak gazdagodni. A család szkeptikus, mert az online streamingszolgáltatók és a DVD-kölcsönző automaták korában a videotéka már elavult. Maga az épület is eléggé lelakott, senki nem megy a közelébe sem, mert a városka lakói kísértetháznak tartják. Mint Randy is megtapasztalja, a helyen valóban szellemek kísértenek, de ezt inkább a személye elleni gúnyolódásnak tartja. Mindennek ellenére arra kényszeríti a családját, hogy dolgozzanak az üzletben. Még Halloween estéjén is közli Stannel, hogy nem mehet a barátaival édességet gyűjteni, mert ott kell maradnia segítenie. Ez tönkreteszi a többiek estéjét is, mert Stan öltözött be Amerika Kapitánynak a Bosszúállókból. Kyle ezért kitalálja, hogy Stan egy iPaden keresztül, a FaceTime program segítségével lesz velük aznap este, amit magukkal hurcolnak. Cartmannek nem tetszik a dolog, mert úgy véli, ez tönkreteszi az estéjüket, ehhez képest éppen ő az, akit nem ismer fel senki, hol Bruce Vilanch-nek, hol Chaz Bonónak, hol másnak nézik, csak nem a Hihetetlen Hulknak.

Mikor a fiúk meglátják, hogy az egyik kisboltot éppen kirámolják, úgy döntenek, akcióba lépnek, mint szuperhősök. De mikor meglátják, hogy az elkövetők a DVD-automaták kifosztására specializálódott Redbox-gyilkosok, és megölték a bolt eladóját, menekülőre fogják. Stant (pontosabban az iPad-et) a gyilkosok elfogják, mellette a Rémparádé szórólapjával, ahová a fiúk tartottak volna az este végén, hogy részt vegyenek egy jelmezversenyen. Virtuálisan megkínozzák Stant, majd kidobják az út szélén az iPad-et, és a többiek nyomába erednek, hogy végezzenek velük is, amiért meglátták őket. Egy pár menti meg Stant, aki még idejében tud szólni a barátainak.

Ezalatt Randy kezd lassan megőrülni, mert egy vásárló sem jön. Látja a kölcsönző eladójának szellemét, aki közli vele, hogy a felesége és a fia negatív attitűdje miatt soha nem lehet sikeres a vállalkozása (Stan meg is jegyzi, hogy a DVD-kölcsönzés "olyan ősi, mint Madonna csöcsei"). Bekattanva kezd el fel-alá járkálni az üzletben, Stant és Sharont zaklatva, észre sem véve, hogy Shelly felgyújtja az üzletet.

A fiúk elmondják a rendőröknek, mit tapasztalnak. Ők kitalálják, hogy úgy fogják elkapni a bűnözőket, hogy egyiküket beküldik a jelmezbálba beöltözve, Stan pedig vele tart, hogy kiszúrja az elkövetőket. A koreai előadóművésznek, Psy-nak öltöznek (ahogy azon a Halloweenen még rengetegen), és az így összerakott jelmez lesz a GangnamStein. Stan fel is ismeri a Redbox-gyilkosokat, de ebben a pillanatban Randy átveszi az irányítást az iPad felett, és tombolásba kezd az egész városban. Végül a rendőrök szitává lövik a jelmezükbe bújt, egyébként ártatlan bajtársukat, Stan pedig visszanyeri az irányítást. "Haldokolni" kezd, majd "meg is hal", mert lemerül az iPad.

Másnap reggel Randy összefagyva, de életben bámulja mereven a leégett épületet. Sharon közli vele, hogy a biztosítótól legalább a pénzük egy részét visszakapják. Mielőtt a család elmenne ebédelni, Stan Randy kezébe helyezi az iPad-et és streamelni kezd neki egy filmet.

Forráshivatkozások[szerkesztés]

  1. South Park: “A Nightmare on Face Time” (angol nyelven). The A.V. Club, 2012. október 25. (Hozzáférés: 2023. november 22.)