Quvenzhané Wallis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Quvenzhané Wallis
Életrajzi adatok
Született 2003. augusztus 28. (16 éves)
Houma, Louisiana USA
Pályafutása
Aktív évek 2011–napjainkig
Híres szerepei Hushpuppy (A messzi dél vadjai)

Quvenzhané Wallis az IMDb-n
PORT.hu-adatlap

Quvenzhané Wallis (Houma, Louisiana, 2003. augusztus 28. –) amerikai színésznő. Kilencéves volt, mikor Oscar-díjra jelölték, jelenleg ő tartja a legfiatalabb színészjelölt rekordját.

Élete[szerkesztés]

Wallis 2003-ban született Houmában, Louisiana államban. Édesanyja, Qulyndreia, tanárnő, édesapja, Venije, kamionsofőr. Wallis keresztnevét édesanyja és édesapja neveinek első szótagjából kapta, a 'zhané' pedig egy szuahéli szó, amely tündért jelent. Szülei ilyen módon rótták le tiszteletüket afrikai őseik előtt. Wallis ötéves volt, mikor meghallgatásra ment A messzi dél vadjai főszerepéért, habár hatéves kor alatt nem is jelentkezhetett volna. Több száz kisgyerek közül esett rá a rendező választása, utólag a forgatókönyvet is módosítatta, hogy a szerep minél jobban passzoljon Wallis szókimondó természetéhez. Wallisnek nem volt semmilyen színészi tapasztalata, ahogy színészgárda többi tagjának sem a filmben.[1] A messzi dél vadjai azonnal elismerő kritikát kapott, 2012-ben debütált a Sundance Filmfesztiválon megnyerve a zsűri nagydíját, a cannes-i filmfesztiválon pedig elnyerte az Arany Kamerát. Wallis rengeteg díjra jelölték, köztük Szaturnusz-díjra és Oscar-díjra is. Wallis kilencévesen új rekordot döntött, és felváltotta az új-zélandi Keisha Castle-Hughest az Oscar történetében, aki tizenhárom éves volt, mikor a díjra jelölték A bálnalovas című filmjéért.

Wallis ezután Steve McQueen 12 év rabszolgaság című filmjében szerepelt Lupita Nyong'o, Brad Pitt és Michael Fassbender oldalán. A cselekmény igaz történeten alapult, ami egy szabad afro-amerikai férfi elrablásáról és szolga sorba állításáról szól. 2014-ben Wallis egy vidámabb produkció főszerepét kapta meg az Annie-ben, ami egyben a sorban következő harmadik feldolgozása a történetnek. Habár a művet két Arany Málnára is jelölték, mint legrosszabb feldolgozás, Wallist Golden Globe-díjra jelölték legjobb női főszereplő kategóriában. 2015-ben az Apák és lányaik című filmdrámában kapott egy kisebb szerepet, de a film nagyot bukott annak ellenére, hogy a Fekete Fal[j 1] kedvelt forgatókönyveinek egyikéből készült. 2016-ban Wallis a Trollok című animációs filmnek kölcsönözte a hangját. 2019-re új filmjét jelentették be, aminek ő fogja játszani a főszerepét (Naya, Legend of the Golden Dolphin).

Wallis nemcsak a filmművészet, de a gyermekirodalom területén is tevékenykedik. Saját regénysorozata, a Shai és Emmie már háromkötetesre nőtte ki magát, nemrég pedig megjelent egy különálló meséje, A Night Out with Mama (2017).[2]

Filmográfia[szerkesztés]

Év Cím Szerep Magyar hang[3]
2012 A messzi dél vadjai Hushpuppy Koller Virág
2013 12 év rabszolgaság Margaret Northup n.a
2014 Kahlil Gibran: A próféta Almitra hangja n.a
Annie Annie Szűcs Anna Viola
2015 Apák és lányaik Lucy Vida Sára
2016 Trollok Harper hangja Bárány Virág
2019 Naya: Legend of the Golden Dolphin Naya forgatás alatt

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Év Film Díj Eredmény
2012 A messzi dél vadjai New York-i Filmkritikusok Egyesülete: legjobb új előadó Elnyerte
2013 Szaturnusz-díj a legjobb fiatal színésznek Jelölve
Oscar-díj a legjobb női főszereplőnek Jelölve
MTV Movie Award a legjobb feltörekvő színésznek Jelölve
2015 Annie Golden Globe-díj a legjobb női főszereplőnek – filmmusical vagy vígjáték Jelölve

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. 2005 óta tartják fent az úgynevezett The Black List néven ezt a weboldalt, ami a még nem publikált forgatókönyvek listájának rangsorát tartalmazza aszerint, mennyire kedvelték azt a stúdiók vagy a vezető producerek. Azóta több mint 300 filmet vehettek le a listáról, mint az Én, Tonya, A visszatérő, vagy az Argo.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Biography
  2. Simon and Schuster
  3. iszdb.hu

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]