Rédly Pál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rédly Pál
Született1902. december 1.
Dunamocs
Elhunyt1989. december 19. (87 évesen)
Budapest
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásagépészmérnök,
pedagógus,
tankönyvszerző
SablonWikidataSegítség

Nemespanni Rédly Pál (Dunamocs, 1902. december 1.Budapest, 1989. december 19.) magyar gépészmérnök, tanár, számos gépészeti tankönyv szerzője.

Élete[szerkesztés]

Dédapja Rédly Károly (1791-1854) nagysallói és pozsonyi számtartó, majd esztergomi érseki főszámvevő,[1] atyja Redl Ignác Hont vármegyei sebész érdemeire való tekintettel Rudnay Sándor hercegprimástól 1823. április 2-án egyházi nemességet és Nemespannon birtokadományt kapott.[2] Nagyapja Rédly Gyula (1826-1911) prímási uradalmi felügyelő, a Földhitel Intézet birtokbecslő szakértője. Édesapja Rédly Gyula (1865-1938) hercegprímási uradalmi jószágfelügyelő. Rédly Gyula, a helyi prímási uradalom intézője, és Mezey Jusztina (1874-1944) ötödik gyermeke.

Dolgozott a Ganz és Társa Villamossági Rt-nél, majd 1926-tól a Technológiai és Anyagvizsgáló Intézet vas- és fémipari, valamint a fegyvervizsgálati osztályára került, ahol 1933-ban osztályvezető lett. Ebben az intézetben dolgozott negyvenkét éven keresztül, egész 1968. évi nyugdíjba vonulásáig.

Szolgálati ideje alatt az intézetet átszervezték, illetve átnevezték Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézetté. A szocialista rendszerben vallásossága és pap fia (Elemér[3]) miatt rövid időre mellőzték, de szakmai tudását nem tudták nélkülözni, így 1955-től intézetvezető helyettes főmérnökként irányította az intézet műszaki és tudományos munkáját. Főállása mellett lett a magyar autóstársadalom kiemelkedő alakja. Az intézet épületében a KERMI mellett két autós intézmény is működött: az Országos Automobil Kísérleti Állomás (OAKÁ, a későbbi ATUKI, illetve Közlekedéstudományi Intézet) és az Állami Gépjárművezető-képző Tanfolyam. Rédly Pál mindkettőben meghatározó szerepet vitt. Először az OAKÁ-ban mint fejlesztőmérnök, később mint igazgató tevékenykedett. Itt többek között közreműködött, illetve irányító szerepet vitt a negyvenes években a fagázüzemű teherautó fejlesztésben, melyet a háború alatti benzinhiány tett szükségessé. 1928-tól tanár a Gépjárművezető-képző Tanfolyamon, amelynek jogutódját az Állami Autóműszaki Intézetet 1945-ben újjászervezte és igazgatója lett.

Széles körű szakmai irodalmi munkássága során sok tudományos cikke és tanulmánya jelent meg, metallográfiával, anyagvizsgálattal, fegyvervizsgálattal kapcsolatban. A gépjárművekkel kapcsolatos szakirodalmi tevékenysége főleg a tankönyvek írására terjedt ki, amelyekből több generáció tanult. Első műve, a kérdés felelet formában készült A gépjárművezetői vizsga műszaki ismeretei 5 kiadást ért meg. Második részletesebb műve A gépkocsik szerkezete és kezelése a hivatásos gépjárművezetők részére készült és 6 kiadást ért meg. Írt tankönyveket autószerelők, valamint technikusok számára is. Ezek több évtizeden keresztül használatban voltak.

Rédly Pál Budapesten hunyt el 1989. december 19-én. Szentendrén nyugszik.

Felesége Császár Margit (1904-1987), gyermekei Mária (1928-1945), Pál (1929-1944)[4] és Elemér.[5]

Művei[szerkesztés]

  • 1951 A gépkocsik szerkezete és kezelése. Budapest. (tsz. Csajághy Antal)
  • 1962 Dieselmotoros gépkocsik gazdaságos üzeme. Budapest. (tsz. Csajághy Antal - Feuer Ferenc)

Források[szerkesztés]