Rátai János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rátai János
2005-ben
2005-ben
SzületettRátai János Kristóf
1944. május 19.
Kecskemét
Elhunyt2021. augusztus 23. (77 évesen)[1]
Budapest
Állampolgárságamagyar
HázastársaBába Krisztina (1984–2011)
GyermekeiRátai Dániel
Foglalkozásaíró
Iskolái
SablonWikidataSegítség

Rátai János Kristóf (Kecskemét, 1944. május 19. – Budapest, XIV. kerület, 2021. augusztus 23.[2]) író, költő, publicista, televíziós szerkesztő, dramaturg.

Élete[szerkesztés]

Rátai Dénes(wd), a Nemzeti Színház nyugalmazott rendezője és Erdélyi Olga háztartásbeli nyolcadik, utolsó gyermekeként született Kecskeméten. Gyermekkorát az Izsák és Soltszentimre közti tanyavilágban, a háború utáni lágymányosi grundokon, a külső hetedik kerületi Csikágó utcáin töltötte. Tizennégy éves korában már dolgozott, lovászgyerekként a Lósport Vállalatnál volt ügetőhajtó. Lótenyésztő szakmunkás és érettségi bizonyítványa mellé újságíró, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetemen magyar nyelv- és irodalomtanári diplomát szerzett 1981-ben. Riporter volt a Pesti Turf című lóversenyszaklapnál, majd 1973-ban a Rádió- és Televízióújság munkatársa lett. 1986-ban a Magyar Televízióhoz került mint dramaturg és szerkesztő. Rádiós és televíziós munkáját többször nívódíjjal, fesztiváldíjjal jutalmazták.

Költőként A Kannibalizmus kultúrtörténete c. könyvben megjelent, Amnézia című, makáma formában írt spirituális teremtésmítoszát jegyzi első helyen, de kalandvágyból, egy nagylemez erejéig, írt dalszövegeket is, az Apostol együttesnek. Eddig három kötete jelent meg.

Díjai[szerkesztés]

  • Magyar Televízió
    • nívódíj az 1988. évi Ki mit tud? előkészítésében és lebonyolításában végzett kimagasló munkájáért
    • nívódíj az Ász című, havonként jelentkező élő műsor szerkesztői munkájáért 1988-ban
  • 1991 Televíziós Gyermekműsorok és Gyermekfilmek IX. Kőszegi Szemléje – a zsűri díja az Ász c. ifjúsági műsor forgatókönyvíró-szerkesztőjének

Fontosabb művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rekviem Vitézért, 2021. augusztus 25. (Hozzáférés: 2023. november 6.)
  2. Regisztráció után ingyenesen hozzáférhető Tájékoztatás kérése elhalálozott személyről. magyarorszag.hu. (Hozzáférés: 2023. november 6.) A keresés a következő adatokkal történt: viselt név: Rátai János Kristóf; születési név: Rátai János Kristóf; születési hely: Kecskemét; születési idő: 1944. május 19.; anyja születési neve: Erdélyi Olga.