Prebiotikum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A prebiotikum olyan természetes élelmiszerösszetevő, amelyre a gyomor-bélrendszer felső szakaszában található emésztőenzimek nem hatnak, és változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a kedvező hatású baktériumok, az úgynevezett probiotikumok szaporodását. A prebiotikumokat Marcel Roberfroid fedezte fel és nevezte el 1995-ben.[1] Funkcionális élelmiszerek összetevőjeként a probiotikumokhoz hasonlóan átmenetet képeznek az élelmiszerek és a gyógyszerek között.

Az élelmiszerekben előforduló prebiotikumok közül a legfontosabb az inulin és a laktóz. A megfelelő bélműködéshez elengedhetetlen a bélrendszer jótékony baktériumflórája. A prebiotikumok ennek a normál, egészséges bélflórának az egyensúlyát segítik helyreállítani, illetve fenntartani azáltal, hogy a normál flórát alkotó baktériumok, azaz a probiotikumokat táplálják. Fontos prebiotikum források: csicsóka, hagyma, banán, fokhagyma, bab, búza, borsó, articsóka, zabpehely, tej.

A vastagbél pH-ja megváltozik, amikor a vízben oldódó rostok bontása megkezdődik. Ilyenkor, savas vegyhatású melléktermékek keletkeznek. Ezek savas irányba tolják el a vastagbél pH-ját. Tudvalevő, hogy a savas pH jobban kedvez a bélben található jó baktériumok szaporodásának. Ezért, az egészséges táplálkozásnak elengedhetetlen része a megfelelő rost fogyasztás.

Egészségre gyakorolt kedvező hatások[szerkesztés]

Egy 2014-ben megjelent szisztematikus áttekintő közlemény és meta-analízis eredményei arra utalnak, hogy a prebiotikumokkal történő étrendi kiegészítés csökkentheti az antibiotikus kezelést igénylő fertőzések gyakoriságát 0-24 hónapos életkorú csecsemőkben és kisdedekben.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gibson GR, Roberfroid MB (1995. Jun). „Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics”. J Nutr. 125 (6), 1401–1412. o. PMID 7782892.  
  2. Lohner S, Küllenberg D, Antes G, Decsi T, Meerpohl JJ. Prebiotics in healthy infants and children for prevention of acute infectious diseases: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2014 Aug;72(8):523-31. doi: 10.1111/nure.12117.