Pretuttiak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pretuttiak

A pretuttiak ősi itáliai törzs a mai Közép-Olaszországbán, Interamnia (vagy Interamna) környékén élhetett (a mai Teramo), és Abruzzo régió nevét adták.[1] Az ősi beszámolók azonban alapvetően zavarosak, ha a pontosabb helyről és részletekről van szó.

Történetük[szerkesztés]

Nincs tudomásunk a pretuttiak eredetéről, vagy arról, hogy miben különböztek a picentinusoktól. Fővárosuk Interamna volt, amelyet a megkülönböztetés kedvéért Interamna Praetutianának hívtak. Elfoglalták Picenum környékét, amelyet délen a Vomanus (a mai Vomano) folyó, északon pedig nyilvánvalóan az Albula Ifjabb Plinius által megnevezett patak határol; de az Albulát nem lehet pontosan azonosítani, Plinius szövege pedig lehet korrupt és zavaros is. Úgy tűnik, hogy az Albulát a Truentustól (a mai Tronto) északra helyezi; de bizonyos, hogy a pretuttiak nem terjedtek olyan messzire északra, mint az utóbbi folyó, és valószínű, hogy a ma Salinellónak nevezett patak volt az északi határuk. Az Encyclopædia Britannica Eleventh Edition szerkesztői a Tessinnust (egy másik azonosítatlan víznév) jelöli meg a törzs északi határaként.

Az Ager Praetutianust Titus Livius és Polübiosz, valamint Plinius közismert körzetként említi, sőt Klaudiosz Ptolemaiosz teljesen megkülönbözteti Picenumtól, amelyben azonban minden bizonnyal általában benne volt.[forrás?] Ám úgy tűnik, hogy a név továbbra is általánosan használatos, és a középkorban Prutium és Aprutium néven ferdült el, ahonnan általában úgy gondolják, hogy Abruzzo mai neve származik.[2]

Ptolemaiosz Civitella del Tronto (Beregra) városát is hozzájuk rendeli.[forrás?] Az Encyclopædia Britannica XI. kiadásanak szerkesztői pedig Plinius szövegének értelmezése alapján Castrum Novum és Truentus városokat rendelik a törzshöz. Plinius a pretuttiakkal szoros kapcsolatban említi az Ager Palmensist;[3] de úgy tűnik, hogy ez csak egy kis kerület volt, amelyet borai kiválóságáért ünnepeltek, mint a Praetutian régiót általában.[forrás?]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Abruzzo History III. [2011. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 8.)
  2. Flavio Biondo: Italia Illustrata, p. 394.
  3. "Ager Praetutianus Palmensisque", Plin. l. c.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Praetutii című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Smith, William, szerk. (1854–1857). Dictionary of Greek and Roman Geography. London: John Murray
  • "Praetuttii". Encyclopædia Britannica. Vol. 22 (11. kiadás). Cambridge University Press. p. 246.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap