Rácz Béla (ügyvéd)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rácz Béla
SzületettKatz Béla
1886. július 2.
Berettyóújfalu
Elhunyt1945. október 19. (59 évesen)
London
Álnevedr. Rácz Aurél
Állampolgárságamagyar, angol
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaügyvéd, újságíró
SablonWikidataSegítség

Rácz Béla, született Katz (Berettyóújfalu, 1886. július 2.[1]London, 1945. október 19.) ügyvéd, újságíró, történeti munkák szerzője.

Élete[szerkesztés]

Nagyváradon a jogakadémián tanult, ez idő tájt lépett be az MSZDP-be, lett a Munkásbiztosító Pénztár hivatalnoka, a Munkás Újság szerkesztője. Tanulmányait követően Nagyváradon ügyvédi irodát nyitott. Az őszirózsás forradalom idején a nagyváradi munkástanács elnöke, 1919 januárjában Nagyvárad, illetve Bihar vármegye kormánybiztosává nevezték ki, a Magyarországi Tanácsköztársaság idején pedig a nagyváradi direktórium és a vármegye intézőbizottságának elnöke volt. Áprilisban Nagyváradon megszűnt a tanácshatalom, így Rácz Budapestre ment, ahol a Belügyi Népbiztosságon működött, s a Szövetséges Központi Intéző Bizottságba is beválasztották. A kommün összeomlását követően, a román megszállás idején dr. Rácz Aurél álnéven bujkált és többeket kiszabadított a fogságból. Megalapította az MSZDP jogvédő irodáját. 1921-ben Bécsbe emigrált és 1938-ig a szovjet sajtóiroda (TASZSZ) munkatársaként dolgozott, az Anschluss után pedig Londonba költözött, ahol a Nagybritanniai Szabad Magyarok Egyesületének vezetőségében működött.

Művei[szerkesztés]

  • Vörösök és fehérek 70 év előtt. Az 1848/49-iki magyar ellenforradalom (Wien, 1920);
  • Kereszténység és rabszolgaság (Wien, 1922).

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Bölöny József: Magyarország kormányai. Bp.: Akadémiai Kiadó. 2004.
  • Gergely Ernő: Az Országos Munkásjogvédő Iroda története. Bp.: Országos Ügyvédi Tanács és a Budapesti Ügyvédi Kamara. 1985.
  • Nagy Csaba: A magyar emigráns irodalom lexikona. Bp.: Argumentum Kiadó-Petőfi Irodalmi Múzeum és Kortárs Irodalmi Központ. 2000.
  • Új magyar életrajzi lexikon. Főszerk. Markó László. Bp.: Magyar Könyvklub. 2002.