Putney

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Putney
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
IrányítószámSW15
Körzethívószám0208
Népességi adatok
Teljes népességismeretlen
IdőzónaGMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 51° 27′ 54″, ny. h. 0° 13′ 16″Koordináták: é. sz. 51° 27′ 54″, ny. h. 0° 13′ 16″
A Wikimédia Commons tartalmaz Putney témájú médiaállományokat.

Putney (/ˈpʌtni/) egy körzet London délnyugati külvárosában, Wandsworth kerületben. A Temze déli partja mentén húzódik, a Putney-hídon lehel eljutni az északi parton lévő Fulhambe. Csendes lakóövezete a Wandsworth Parkot veszi körül. A fő bevásárlóutca a Putney High Street, ahol az angol főváros összes fő jellegzetes márkája megtalálható.

A Putney Bridge a híres Oxford–Cambridge evezősverseny kiindulópontja; a verseny innen felfelé, a folyó mentén zajlik.

Története[szerkesztés]

Putney Putelei néven szerepel a Domesday Bookban, 1086-ban.

Eredetileg plébánia volt a Brixton százában, Surrey megyében.[1] 1855-ben a plébánia a Fővárosi Munkaügyi Tanács illetékességi területéhez és a Wandsworth kerülethez tartozott. 1889-ben a kerületet Surrey-ből London megyébe helyezték át. 1900-ban Wandsworth kerület Wandsworth Metropolitan Borough-vá vált. 1965 óta Putney a London Borough of Wandsworth részeként Nagy-Londonhoz tartozik.

Az első állandó híd 1729-ben készült el. Ez volt a második híd, amelyet Londonban építettek a Temzén a London Bridge után. Fa szerkezete volt, amely 150 évig kitartott. 1886-ban a jelenlegi híd váltotta fel.

Városrészek Putney közelében[szerkesztés]

 • Fulham
 • Wandsworth
 • Roehampton
 • Barnes
 • East Sheen
 • Putney Valley
 • Southfields
 • Wimbledon Common
 • Wimbledon

Evezés[szerkesztés]

A 19. század második felétől Putney az evezés Mekkája Nagy-Britanniában. Ennek két történelmi oka van:

Először is, a motorcsónakok növekvő száma és a szennyvíz növekvő mennyisége a Temzében London központjában kellemetlenné, ha nem lehetetlenné tette a vízi kikapcsolódást. Sokkal kisebb volt a kereskedelmi hajóforgalom Putney-ben, részben azért, mert az eredeti Putney-híd számos mólója megakadályozta a nehéz hajók áthaladását. Ráadásul ott tisztább volt a víz.

Másodszor, a londoni és délnyugati vasút megépítése a Waterloo állomástól, valamint a Metropolitan District Railway (később Underground District vonal) a Putney Bridge-ig megkönnyítette a Temze elérését Putney-nál.

Putney hídja

Több mint húsz evezősklub található Putney-ben. A legnagyobbak közé tartozik a London Rowing Club, a Thames Rowing Club, az Imperial College Boat Club és a Vesta Rowing Club. A Leander Clubnak 1867 és 1961 között volt egy csónakháza Putney-ben. Végül, bár megtartotta nevét, a Putney Town Rowing Club Kew-be költözött. A Putney Clubs számos olimpiai érmest és Henley Royal Regatta-győztest adott.

Az Oxford és Cambridge közötti evezősverseny, amelyet először Henley-on-Thames-ben rendeztek meg 1829-ben, 1845-ben Putney-be költöztek. 1859 óta évente megrendezésre kerülő esemény, amely az Egyetemi kőnek nevezett határkőnél kezdődik, közvetlenül a Putney-hídtól felfelé.

Több más evezősverseny is ennél a mérföldkőnél kezdődik vagy ér célba, a legismertebb talán a Head of the River Race.

Putney-vel kapcsolatos személyiségek[szerkesztés]

Putney-ben született hírességek[szerkesztés]

Putney-ben elhunyt hírességek[szerkesztés]

 • Ifj. William Pitt (1759–1806), politikus és Nagy-Britannia miniszterelnöke 1783-tól 1801-ig, valamint 1804-től 1806-ig
 • George Robert Waterhouse (1810–1888), természettudós
 • Robert William Paul (1869–1943), a brit filmművészet úttörője

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. homepages.gold.ac.uk. [2013. január 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 30.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Putney című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.